28/01/2021 | Yazar: Aslı Alpar

116 insan ve LGBTİ+ hakları örgütü: Japonya’da Olimpiyatlar'dan önce, LGBTİ+’ları her türlü ayrımcılıktan koruyacak bir yasa!

Olimpiyatlardan önce LGBTİ+ hakları! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tokyo Pride, 2018

Bu yıl Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleşecek Olimpiyatlar'dan önce 116 insan ve LGBTİ+ hakları örgütü, hükümeti LGBTİ+’ları her türlü ayrımcılıktan koruyacak bir yasa çıkarmaya çağırdı.

Tokyo'nun 2020 Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması planlanıyordu, ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Japon hükümeti, Covid-19 salgını nedeniyle oyunları bir yıl erteledi.

Olimpiyat meşalesinin Tokyo’da yanmasına 6 ay kala, 25 Ocak’ta Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'ya gönderilen mektupta cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılığı yasaklayan bir yasanın çıkması gerektiği yazıyor.

“Japonya için Olimpiyatlar herkesin açık ve güvenli yaşayabilmesini sağlayacak bir fırsat”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Japonya’da cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde ayrımcılığı yasaklayan bir yasa için Japonca ve İngilizce olarak #EqualityActJapan kampanyası yürütüldüğünü duyurdu.

olimpiyatlardan-once-lgbti-haklari-1

Ülkede LGBTİ+ hakları için mücadele eden Yuri Igarashi, “Sporcular da dahil olmak üzere Japonya'daki LGBT’ler, korku ve damgalanma nedeniyle açık değil” diyor ve ekliyor: “Olimpiyat Oyunları Japonya için toplumdaki herkesin açık ve güvenli yaşayabilmesini sağlayacak mevzuatı kanunlaştırması için bir fırsat.”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Japonya yöneticisi Kanae Doi de “LGBT’leri korumak için bir dönüm noktası olan yasayı çıkarmak Olimpiyat mirasının da bir parçası olur” diyor.

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam