15/05/2015 | Yazar: Hakan Özkan

On dört farklı şehirden homofobi ve transfobi karşıtları yereldeki çalışmalarını ve Kaos GL’nin politikalarını tartıştı.

On dört farklı şehirden homofobi ve transfobi karşıtları yereldeki çalışmalarını ve Kaos GL’nin politikalarını tartıştı.

 

Yeni Medya Okulu’nun son gününde, Yeni Medya okulu katılımcıları ile birlikte Kaos GL politikaları üzerine bir bulgulama toplantısı yapıldı.

Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel’in yürüttüğü toplantıya, 14 farklı şehirden homofobi ve transfobi karşıtları katıldı. Etkinlikte katılımcılar yerellerinde yaşadıkları sıkıntıları, Kaos GL’nin çalışmaları, politikaları, kullanılan mekanizmalar üzerine fikirlerini paylaştı:

Derin, Pembe Hayat, Ankara: Kendi içimizdeki homofobi ve transfobiyle de mücadele etmemiz gerekiyor. Siyasi parti ayrımı yapmaksızın, dirsek teması yapılması gerekiyor. Biz öncelikle birbirimizle yoldaşlık ilişkimizi geliştirmeliyiz.

Fırat, Mor Balık LGBTİ, Trabzon: Trabzon Mor Balık yeni kurulmuş bir oluşum. Ancak güzel başlamıştık. Güzel Sanatlar Fakültesi ile ortak etkinlik, fanzin gibi planlarımız vardı ancak yerelde gelişen saldırılar ve Trabzon’un özgün koşullarından ötürübir şey yapamaz hale geldik. Gergin bir ortam var. Özellikle HDP’ye dönük saldırılar bizi iş yapamaz hale getirdi. Planlarımızı seneye ertelemek zorunda kaldık. Trabzon’un gerginliği bizim durmamıza neden oldu. Çünkü açık hedef olmak istemedik.

Hareket dili olarak, sokak jargonu olmalı. Elitist dili kullanabiliyoruz aktivist olarak ama hitap ettiğimiz kesim burası değil.

Loren, Roştiya Asme, Dersim: Geçen sene yerel seçimlerde kurulduk. Kuruluşumuzu HDK oluşumu içerisinde tanımladık. Biz kendimizi göstererek, alıştırdık. Dersim birçok konuda çok açık bir şehir gibi gözükmesine rağmen LGBTİ alanında sorunlar yaşıyoruz. ‘Dışarıdan geldiler bizi asimile edecekler’ gibi tepkiler geldi.

BDP Dersim Gençlik Meclisi’nin Hormonlu Domates adayı gösterilmesi bizi çok olumsuz etkiledi. Bizim yerelde kurduğumuz işbirliği durma noktasına geldi. Gücümüz kırıldı, çok az kişi kaldık. Sorunlar yaşıyoruz ancak diğer LGBTİ örgütlerinden istediğimiz desteği göremiyoruz.

Eylem, Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi: Bu sene Kocaeli Kadın Platformu’nun da desteğiyle kurulduk. İlk toplantımıza onlarca kişi geldi. Deklarasyonumuzu yayınladık. Deklare ederken, ‘biz siyasi parti oluşumu değiliz, olmayacağız’ dedik. İçimizde farklı partiler ve örgütlerden insanlar bizi güçlendiriyor ama siyasi olarak şekillenmiyor.

Kocaeli kadın platformu ile ilişkimiz farklı çünkü onlar da farklı siyasi fraksiyonlardan kadınların olduğu bir oluşum. Haliyle birlikte çalışabiliyoruz.

Viyana’dan sonraki en kalabalık “Benim Çocuğum” gösterimi yapıldı. Eğitim-Sen tüm üyelerine çağrı yaptı, eğitimcilerin bile olumlu dönüşümleri oldu. Homofobik bir saldırı ihtimali vardı ancak çok kalabalıktı ve saldırı da olmadı.

 

Mustafa, Eşit Şerit, İzmir: Biz okul kulübüyüz. Biz de hiçbir siyasi partiye yakınlık gütmüyoruz. Kulüp olarak etnik kimlik ayrımcılığı, yaş ayrımcılığı gibi farklı ayrımcılık biçimlerine de karşı olduğumuzu açıkladık.

