16/04/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Nisan ayının ikinci haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. Gazeteler 7 günde, LGBTİ+’lara yönelik 20 ayrımcı söyleme sahip haber yayımladı!

Nisan’ın ikinci haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Nisan ayının ikinci haftasında (8-14 Nisan) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Nisan’ın ikinci haftasında Terme Bilgi, Yeni Şafak, Milli Gazete, Akit, Karar, Milat, Yeni Konya, Taka, Son Saat, Konya Postası, BBN Haber, Ayrıntılı Haber, Bizim Sivas ve Diyarbakır Özgür Haber gazetesi LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren haberler yayımladı.

İşte o haberler…

Terme Bilgi, 8 Nisan

Koronavirüs salgını nedeniyle evden çıkamayan çocukların yalnız hissetmemek için pencerelerine astığı gökkuşağı çizimleri üzerinden LGBTİ+’lar hedef gösterilmeye devam ediyor. Akit’in hedef göstermesinin ardından KaosGL.org’a ulaşan farklı şehirlerden öğretmenler, Milli Eğitim Müdürlerinin talimatıyla okul müdürlerinin, okul Whatsapp gruplarında “Lgbt sapıklarına destek vermeyelim” mesajları göndermişlerdi. Bu defa da Samsun’da çıkan Terme Bilgi gazetesinden Seyfi Günaçtı çocukların gökkuşağı çizimleri üzerine nefret kusuyor: “Gökkuşağı gerçekten görsel bir şölen oluşturuyor. Fakat burada konunun, gökkuşağının kendisi olmadığını nasıl anlamaz! Burada konu, LGBTİ'nin sembolü sayılan gökkuşağını çocukların bilinçaltına yerleştirmek ve onun vasıtasıyla çocuklara LGBTI'yi şirin gösterme gayretidir.”

Yeni Şafak, 8 Nisan

Yeni Şafak’tan Ergün Yıldırım’ın nefret söylemi şöyle: “Lezbiyenler, oğlancılar çoğaldı. Özgürlük diye sokaklara çıkıp bağırdılar. Biz inananlar buna ses çıkaramadık. Durup seyrettik. Yeniden Şuayb'ın toplumu, Hud'un toplumu ve Lut'un toplumuna döndük.”

Milli Gazete, 8 Nisan

Milli Gazete’den İsmail Hakkı Akkiraz “eşcinsellik durdurulmalı” diyor ve eşcinsellere yönelik nefret söylemi üretiyor: “Zina, eşcinsellik, içki, kumar, şans oyunları gibi; toplumda barışı ve kardeşliği bozan, bela ve musibetleri üzerimize çeken bütün kötülüklerle mücadele edilmeli ve gerekli düzenlemeler yapılarak, yaşanılan manevi ve ahlaki tahribat durdurulmalıdır.”

Yeni Akit, 9 Nisan

Ali Erkan Kavaklı, İsyan, visür, tövbe ve iyileğe çağrı başlıklı yazısında nefret suçuna çağrı yapıyor. Koronavirüs salgını bilimdışı sebeplerle ilişkilendiren Kavaklı “Fahişe, homoseksüel, lezbiyenlik yapan arsızların sokağa taşmasını engellemedik” diyor ve seks işçilerinin, LGBTİ+’ların en temel haklarına saldırıyor, saldırılması için teşvik ediyor.

Karar, 9 Nisan

Karar’dan D. Mehmet Doğan “Amerikan Güzeli’nde kimin eli kimin cebinde, kim fahişe, kim homoseksüel son ana kadar kesin bir sonuca varamıyorsunuz. Fakat şurası kesin, hiçbir normal insan yok!” diyor ve eşcinseller için tedavülden kalkan “homoseksüel” kelimesini tercih ediyor, eşcinsellerin “anormal” olduğunu ileri sürüyor, ayrımcı söylem üretiyor. Ayrıca normal ne ayol?

Milat, 9 Nisan

Milat’tan Asiye Türkan koronavirüsü bilimdışı sebeplerle ilişkilendirirken eşcinsellere yönelik nefret söylemi üretiyor: “Nikah, evlilik, mehir, boşanma, miras vs. hükümlerinin dikkate alınmadığı, homoseksüellik, içki, kumar, zina, faiz, kumar bataklığının içinde boğulduğu, meşrulaştırıldığı hatta bu durumlara rağmen hâlâ devam edildiği ortamda Rabbimin cezayı bu dünyada da vermeyeceğini mi sandık?”

Yeni Konya, 9 Nisan

Koronavirüsü bilimdışı sebeplerle ilişkilendiren ve ayrımcı nefret söylemi üreten biri daha… Kazım Öztürk “Nuh tufanı, Lut kavminin, homoseksüel ilişkileri sonunda yerin dibine batması…”

Akit, 10 Nisan

Şevki Yılmaz koronavirüsü bilimdışı sebeplerle ilişkilendirirken eşcinsellere yönelik nefret söylemi üretenlerden: “LGBT sapıklığı ve benzeri ahlaksızlıkların bir kısmını yaptıkları İçin bela ve musibetlere uğrayan geçmiş kavimlerin…”

Taka, 10 Nisan

Trabzon’da yayımşanan Taka gazetesinden Alper Can, “ABD sapkınlığı destekliyor” diyor ve sapkın olarak da LGBTİ+ dernekleri gösteriyor! Can haberinde ayrımcı nefret söylemi üretiyor.

