10/03/2020 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde polis şiddetiyle gözaltına alınan akademisyen ve öğrencilerin yargılandığı davanın ikinci duruşması 12 Mart saat 9’da 39. Asliye ceza Mahkemesi’nde görülecek.

ODTÜ Onur Yürüyüşü davası 12 Mart’ta! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: ODTÜ Onur Yürüyüşü davasının ilk duruşması, 12 Kasım 2019, Yıldız Tar/Kaos GL

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) 18 öğrenci ve bir akademisyenin, 10 Mayıs 2019’da kampüste düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmaları gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması 12 Mart saat 9’da Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Davaya çağrı

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması davaya şöyle çağrı yaptı:

“Davanın takipçisi olacağımızı söylemiştik. 12 Mart 09:00'da ikinci duruşması görülecek davada arkadaşlarımızın yanında Ankara Adliyesi’nde olacağımızı ilan ediyor, herkesi arkadaşlarımızın uğradığı hukuksuz müdahaleye karşı durmaya, hepimizin özgürlüğünü savunmaya, ODTÜ’nün ve diğer üniversitelerinin özgürlük alanlarını korumaya, anayasal eylem hakkımızdan feragat etmeyeceğimizi bildirmeye davet ediyoruz.”

Dava öncesi sosyal medya eylemi

Dayanışma, davaya katılımın yanı sıra dava öncesi 11 Mart’ta sosyal medya eylemine de çağırıyor:

odtu-onur-yuruyusu-davasi-12-mart-ta-1

“9. ODTÜ Onur Yürüyüşü'ne yapılan polis saldırısı sonrası 22 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrencilerin bursları kesilmiş,18 öğrenci ve 1 akademisyene ODTÜ Onur Yürüyüşü'nden dolayı dava açılmıştı. 12 Kasım'da ilk duruşması görülen davanın ikinci duruşması 12 Mart'ta 39. Asliye ceza mahkemesinde 09.00'da başlayacaktır. Davanın başından beri süren hukuksuz uygulamalar, şiddet uygulayan polislere soruşturma açılması talebimizin kabul edilmemesi, video editlerinin tespit edilmesi için istenen bilirkişi raporunda yapılması gerekenin aksine Onur Yürüyüşü'ne katılanların fişlenmesiyle doruk noktaya ulaştı. Sizlerden barışçıl protesto hakkını kullanmak isteyen arkadaşlarımızın yargılanmasına karşı ses çıkarmanızı istiyoruz. Söylenecek her söz arkadaşlarımız için değerli olacaktır. 11 Mart'ta 20:00'da #ODTÜnünOnurunaSahipÇık ve #DefendMETUPride hashtagleriyle @odtulgbti hesabının tweetiyle başlayan kampanya yürüteceğiz. 12 Mart'taysa dava devam ederken tüm konuşulanları ve gelişmeleri @odtulgbti hesabından anlık olarak paylaşmaya çalışacağız. Sizden kampanyamıza destek olmanızı bekliyoruz.”

İlk duruşmada ne oldu?

18 öğrenci ve bir akademisyenin, 10 Mayıs’ta kampüste düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılmaları gerekçe gösterilerek açılan davanın ilk duruşması 12 Kasım 2019’da Ankara 39. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Polis dava öncesi adliye önünde basın açıklamasını engelledi. Öğrencileri, “Size üç dakika veriyorum, dağılmazsanız alırız” diyerek tehdit eden polise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tepki gösterdi. Polis, Tanrıkulu’na bağırarak, “Ne istersem yaparım” dedi.

TIKLAYIN - Polis, ODTÜ Onur Yürüyüşü davası basın açıklamasını engelledi!

TIKLAYIN - ODTÜ Onur Yürüyüşü davası ertelendi: Onur yasaklanamaz!

Polisin engellemesi üzerine LGBTİ+ hak savunucuları adliye binasına geçti. Duruşma yarım saat gecikme ile başladı. Salon yeterli gelmediği için hak savunucuları salona sığmadı.

Duruşmayı CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Sera Kadıgil ve HDP Milletvekili Murat Çepni’nin yanı sıra; Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu; Danimarka, İsveç ve Kanada büyükelçilikleri; Kaos GL Derneği ve Uluslararası Af Örgütü de takip etti.

Avukatlar, öğrencilerin barışçıl toplanma haklarını kullandıklarını belirtti ve iddianamenin esasa geçilmeden iadesini ve sanıkların beraatini talep etti. Talep reddedildi. Duruşma sırasında salonda bulunan sivil polisler avukatların talebi üzerine dışarı çıkarıldı. Dava, 12 Mart 2020 saat 09.00 tarihine ertelendi.


Etiketler: insan hakları
nefret