29/06/2015 | Yazar: Kaos GL

Polis İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Eylemciler gözaltına alındı, gazeteciler tartaklandı. Onur Yürüyüşü’nde saat saat ne oldu?

Polis İstanbul LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne biber gazı, tazyikli su ve plastik mermiyle saldırdı. Eylemciler gözaltına alındı, gazeteciler tartaklandı. HDP ve CHP’li vekiller polise el ele direndi. Tüm gün devam eden polis saldırısına rağmen gökkuşağı bayrağı Beyoğlu’nun tüm sokaklarında dalgalandı. 

Fotoğraf: Şener Yılmaz Aslan

Valiliğin Ramazanı bahane ederek yasaklamak istediği yürüyüşe yapılan saldırılar, gün boyu İstiklal Caddesi, Cihangir ve Şişli’de devam etti. Tünele kadar üç ayrı kitlesel yürüyüş yapıldı, Tünel’de gerçekleşen basın açıklaması da saldırıya uğradı. Polisin gazlı ve plastik mermili saldırılarına karşı bir araya gelmeye çalışan binlerce kişi gün boyu direndi.

Saldırılar şu sırayla gerçekleşti:
 
14.00 Galatasaray Lisesi önünde ruh sağlığı çalışanları tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Polis yapılan açıklamaya önce izin vermedi.
 
15.00 Çiçek Tahaoğlu ile Kaos GL Editörü Yıldız Tar, polisin Genç-Sen standına müdahalesini görüntülemek isteyince engellendi ve gözaltına alınmak istendi. Editörümüz Tar, gazetecilerin çekim yapma hakkının engellenemeyeceğini belirtence polis tarafından darp edilerek standtan uzaklaştırıldı. Olaya tepki gösteren Bianet editörü Tahaoğlu da gözaltına alındı. Avukat müdahalesi üzerine editörler serbest kaldı.
 
16.30 İstiklal Caddesi üzerindeki Onur Yürüyüşü katılımcıları polisin ilk saldırısıyla karşılaştı. Katılımcılar ara sokaklara dağıldı.
 
16.44 LGBTİ’ler polis saldırısının ardından ara sokaklardan sloganlarla İstiklal Caddesi’ne tekrar çıktı.
 
16.57 Kitle, polisin ara sokakların başlarına kurduğu barikatları aşarak İstiklal Caddesi üzerine çıkmaya çalıştı
 
İstiklal Caddesi’nin Taksim Meydanı tarafındaki girişinde binlerce kişi saldırının ardından yeniden toplandı.
 
16.46 Polis Mis Sokak’ta toplanan kitleye saldırdı. 
 
Yer yer çatışmalar devam etti.
 
17.00 Polis İstiklal Caddesi üzerinde görüntü alan gazetecilere de saldırdı, tartakladı.
 
Bir kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
 
17.01 Taksim Meydanı yönünde toplanarak İstiklal Caddesi’ne girmeye çalışan kitleye polis saldırdı. Kitle, Sıra Selviler Caddesi’ne doğru çekildi. Polisin gaz bombası ve tazyikli su ile saldırısı sürdü.
 
17.03 Polis, Galatasaray Lisesi önünde bekleyen LGBTİ’lere polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Kitle, Tünel’e doğru çekildi. Polis şiddeti devam etti.
 
17.05 Polis saldırısının ardından Tarlabaşı’na çıkan kitle, yeniden bir araya geldi. Binlerce kişi Taksim Meydanı’na yürüdü.
 
17.08 Onur Yürüyüşü’ne HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da katıldı. Polis, Kerestecioğlu’nu da darp etti.
 
17.20 HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün ve Sezai Temelli, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Onursal Adıgüzel ve Selina Doğan polis barikatı önünde el ele tutuşarak, saldırının durdurulmasını istedi. Polis, milletvekillerine ve etrafta bulunan kitleye plastik mermilerle saldırdı.
 
17.22 Hasnun Galip Sokak’taki polis saldırısı sırasında 1 kişi yaralandı.
 
Binlerce kişi İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokakları doldurdu. Kitle, caddeye çıkmak için sloganlarla sokakları dolaştı.
 