Son Saat, 10 Nisan

İstanbul’da çıkan Son Saat’ten Emirhan Hınısoğlu, 24 Nisan’da izleyici ile buluşacak Türkiye yapımı 3. Netflix dizisi Aşk 101 dizisini hedef gösteriyor: “Sıradan bir gençlik dizisi olmasının yanında Netflix’in formatına uygun olarak LGBT propagandasına hizmet eden Osman karakteri, şimdiden ben dahil çoğu hassas bireyin tepkisini topladı.”

Akit, 11 Nisan

Akit’ten Harun Sekmen de 24 Nisan’da izleyici ile buluşacak Türkiye yapımı 3. Netflix dizisi Aşk 101 dizisini hedef gösteriyor: Eşcinsel sapkınlığı yaygınlaştırmak için 17.3 milyar dolarlık kaynak ayıran dijital fitne ekranı Netflix Platformu’nun, Türk oyuncuların başrolünde olduğu ‘Love 101’ adlı sapkın diziyi Ramazan ayının ilk günü yayınlayacağını açıklaması büyük tepkiye neden oldu” diyor, ayrımcı nefret söylemi üretiyor…

Konya Postası, 11 Nisan

Konya Postasından Yusuf Erdoğan LGBTİ+’ların en temel insan haklarına ‘çığırtkanlık’ diyor: “STK adı altında tencere tava gürültüleri eşliğinde lgbt'lere varıncaya dek, çığırtkanlık yaptılar.”

BBN Haber, 11 Nisan

Konya’da çıkan BBN Haber Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Şenol Metin’in ayrımcı nefret söylemini ve hedef gösterdiği cümlelerini yorumsuz yayımlayarak ayrımcı söyleme alan açtı. Metin’in sözleri şöyle: “"Digital platform Netflixte Türkiye yapımı Love101 isimli bir okul dizisinin 24 Nisan’da gösterime gireceği açıklandı. Dizide LGBT'yi meşrulaştırma gayreti yanında yaygın akran şiddeti normalleştirirken, öğretmen-öğrenci ilişkilerindeki pespayelik dizinin temel konsepti, kimliği olarak özellikle sosyal medyada yarınımız gençliğimizin çokça bulunduğu mecralarda etiketlemelerle pazarlanmaktadır. Digital Platform Netflix'i aklı selime davet ediyor, milletimizin kutsalları ile sinir uçları ile oynamaması tavsiyesinde bulunuyorum. NetflixTürkiye’de yayınlanan Love101 dizisinin yayından kaldırılmasını talep ediyoruz.”

Milli Gazete, 11 Nisan

Milli Gazete’den İsmail Hakkı Akkiraz’dan bir ayrımcı söylem daha: “…eşcinsel ilişkiye yönelen, ölçü ve tartıda hile yapıp toplumu aldatan, had ve hudut tanımaz kavimleri de helak etmiştir.”

Ayrıntılı Haber, 13 Nisan

Süleyman Gülek LGBTİ+’lara karşı nefret söylemi üretiyor: “haram kılınan bir cinsel eylem de homoseksüellik, lezbiyenliktir. Haram olan erkek veya kadının kendi cinsinden birisi ile ilişi kurması (homoseksüellik, lezbiyenlik vb.) bir sapıklıktır ve yasaktır.”

Yeni Akit, 13 Nisan

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Aşk 101 dizisine dair Akit’e verdiği demeçte ayrımcı söylemde bulundu: “Uyardık, gözümüz üzerlerinde. Çocuk ve gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayın içeriklerine göz yummamız mümkün değildir. Kırmızı çizgilerimiz bellidir. RTÜK yönetimi olarak toplumumuzu rahatsız edecek her türlü yayın içeriğine geçit vermemekte kararlıyız.”

Yeni Akit, 14 Nisan

Akit’in “Netflix sapkınlığına tepkiler çığ gibi büyüyor” başlıklı haberi yayımlanmamış  AŞK101 dizisini hedef göstermeye ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemine devam ediyor. Akit, “Milli Yönetmen” (ne demekse?) Mesut Uçakan ve “sanatçı” Ahmet Yenilmez’in homofobik söylemlerini sayfasına taşıyor.

Bizim Sivas, 14 Nisan

Bizim Sivas’tan Yılmaz Kozlu’nun haberi, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Başkanı Yusuf İslam Ölmez’in LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı nefret söylemine alan açıyor: “Gökkuşağının altından geçince cinsiyet değiştiği algısını ortaya çıkaranlar, toplumumuzu yine zararsızmış gibi görünen bir ‘Gökkuşağı’ altında helak etmenin planlarını yapıyor.”

Diyarbakır Özgür Haber, 14 Nisan

AŞK101 dizisinin hedef gösteren Diyarbakır Özgür Haber, LGBTİ+’lara ‘sapkın diyor ve ayrımcı nefret söylemini sürdürüyor.

Yeni Şafak, 14 Nisan

Yeni Şafak’tan İsmail Kılıçarslan, “Eşcinsellik Netflix sayesinde yaygınlaşmıyor. Netflix, dünyada olağanüstü hızla büyüyen eşcinsel pazarın servis sağlayıcısı sadece. Sonuçtan sebebe gitmeye çabaladığımız her seferinde sonuçlar sebebe dönüşüyor üstelik. Sonraki aşamada oluşan yeni sonuçla uğraşıyoruz” diyor ve komplo teorileri üretiyor!



Etiketler: medya
İstihdam