24/11/2018 | Yazar: Umut Güven

On bir şehirden LGBTİ+ aktivistleri 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri’nde bir araya geldi.

On bir şehirden aktivistler 20 Kasım etkinliklerinde buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

On bir şehirden LGBTİ+ aktivistleri 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri'nde bir araya geldi.

Bu yıl İstanbul’da Pembe Hayat Derneği ve SPoD ortaklığında gerçekleştirilen 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası Etkinlikleri’nin ikinci gününde Yerel Örgütler Buluşması gerçekleşti. Buluşmaya Mersin, Ankara, Antalya, İstanbul, Çanakkale, Diyarbakır, Adana, Denizli, Bursa, Kocaeli, ve İzmir’den LGBTİ+ aktivistleri katıldı.

Valilik yasaklarının tartışıldığı ve yerel örgütlerdeki trans hareketinin konuşulduğu buluşma, Pembe Hayat Derneği’nden Çayan ve SPoD’tan Doğukan’ın dernek çalışmalardan bahsetmesi ile başladı.

“Trans kadınların öncelikleri ve ihtiyaçları daha farklı”

Transevi’nden Pınar Ege, Türkiye ve İstanbul özelindeki trans hareket sürecinden bahsetti. Trans hareketinin kendi özel ihtiyaçları olduğuna değinen Pınar Ege, Trans Onur Haftası’nın ayrı örgütlenişinin bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

“Trans kadınların öncelikleri, ihtiyaçları daha farklı, çünkü başka bir yaşam pratikleri var. Neden Trans Onur Haftası, LGBTİ+ Onur Haftası’ndan bağımsız örgütleniyor diye sorulmasını çok istiyorum. Bunun birkaç temel sebebi var, transların resmi görünürlüklerinin çok minimum düzeyde olması ve onur haftası etkinliklerinde ne yazık ki transların katılabilecekleri etkinlik programlarının çok yeterli olmaması. Bir şeyler üretmeye başlamalıyız.”

“Trans aktivistlerin söz üretmesi ve en önde yürümesiyle yol alabiliriz”

Buluşma Genç LGBTİ+ Derneği’nden Nora’nın İzmir’deki trans hareketine dair paylaşımları ile devam etti. Trans görünürlüğünü artırmak için İzmir’de 20 Kasım Platformu oluşturulduğundan bahseden Nora, transların yeterince görünür olmadığını belirtti.

“İzmir’de polis baskısını çok fazla hissetmiyor olsak da, görünür trans aktivist pek yok. Genç LGBTİ+ derneği de bunu artırmak istiyor. 20 Kasım Platformu ile de bunu sağlamayı umuyoruz. İzmir genelinin aksine, çark yapılan sokaklardan biri Bornova Sokak’ta ise çok ciddi bir polis baskısından bahsetmek mümkün. Görünür trans aktivistlerin söz üretmesiyle ve en önde yürümesiyle yol alabiliriz.”

Eskiden devlet tarafından yok sayılan LGBTİ+ hareketi varken, artık düşman olarak tanımlanan bir hareket var

ODTÜ LGBTİ+’dan Özgür ise Ankara yasakları ve ODTÜ’deki LGBTİ+ hareketindeki sorunlardan bahsetti:

“Eskiden devlet tarafından yok sayılan LGBTİ+ hareketi varken, artık düşman olarak tanımlanan bir hareket var. Bunlar siyasi bir hamle olduğu için, tepki vermek gerektiğine inanıyorum, bu yüzden sokaklardayız. Çoğu şeyi sosyal medyadan duyuramıyoruz. LGBTİ+ ile ilgili gözaltılarında güvenlik şubeden çok, terörle mücadele şubesi ile muhatap oluyoruz. Bu durum da nasıl algılandığımızın ve durumun ciddiyetinin bir örneği.”

İlgili haberler:

Mahalle bekçilerinin baskısı 20 Kasım etkinliklerinde tartışılacak

İstanbul’da 20 Kasım etkinlikleri: “Cinsiyet iki değildir. Ama bin yayladır”

Ayta Sözeri 20 Kasım etkinliklerinde!

Ayta Sözeri: Televizyonu, sinemayı dönüştürmeye çalışmalıyız

Dilek İnce Ödülü Ayta Sözeri ve Sema Yakar’a verildi

 


Etiketler: yaşam
İstihdam