26/11/2020 | Yazar: Ezgi Epifani

Landmark’ın Aseksüel Farkındalık Haftası (25-31 Ekim)’na damga vuran araştırmasının bulgularına göre Amerika’daki 10 kuir gençten 1’i kendini aseksüel ya da aseksüel spektrumunda olarak tanımlıyor.

On LGBTİA+ gençten biri kendini aseksüel ya da aseksüel spektrumunda tanımlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Glasgow, İskoçya’da 19 Ağustos 2017’de gerçekleştirilen Glasgow Onur Yürüyüşü sırasında bir katılımcı, üzerinde “‘A’ harfi Aseksüel için” yazan bir pankart taşıyor. (Robert Perry/Getty)

Ezgi Epifani, Lily Wakefield’ın 28 Ekim 2020 tarihli ve https://www.pinknews.co.uk/2020/10/28/asexual-awareness-week-ace-spectrum-youth-research-trevor-project-mental-health/ linkli yazısının Kaos GL için Türkçeleştirdi.

**Ç.N.: Aseksüel ve aromantik spektrumları hakkında daha fazla Türkçe bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz: https://www.karoasarti.com/

Aseksüel kişiler LGBTİA+ topluluğu içinde genellikle görmezden gelinir ancak The Trevor Project’in 2020 Ulusal LGBTQ Gençliği Akıl Sağlığı Anketi’nin verilerine göre, 40.000’den fazla LGBTİA+ gençle yapılan çalışmada katılımcıların %10’u kendilerini aseksüel ya da aseksüel spektrumunda olarak tanımladılar.

Aseksüel olmak kişinin başkalarına karşı çok az cinsel çekim duyması veya hiç duymaması ya da başkalarıyla cinsel temas arzulamamasıdır.

Aseksüellik; demiseksüellik veya gri aseksüellik gibi birden çok kimliğin dahil olduğu bir spektrumdur.

Cinsel çekim sadece tek bir tür çekimdir ve bazı aseksüel kişiler başkalarına karşı romantik, duygusal veya fiziksel çekim deneyimlerler, ilişkiye girerler, flört ederler ve cinsellik içermeyen partnerlikler içinde olabilirler.

The Trevor Project’ten araştırmacı bilim insanı Dr. Myeshia Price-Feeney: “Aseksüel gençlik sıklıkla hem araştırma alanlarında hem destek gruplarında unutuluyor bu yüzden bu önemli gruba dair çok ihtiyaç duyulan veriyi sunmayı umuyoruz.” diyor.  

Ankete katılan aseksüel gençlik, yönelimlerinin ana ifadesi olarak genellikle başka kelimeleri kullanmışlar. Mesela, “romantik yönelim tabirleri olarak panromantik, biromantik ve aromantik kullanılmış” diyor Price-Feeney ve bunu “cinselliklerini daha nüanslı ifade etme arzusu” olarak yorumluyor.

Ankete göre aseksüel gençlerin trans ya da na-binary olma olasılığı da daha yüksek bulunmuş. 40.000 LGBTİA+ katılımcının çeyreği trans ya da na-binary olduğunu belirtirken %9’u da trans ya da na-binary olup olmadıklarını sorguladıklarını belirtmiş. Aseksüel gençlerinse %41’i kendini trans ya da na-binary olarak tanımlarken %13’ü sorguladığını belirtmiş.

Endişelendirici olansa, yine bulgulara göre aseksüel gençlerin depresyon ve anksiyete yaşamaları tüm LGBTİA+ gençliğine oranla daha olası gözüküyor. 

Price-Feeney’e göre: “Aseksüel gençlerin aseksüel olmayan LGBTİA+lara göre daha yüksek oranda depresyon ve anksiyete yaşadıkları bulgusu intiharı önleme ve müdahale çabalarına aseksüel gençliği dahil etmek için çalışmalar yapılması zorunluluğunu gösteriyor.”


Etiketler: yaşam, cinsellik, dünyadan
İstihdam