02/07/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

Direniş temalı 11. LGBT Onur Yürüyüşünde on binler özgürlük için buluştu.

On Binler Onur ve Özgürlük İçin Yürüdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Direniş temalı 11. LGBT Onur Yürüyüşünde on binler özgürlük için buluştu.
Bu yıl 11.si düzenlenen LGBT İstanbul Onur Yürüyüşü 30 Haziran Pazar günü gerçekleşti. Onur Haftası Koordinasyon Grubunun sene başında duyurduğu üzere bu yılın konsepti Direniş idi. Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşte LGBT birey ve örgütler özgürlük ve direniş için yürüdüler.
 
Yürüyüş sırasında “Diren Lice Eşcinseller Seninle”, “Dönmesiz, İbnesiz Anayasa Olmaz”, “Aşk, Aşk Hürriyet Uzak Olsun Nefret”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” gibi sloganlar atıldı.
 
Saat 17.00’de Taksim Meydanından başlayan yürüyüşte kitlenin tamamının Tünel Meydan’a varması yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Yürüyüşün ardından katılımcılar slogan ve şarkıları ile İstiklali bırakmadı.
Onur Haftası Koordinasyonu’nun yürüyüş ile ilgili yayınladığı bildirinin ise tam hali şöyle:
Tüm direniş arkadaşlarımız, sevgili dostlar merhaba!
Lezbiyen Gey Biseksüel Trans Hareketi Türkiye’de 20 yılını geride bıraktı. “Direniş" temasıyla gerçekleştirdiğimiz 21. LGBT Onur Haftası’nda hepimiz için onurlu bir yaşam talebini hangi yollarla kuracağımızı konuştuk, birlikte eyledik.
Tüm Türkiye’ye yayılan Gezi Parkı direnişi ile birlikte, homofobik, transfobik ve cinsiyetçi olmayan özgür bir dünya talebimizi haykırdık. Bugün burada hükümetin, eşcinsel ve translar olan bizlere, yaşama, çalışma ve barınma hakkımıza saldırısına karşı koyuyoruz.
 
LGBT hareketinin 21 yıllık geçmişi ve Gezi Parkı direnişindeki deneyim bize şunu gösterdi: sınıfsız, sömürüsüz bir dünya ve onurlu yaşam talebimizi hep birlikte hayata geçireceğiz.
Bizler LGBT’ler olarak hükümet ve devlet tarafından hasta ve sapkın varsayılıyor, ötekileştirilmenin yanısıra hedef gösteriliyoruz. Ahmet Yıldız, R.Ç. ve daha birçok eşcinsel ve trans cinayetinde yargının tavrından da göreceğimiz üzere katiller cezalandırılmıyor, haksız tahrik indirimleriyle serbest bırakılıyor. Bazılarımızın aileleri bizlere onarım terapisi gibi baskılar uyguluyor ve hatta bazılarımızın aileleri bizleri karantina altına alıyor, öldürüyor.  Yine de, bazılarımızın aileleri biraraya geliyor ve LİSTAG aile grubunu sürdürüyor, bize başka bir ailenin mümkün olduğunu gösteriyor.
Translar olarak her gün okulda, sokakta, evde ayrımcılığa, işsizliğe, ekonomik şiddete maruz bırakılıyoruz. Ülker Sokak, Bayram Sokak, Eryaman ve Avcılar’da yaşadığımız evlerden polis mühürleriyle atılıyor yani en temel yaşam hakkımız olan barınma hakkımızdan ediliyoruz.
Bu şekilde yalnızca bir sene içinde 18 trans nefret cinayetlerine kurban edildi. Bu cinayetleri unutturmayacağımızı, bu davaların takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz.
 
AKP 11 yıllık iktidarı boyunca LBGT’lerin taleplerini hiçbir zaman dikkate almadı. Anayasaya “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği" ibaresinin hiçbir şekilde eklenemeyeceğini söylemekle kalmayıp, meclis kürsüsünden defalarca bizleri hasta ve sapkın ilan etti. Kürtaja karşı çıkan, üç çocuk doğurmamızı buyuran, eşcinsellerin aile kuramayacağını iddia eden hükümete ve ideolojisine itirazımız var: bedenimiz, kimliğimiz bizimdir!
 
Devletin, polisin, hükümetin her gün artan şiddetine, sokaktaki nefreti besleyen, genel ahlakı kutsayan ideolojiye karşı özgürlük ve halkların kardeşliği söylemimizi eşitlik talebimizi her yerde ve her gün dile getiriyoruz. Barış sürecini başlattığını iddia eden hükümet, son olarak Lice’de halkın barış talebine silahlarla karşılık verdi, bir canımızı daha aramızdan aldı, onlarcasını yaraladı. Biz bu topraklarda yıllardır devlet eliyle sürdürülen bu kirli savaşın barış ve demokrasiyle son bulacağına olan inancımızı tekrar ifade ediyoruz.
 
Bugün tarihsel bir dönüm noktasındayız. On binlerce insan LBGT’lerin, dolayısıyla da hepimizin özgürlüğünü ve eşit yurttaşlığını talep etmek için sokağa çıkıyor. İstanbul dışında İzmir’de ilki yapılan Onur Yürüyüşü ve dünyanın birçok yerinde yapılan onur yürüyüşlerindeki dayanışma pankartları sesimizi çoğaltıyor.
Kalbimizde, devletsiz, sınırsız, sınıfsız, cinsiyetsiz bir dünyanın hayali var. Bu hayali gerçekleştirmeden hiç bir yere gitmiyoruz, sonuna kadar direneceğiz. BURADAYIZ ALIŞIN, GİTMİYORUZ.
 
21. İstanbul LGBT Onur Haftası Komisyonu
İmzacılar
Lambdaistanbul LGBT Dayanışma Derneği
İstanbul LGBT Dayanışma Derneği
Kadın Kapısı
SPoD Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği
Kaos GL Derneği
LİSTAG LGBT Aileleri İstanbul Grubu
Keskesor
Mersin LGBT
Çukurova Eşcinsel İnisiyatifi
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği
Hebun Diyarbakır LGBT
Morel Eskişehir LGBT Oluşumu
İstanbul Ayıları
Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi
İllet
 
Fotoğraflar: Zeynep Akkuş/Kaos GL

Etiketler: yaşam
İstihdam