27/01/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Kaos GL’den Defne Güzel, Türk Alman Üniversitesi LGBTIQ+ Dayanışma Topluluğu’nun düzenlediği Cinsel Sağlık Buluşmaları’nda HIV ve ayrımcılık üzerine konuştu.

“Önyargıları değil pozitif hikâyeleri yaygınlaştırın” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’den Defne Güzel, Türk Alman Üniversitesi LGBTIQ+ Dayanışma Topluluğu’nun düzenlediği Cinsel Sağlık Buluşmaları’nda HIV ve ayrımcılık üzerine konuştu.

21 Ocak Cuma, saat 19:00’da çevrimiçi gerçekleşen etkinlikte Güzel, HIV’in yanlış terminolojisine dikkat çekerek konuşmasına başladı: “‘AIDS Mikrobu / Hastası / Hastalığı’ söylemleri terminolojik olarak yanlış. AIDS bir mikrop – virüs - hastalık değil, HIV’in yol açabileceği hastalıklar bütünü olan bir evredir.

Güzel HIV’e dair görsel temsilin de önemine dikkat çekti: “HIV’in ve HIV ile yaşamanın görselleştirilmesinde ön yargıları besleyen iğne, zayıflamış insan, bir etnik kökeni veya azınlığı temsil eden görsel, yerine güçlendirici görseller tercih edilmeli.”

Güzel, soruları yanıtladı

HIV ile yaşayan kişilerin maruz bırakıldığı insan hakları ihlalleri ve nefret söylemine karşı, HIV’le yaşayan olarak açılmanın, güncel bilgileri yaygınlaştırmanın ve örgütlenerek pozitif hikâyeleri aktarmanın önemine dikkat çeken Güzel, HIV’in aktarım yolları ve B=B (Belirlenemeyen=Bulaşmayan) terimini anlattı: “Önyargıları değil pozitif hikayeleri yaygınlaştırın. Yapılan bilimsel çalışmalar HIV tedavisi alan kişilerin virüs yükleri saptanamaz/ belirlenemez duruma geldiğinde HIV’in bu kişilerden cinsel yolla bulaşmayan/aktarılmayan duruma geldiğini de gösteriyor.”

Güzel etkinlikte anonim test merkezlerinden de bahsetti: “Hiçbir ücret ve kimlik bilgisi istenmeden, kişilerin kendilerine verilen kod ile HIV testi yaptırabileceği ve test sürecini takip edebileceği merkezlere anonim test merkezi deniyor, herhangi bir sosyal güvence koşulu talep edilmez. Bu merkezler Konak, Nilüfer, Çankaya, Beşiktaş ve Şişli’de bulunuyor.”

Söyleşi, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.



Etiketler: yaşam
İstihdam