Ozan, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı İnisiyatif ve Antep Zeugmadi: Biz 3 yıl önce Kars’ta çalışmaya başladığımızda çeşitli tepkiler alıyorduk, sloganlar tepki alıyordu. İnsanlar yanımızda durmuyordu. Biz de Kars’ta sendikalarla iletişim kurduk. Sendikalara Kaos GL’nin kitapçıklarını ilettik. Bunun bize olumlu dönüşü oldu. 1 Mayıs’ta bu sene alanda Kürtçe ve Türkçe olarak karşılandık. Sendikalarla ilişkimiz Antep’te de bizi çok kurtardı. Bu ilişkilerin çok büyük faydası oldu.

Kaos GL ve Pembe Hayat’ın bastığı yayınları istiflemek yerine dağıtalım diye düşünüyoruz. LGBT hareketi ve politikaları ile tanışık olmayan insanlara yapalım dedik.

Hasan, Edirne LGBTİ Çalışma Grubu: Uzun süredir örgütlenmeye çalışıyoruz. Küçük bir şehir, daha farklı dinamikleri var. Bu seferki oluşumda, sendikaları siyasi partileri, mesleki odaları arayıp yardım istedik. Çok sayıda kurum geriye döndü. Tüzüklerinde olduğumuz bazı kuruluşlar pratikte herhangi bir çalışma yürütmedi. Bunu görmek bizim açımızdan önemliydi.

Biz başta yola sadece görünürlük için çıkmıştık ancak şu anda görünürlük sorununu aştık ve şimdi ne yapacağımızı çok bilmiyoruz. Bu durumu çözmemiz gerekiyor.

Ömer, Mersin 7 Renk: Dernek olarak bütün siyasi oluşumlara eşit uzaklıkta olmayı önemsiyoruz ve olabildiğince herkesle iş birliği yapmaya, birlikte çalışmaya uğraşıyoruz. Yereldeki bu işbirliği ile çok daha hızlı ve sağlam bir dönüşüm yakalayabileceğimizi düşünüyoruz.

Mehmet Ali, Queer Adana: Genel olarak, dirsek temaslarına önem veriyoruz. Dernekleşme gündemi oluştu. Materyal eksiğimiz var, alana çıkmadan önce neler yapabiliriz? Örgütler arası iletişimin önemli olduğunu düşünüyoruz. Web sitesi açtık. Medyaya çok önem veriyoruz.

Kadir, Diyarbakır, Keskesor LGBTİ: Diyarbakır’da bir dönem çok ciddi sorunlar yaşadık. Çocuk istismarı genel olarak şehrin sorunu. STK’larla ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışıyoruz.

Seçil, Eskişehir: Eskişehir genel olarak rahat bir yer olsa da psikolojik baskı ve homofobik olaylar elbette yaşanıyor. 1 Mayıs’ta LGBTİ korteji anons edilmedi mesela. Kampüste faaliyet yürütmek için Anadolu LGBTİ kuruluyor.

Kaan, Eskişehir: Öğrenci şehri olduğu için sirkülasyon çok oluyor. Nispeten rahat bir şehir ama Suriyeli translara karşı nefret saldırıları yaşandı. Mültecilere ilişkin çalışma yürütmek gerekiyor.

Meral, Aydın: Aydın’da LGBTİ görünürlüğünün çok olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yakın zamanda bir oluşum kuruldu. Umarım ilerleyen süreçte görünürlük ve hak temelli mücadeleyi yükseltebiliriz.

Emir, Malatya: Malatya’da çok ciddi baskılarla karşılaşıyoruz. Özellikle İç Güvenlik Paketi sonrası ev baskınları yaygınlaştı. Buna rağmen biz mücadele etmeye devam ediyoruz. 1 Mayıs çok verimliydi bizim açımızdan.

İlgili haberler:

“Eşcinseller haber yaparak dünyayı değiştiriyor”

İnternette biri bizi gözetliyor mu?

HIV/AIDS alanında haber nasıl yapılır?

“Kendi hikayeni anlatamazsan, birileri senin adına anlatır”

*Bu etkinlik Avrupa Birliği’nin Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen “LGBT Hakları için Farkındalık ve Savunuculuk Projesi” kapsamında desteklenmiştir. Bu, etkinlik içeriğinin AB’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir. 

**Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: yaşam
nefret