03/07/2012 | Yazar: Kaos GL

‘Susma haykır, eşcinseller vardır!’ sloganının yükseldiği Onur Yürüyüşü’nde, Anayasal eşitlik için ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’nin tanınması talebi öne çıktı.

Onur Yürüyüşünde Gökkuşağı Her Renkten Dalgalandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Susma haykır, eşcinseller vardır!” sloganının yükseldiği Onur Yürüyüşü’nde, Anayasal eşitlik için “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği”nin tanınması talebi öne çıktı.
LGBT’ler anayasal tanınma talebinden vazgeçmiyor!
 
Binlerce LGBT ile birlikte homofobi ve transfobi karşıtlarının Taksim’den Tünel’e, İstiklal Caddesindeki yürüyüşüyle 20. İstanbul Onur Haftası sona erdi. Ayılardan trans bloğa, interseksten LGBT’ye zorunlu heteroseksüelliğe ve heteronormativiteye direnenlerin çeşitliliğiyle şenlenen yürüyüş iki saatte tamamlandı.   
 
Onuncu kez düzenlenen LGBT Onur Yürüyüşü’nde gökkuşağı bayrağının her rengi bir araya geldi. “Susma haykır, eşcinseller vardır!” sloganının yükseldiği yürüyüşte, Anayasal eşitlik için “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği”nin tanınması talebi öne çıktı.
 
“Çocuğum için Yeni Anayasa’da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği İstiyorum!”
 
Bu yıl yürüyüşe daha kalabalık bir grupla katılan LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu) üyesi ebeveynler de “Çocuğum için Yeni Anayasa’da Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği İstiyorum!”dövizi taşıdılar. Onuncu LGBT Onur Yürüyüşü’nde dikkat çeken bir diğer dövizde ise “Eşcinsel, biseksüel, trans çocuğunu reddeden Türk Aile Yapınız batsın!” yazıyordu.
 
Yeni Anayasa yazım sürecinde LGBT örgütlerin anayasal eşitlik talebini Meclis komisyonuna taşıyan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de LGBT aileleriyle birlikte yürüdü ve “Anayasada Cinsiyet Kimliği” dövizi taşıdı.
 
“Kürdüm ve Eşcinselim, ne olmuş!”
 
Onur Haftası’na Diyarbakır’dan gelen Kürt LGBT’ler bu yıl iki grupla yürüyüşe katıldılar.
 
Yeni oluşan cinsiyet özgürlükçü, homofobi ve transfobi karşıtı bir inisiyatif olan Keskesor ile Hebûn Diyarbakır Onuncu LGBT Onur Yürüyüşü’nde pankartlarını yan yana açtılar. “Kürdüm ve Eşcinselim, ne olmuş!” yazan döviz, Kürt LGBT’lerin Türkçe ve Kürtçe taşıdıkları dövizler arasındaydı.
 
Emekçi Hareket Partili (EHP) LGBT’lerin yanı sıra bu yıl Türkiye Komünist Partili (TKP) LGBT’lerin ve homofobi karşıtlarının bir araya geldiği “Gökkuşağının Kızılı” grubu da Onur Yürüyüşü’ne “Eşit Yurttaşlık Sosyalizmde” pankartı ile katıldı.
 
Yürüyüşe kızıl bayraklarla katılan Sosyalist EBT üyeleri, “Gettoları değil, kentin tamamını istiyoruz!” dövizi taşıdılar. “Eşcinsel ve Translar Heteroseksist ve Liberal Ablukayı Yıkıyor” pankartı ile yürüyen grup üyelerinin Lenin fotoğrafları olan dövizlerinde ise “Eşcinsellerin kurtuluşu devrimde, özgürlüğü sosyalizmde!” yazıyordu.
 
“Alışın her yerdeyiz!”
 
LGBT hak ve özgürlük mücadelesine destek vermek için on yıl önce küçük bir grupla başlayan Onur Yürüyüşü’ne katılanların sayısı 10 binlere ulaştı.“Alışın her yerdeyiz!” yazan binlerce dövize, yürüyüş boyunca anayasal eşitlik için “cinsel yönelim” ve cinsiyet kimliği” dövizleri eşlik etti.
 
Onuncu LGBT Onur Yürüyüşü, öncekiler gibi yine Tünel Meydanındaki demir kuleye gökkuşağı bayraklarının asılması ile son buldu.
 
Fotoğraflar: Zeynep Akkuş / Kaos GL

Etiketler: yaşam
İstihdam