17.39 Tarlabaşı’ndan Taksim Meydanı’na yürüyen ve burada birleşen kitleye polis bir kez daha saldırdı. Kitle, Talimhane’ye doğru çekildi.
 
17.48  Polis, ünlü Boston Eşcinsel Erkek Korosu (Boston Gay Men’s Chorus) üyelerinin İstiklal Caddesi’ne geçmesine izin vermedi.
 
17.52 Polis Sıraselviler Caddesi’nde toplanan kitleye bir kez daha saldırdı. Barikat kuran kitle, saldırıya soda şişeleri atarak karşılık verdi.
 
Sıraselviler’de bulunan kitlenin bir kısmı Cihangir’e doğru yürüdü.
 
18.05 HDP ve CHP’li milletvekilleri Onur Yürüyüşü’ne yönelik polis saldırısına ilişkin Taksim Meydanı’nda, gökkuşağı bayrağı arkasında basın açıklaması yaptı.
 
18.12 HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu İstanbul Valisi Vasip Şahin ile telefonda görüştü. Vali Şahin, "Ramazan dolayısıyla onları yürütmeyiz" açıklamasında bulundu.
 
18.26 CHP ve HDP milletvekilleri Taksim’de açıklama yaptı. Burada konuşan HDP’li Musa Piroğlu, "Bu ülkede ötekileştirilmiş onlarca insan var. Bu saldırı hepimize yapılmıştır. İstanbul Emniyeti adeta biz IŞİD’iz diyor" dedi.
 
Açıklamanın ardından milletvekilleri kitle ile birlikte İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti.
 
Yürüyüşle birlikte çevrede bulunan kitle de İstiklal’de toplanmaya başladı.
 
18.35 Polisin Taksim’de gerçekleştirdiği saldırının ardından Harbiye’ye doğru giden kitle, yeniden toplandı. Yüzlerce kişi yolu trafiğe kapatarak Şişli’ye doğru yürüyüşe geçti.
 
İstiklal Caddesi’nde de kitle yeniden toplandı. Binlerce kişi "Susma haykır LGBT’ler vardır" sloganını atıyor. LGBTİ’lere HDP İl Eşbaşkanı Ayşe Erdem de destek verdi.
 
18.39 HDP milletvekilleri ile birlikte yürüyüşe geçen kitle, Tünel’e yürüdü.
 
Bu arada Sendika.Org muhabiri Murat Karadeniz’in polisin attığı plastik merminin isabet etmesi sonucu kaşından yaralandığı bildirildi. Karadeniz, hastaneye kaldırıldı.
 
18.46 Polis, Mis Sokak’ta bulunan kitleye yeniden gaz bombalarıyla saldırmaya başladı.
 
19.05 Harbiye’de yolu trafiğe kapatarak Şişli’ye yürüyen kitlenin önünü polis tarafından kesildi. Polis, TOMA’lardan "dağılın" yönünde çağrı yaptı. Kitle, sloganlarla karşılık verdi.
 
19.10 Galatasaray’da süren saldırıda yoğun gazdan çok sayıda kişi etkilendi.
 
19.29 Polis, Tünel’de basın açıklaması yapıldığı sırada kitleye yeniden saldırdı.
 
19.40 23. LGBTİ Onur Haftası Yürüyüş dolayısıyla, bir araya gelen on binler, polis saldırısına rağmen dağılmadı. Saatlerdir direnen kitle Tünel’e yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasının ardından "Herdeyiz, alışın gitmiyoruz" sloganıyla eylem sonlandırıldı.
 
19.47 Basın açıklamasının ardından dağılan kitleye Galatasaray’da polis, tazyikli su, plastik mermi ve coplarla saldırdı.
 
22.00 Tünel’deki sokak partisine saldırı gerçekleşti.
 
23.00 Kapanış partisinin bulunduğu sokağa saldırı gerçekleşti. Katılımcılar terasa sığındılar.
 
*Bu haberde alandaki muhabirlerimizi, ETHA ve sendika.org'un geçtiği bilgilerden faydalandık.
 
 

Etiketler: yaşam
İstihdam