25/04/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Uluslararası Af Örgütü’nün “Dünyada İnsan Haklarının Durumu” başlıklı yıllık raporu yayınlandı.

“Onur Yürüyüşleri döneminde en az 224 kişi keyfi olarak gözaltına alındı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

155 ülkedeki insan hakları sorunlarını belgeleyen raporda küresel olarak LGBTİ+’lara yönelik köklü ayrımcılığın LGBTİ+ topluluğunu ötekileştirdiği, orantısız şiddet, ekonomik ve sosyal hak ihlalleri riski altına soktuğu ifade edildi.

Raporda Türkiye’ye ilişkin eleştiriler de yer aldı. Raporda LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı ve yaftalıyıcı söylemlerin mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler öncesinde arttığı belirtildi.

Rapora göre; genel yasaklara rağmen ülke genelinde en az altı il ve dört ilçede çok sayıda Onur Yürüyüşü gerçekleştirildi. Onur Yürüyüşleri döneminde izleyiciler, çocuklar, avukatlar, gazeteciler, üniversite öğrencileri, insan hakları savunucuları ve yabancı uyruklular dahil en az 224 kişi keyfi olarak gözaltına alındı.

“Kitle İmha Silahlarının Önlenmesine İlişkin Kanun, sivil toplum örgütlerine yönelik müdahaleci denetimleri arttırdı”

Raporda, yakın zamanda Anayasa Mahkemesi tarafından bazı maddeleri iptal edilen Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun’a da değinildi:

“7262 Sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun kapsamında sivil toplum örgütlerine yönelik müdahaleci denetimlerin kullanımını arttırdı.”

Raporda, deprem bölgesinde yaşayan LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı hak ihlallerine de dikkat çekildi. Deprem bölgesinde yaşayan LGBTİ+’ların güvenlik endişeleri nedeniyle barınma, tıbbi bakım ve diğer yardımlara erişimden kaçındığı vurgulandı.

Tıklayın-Anayasa Mahkemesi, İçişleri Bakanı’na derneklere kayyım atama yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etti

Mayıs seçimleri öncesinde LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı nefret söylemleri ise şöyle aktarıldı:

“LGBTİ+’lar, Mayıs seçimleri öncesinde daha da artan ayrımcı ve yaftalayıcı söylemlerle karşı karşıya kaldı. Cumhurbaşkanı mayıs ayında katıldığı bir televizyon programında, “LGBT denilen olay aile kurumuna sokulmuş bir zehirdir. Bu zehri hele hele halkının %99’u Müslüman olan bir ülke olarak kabullenmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.”

LGBTİ+ karşıtı kamu spotu, Trans Onur Yürüyüşü’nde işkence ile gözaltına alma…

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun LGBTİ+ karşıtı kamu spotu da raporda eleştirilen bir başka başlık oldu:

“Eylül’de, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul’da sözde “LGBTİ propagandası”na karşı düzenlenecek olan LGBTİ+ hakları karşıtı bir yürüyüşün duyurulduğu kamu spotunu onayladı. Kamu spotu bir önceki yıl da RTÜK tarafından onaylanmıştı.”

2023 Haziran ayında İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’ndeki beş aktivistin işkenceyle gözaltına alınması ise şu ifadelerle aktarıldı:

“Haziran’da, İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nün dağıtılmasının ardından kolluk görevlileri işkence ve diğer türde kötü muamele kapsamına giren hukuka aykırı güç kullanarak en az beş protestocuyu gözaltına aldı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, dünyadan, onur yürüyüşü
İstihdam