10/06/2023 | Yazar: Yıldız Tar

ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan öğrenciler İHD Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı, “Homofobiye, transfobiye ve şiddete tüm yürüyüşlerimizi karşı dün ODTÜ’de olduğu gibi aynı irade ve kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

“ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde işkenceye maruz kaldık” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ Onur Haftası Komitesi, 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne polis saldırısına ilişkin bugün (10 Haziran) İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı.

17 Mayıs, Kaos GL, Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği, Pembe Hayat ve ÜniKuir dernek temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda, Onur Yürüyüşü’nde gün boyu yaşananlar aktarıldı.

“Gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanına gitmek için taksi beklerken gözaltına alındık”

İlk olarak yürüyüşte gözaltına alınan isimlerden olan İHD Ankara Şube Yöneticisi Tunahan Gözlügöl söz aldı. 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü çok fazla polisin ablukaya aldığını hatırlatan Gözlügöl, sözlerine şöyle devam etti:

“Polis şiddetine maruz kaldık. Anayasal haklarımızı kullandığımız halde şiddete uğradık, gözaltına alındık. Kayyum Rektör Verşan Kök’ün manipülasyonuna maruz kaldık. Eylem sonrasında çok absürt bir şekilde gözaltına alındık. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanına gitmek için taksi beklerken gözaltına alındık. Kolluk kuvvetleri 11. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne göz açtırmamak için gelmişti. Yürüyüşü gerçekleştirip basın açıklaması yaptığımız için eylem komitesi olarak yürüyüşten sonra taksi beklerken alındık. İşkenceye maruz kaldık. İHD olarak bir hak, yaşam ve varlık mücadelesi veren LGBTİ+ hareketinin yanındayız.”

“Başkaldırıyoruz”

Gözlügöl’ün ardından ODTÜ Onur Yürüyüşü Komitesi adına basın açıklamasını gözaltına alınan öğrencilerden Ilgaz Kekeç okudu. “Bizler iktidarın bizleri yalnızlaştıran ve intihara sürükleyen nefret politikalarının desteklediği nefret suçlarıyla katlettiği arkadaşlarımızı, her yürüyüşümüzde olduğu gibi bu yürüyüşümüzde de hatırlamaya ve hatırlatmaya devam ediyoruz” diyerek sözlerine başlayan Ilgaz, şöyle devam etti:

“AKP’nin desteği ile meclise giren Yeniden Refah ve HÜDAPAR gibi faşist ve İslamcı partilerin ahlakçı, kadın düşmanı ve LGBTİ+fobik politikalarla bizleri yok etmek, evlerimize kapatmak ve kriminalize etmek gibi amaçlarını kabul etmiyor sokakları, meydanları, kampüsleri terk etmiyor başkaldırıyoruz

“Dün (09 Haziran 2023) 11.’sini düzenlediğimiz ODTÜ Onur Yürüyüşümüze dair kayyum rektör Verşan Kök tarafından atılan e-posta ve polise yaptığı çağrı ile ODTÜ kampüsü adeta Ankara Emniyeti’nin işgaline uğramıştır. ODTÜ Kayyum rektörlüğü ve İç Hizmetler'in işkenceci polislerle iş birliği ve arkadaşlarımızı hedef göstermesiyle arkadaşlarımız işkenceye uğramıştır. Polis “rektörünüz çağırdıysa ben de gelirim” diyerek Kayyum Verşan Kök’ün bizi açıkça hedef gösterdiğini ortaya koymuştur. Yürüyüşün başlamasına 45 dakika kala ODTÜ Kütüphanesi önündeki alana Mukadder Kardiyen’in öncülük ettiği onlarca sivil polis ve yüzlerce çevik kuvvet polis ile adeta baskın gerçekleştiriyormuş gibi saldırıda bulunuldu. Matematik, fizik bölümleri ve kütüphane girişinde bulunan öğrencilere “yürüyüşe katılmayacaksanız defolun gidin, yoksa arada kaynarsınız diyerek tehditler savruldu. Daha sonrasında tehditlere karşı çıkan öğrenciler darp edilerek yaka paça gözaltına alındılar.

“Eylem iradesini sürdürmek için kampüsün farklı noktalarından yurtlar bölgesinde bir araya gelerek kısa bir yürüyüşün ardından basın metnimizi okuduk. Onur Yürüyüşümüzün sona ermesinin ardından gözaltına alınan arkadaşlarımızı almak için kampüs dışına çıkacak olan bazı arkadaşlarımız taksi durağında bekledikleri sırada hedef gösterilerek işkenceyle gözaltına alındı.

“İşkence gören bazı arkadaşlarımız kafa travması geçirirken, bazı arkadaşlarımız da fiziken yaralandılar. Son ifadeler ve sevklerin tamamlanmasının ardından gece 02.30 sularında arkadaşlarımız GMK hastanesinden serbest bırakıldı. Onları en güçlü şekilde karşılayarak yılmadığımızı ve mücadelemizi sürdüreceğimiz mesajını dosta düşmana gösterdik.

“Dün basın metnimizde belirttiğimiz gibi;

AKP’nin derin bir yoksulluğa, işsizliğe mahkûm ettiği tüm translar ve lubunyalar olarak bizler fabrikalarda, atölyelerde, kampüslerde, okullarda, evlerde, sokaklarda ve yaşamın her alanında varlığımızı sürdürmekte al kanlarımızı içenlere inat direnmekte ve başkaldırmakta ısrarcıyız.

“Bütün hak mücadeleleriyle dayanışma içinde faşist iktidarın tutsak ettiği bütün lubunya ve devrimci tutsakların özgürlüğü için mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz! Bizler cumartesi günleri Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının kemiklerini arayanlarla birlikte de yürüdük, Galatasaray Meydanı’nı gökkuşağının renklerine de boyadık. Zulüm, yok sayma, katliamla dolu tarihte barış diye haykıran Barış Annelerinin direnişinden güç aldık. Dün terk etmediğimiz alanlarımızdan bugün de vazgeçmiyoruz. Cezaevlerinde sistematik fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz kalan bütün transların ve lubunyaların da hakları için yürüyoruz.

“Homofobiye, transfobiye ve şiddete tüm yürüyüşlerimizi karşı dün ODTÜ’de olduğu gibi aynı irade ve kararlılıkla sürdüreceğiz.

“Bizler biliyoruz ki haklarımızı birleşerek ve dayanışarak kazanacağız!  (Birleşe birleşe kazanacağız!)

“Her yürüyüşümüz onur yürüyüşüdür

“Kayyum Verşan ODTÜ’ye rektör olamaz

“Lubunyanın öfkesi faşizmi boğacak”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, onur yürüyüşü
İstihdam