20/07/2015 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren 11 çevre örgütü, Cudi Dağı’nda çıkan yangınla ilgili olarak ‘Nuh’un Çocuklarına Selam Olsun’ başlıklı bir mektup yayınladı.

Nuh’un çocuklarına selam olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’nin çeşitli illerinde faaliyet gösteren 11 çevre örgütü, Cudi Dağı’nda çıkan yangınla ilgili olarak ‘Nuh’un Çocuklarına Selam Olsun’ başlıklı bir mektup yayınladı.

‘Kardeşleriniz’ imzasıyla yayınlanan mektupta, Cudi Dağı’nın insanlık tarihinin bilinen en büyük ekolojik anlatısı olan Nuh Tufanı’ndan çıkışın adresi olduğuna inanılan kadim bir coğrafyada yer aldığına dikkat çekilerek “Bu yangın  uygarlığımız için bir utanç kaynağı sayılmalı. Dünya denilen bu geminin dümenini ele geçiren kapitalist barbarlık, sömürü ve tahakküm düzeni ile emeğimizi ve doğamızı yok etmeye devam ediyor. Yeşilin ve kuş cıvıltılarının yerine kapkara bir dünya ve duman kokusu bırakarak” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık yetkililerinin ve Şırnak Valiliği’nin yangına müdahale konusunda yetersiz ve isteksiz olduğuna vurgu yapılan mektupta, “Yangında can veren hayvanların çığlıkları, birer suç duyurusudur. İlgili tüm kamu görevlileri ile birlikte sorumluların yargı önüne çıkartılmaları için yöre halkı ile birlikte sürecin takipçisi olacağımızdan kuşkunuz olmasın. Bu yangının ilk olmadığını ve dost elini uzatmakta zaman kaybettiğimizi biliyoruz. Ama Bergama köylülerinden bu yana derelerimizde, ovalarımızda, vadilerimizde, dağlarımızda ve kentlerimizdeki talana karşı verdiğimiz ekolojik direnişlerimizden geç de olsa öğrendik: Karıncanın, arının, kuşun kardeşi var” denildi.
 
Mektupta ayrıca doğal ortamda yaşanan tahribatın tespit edilmesi ve mümkün olduğu ölçüde rehabilite edilmesi için bu alanda uzman bilim insanlarından oluşan bağımsız bir heyetle çalışmalara başlanacağı kaydedildi. Mektupta yörede seçilecek uygun bir alanda yaşanan bu ekolojik felaketin unutulmaması için ağaçlandırma kampanyası çağrısı da yapılarak, “En kısa sürede Silopi’de buluşacağız ve yok ettikleri her ağacın yerine daha fazlasını e ele verip kardeşlik türküleri söyleyerek dikeceğiz. Evimize düşen bu büyük yangını avuçlarıyla su taşıyarak söndürmeye çalışan analarımıza, yaralı hayvanları kucaklayan Nuh’un çocuklarına selam olsun” ifadelerine yer verildi.
 
Mektubu yayınlayan örgütlerin tam listesi ise şöyle:
 
Sinop Nükleer Karşıtı Platform
Yeşilırmak Çevre Platformu
Ege Çevre ve Kültür Platformu
Fırtına İnsiyatifi
Tümköysen
Kuzey Ormanları Savunması
Bakırtepe Çevre Platformu
Tonya Çevre Platformu
Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu
Yeşil Artvin Derneği
Dört Ayaklı Şehir
Velotopya İstanbul
Karadeniz İsyandadır
Alakır Nehri Kardeşliği
 
 

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam