03/02/2014 | Yazar: Cihan Peşrevi

2014’ün ilk ayında LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündeminde öne çıkan başlıklar

Ocak  Ayının LGBTİ Dünya Havadisleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
2014’ün ilk ayında LGBTİ’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) dünya gündeminde öne çıkan başlıklar şöyle:
 
Kırgızistan
Human Rights Watch, Kırgızistanlı gey ve biseksüel erkeklerin gördüğü polis şiddetini haberleştiren bir video yayımladı. Videoda konuşan Kırgızistanlı eşcinseller polisin özellikle kendilerini hedef alan faaliyetlerini, maruz kaldıkları kötü muamele ve işkenceleri anlattılar. Röportaj yapılan eşcinsellerden Mikhail Kurdyashov, videoda polis tarafından kaçırıldığını, bira şişesi ve metal elbise askılarıyla kendisine işkence yapıldığını belirtiyor. Kurdyashov, eşcinsel arkadaşlarını ihbar etmeye zorlandığını, işbirliği yapmayı reddedince bir polisin eline kalem sapladığını ifade ediyor. Kırgızistan’da erkekler arasında cinsel ilişki 1998 yılında suç olmaktan çıkarılmıştı.
 
Hindistan
Hindistan’da Yüksek Mahkeme, eşcinselliği kriminalize eden 153 yıllık kanunu yeniden işleten Aralık 2013’teki kararını gözden geçirmesine ilişkin talepleri reddetti. Sömürge döneminden kalan ve “doğal olmayan ilişkiler”i yasaklayan söz konusu kanun maddesi eşcinsel ilişkileri kapsayacak şekilde yorumlanıyor ve bu eylemler için 10 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
 
Kuveyt
Kuveyt’te bir trans kadın kuaförde kendisinden şüphelenen bir kadının ihbarı üzerine trans olduğu için tutuklandı. Huffington Post, Al-Watan gazetesine dayanarak yaptığı haberde, bu tutuklamanın ilk olmadığını, geçtiğimiz haftalarda “karşı cinsi taklit etmek suçu”ndan 6 trans kadının daha tutuklandığını belirtiyor.
 
Kıbrıs
Kuzey Kıbrıs’ta sömürge döneminden kalma eşcinselliği kriminalize eden bir yasa iptal edildi. Ceza (Değişiklik) Yasası’nın kabul edilmesiyle LGBT’lere yönelik nefret söylemi ve suçları da cezalandırılacak.
 
Sırbistan ve Kosova
Avrupa Parlemontosu, Sırbistan ve Kosava’ya ilişkin ilerleme raporlarında, bu ülkelerdeki LGBTİ’lerin maruz kaldığı ayrımcı muameleyi kınadı ve ülkeleri söz konusu durumu iyileştirme konusunda adımlar atmaya davet etti. Onaylanan raporların ilgili kısmında, Kasım 2013’te Belgrad’daki onur yürüyüşüne güvenlik gerekçesiyle izin verilmeyişi ve Kosova’da Aralık ayında bir grubun Kosova 2.0 dergisinin “seks” temalı sayısının tanıtım etkinliğine gerçekleştirdiği saldırı gibi olumsuz örneklere yer verildi.

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret