06/03/2019 | Yazar: Yıldız Tar

Ürdünlü aktivist Lina Khalife, İstanbul Berr Otel’de resepsiyonistin “Kız mısın erkek misin” deyip üzerine yürüdüğünü söyledi.

Otelde ayrımcılık: “Kız mısın erkek misin” deyip cetvelle saldırmaya kalktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ürdünlü aktivist Lina Khalife, İstanbul Berr Otel’de resepsiyonistin “Kız mısın erkek misin” deyip üzerine yürüdüğünü söyledi.

Lina Khalife, Suriyeli Kadın Gazeteciler Ağı’nın düzenlediği bir atölyeye eğitmen olarak katılmak için Ürdün’den İstanbul’a geldi.

Ağ, kendisine kalması için Fatih’te Berr Otel’den rezervasyon yaptı ve ücreti peşin ödedi. Khalife, 20 Şubat’ta otele giriş yaparken yanında bir arkadaşı da misafir olarak bekliyordu. Resepsiyonist; tek kişilik ödeme yapıldığını söyleyerek durdurdu. Khalife, telefondan organizatörleri aramaya çalışırken resepsiyonist, “Şimdi geçin yarın konuşuruz” dedi. Ertesi günü Khalife, arkadaşının ücretini de ödedi. Ancak odaya çıkarken resepsiyonist durdurarak, “Kim olduğunu sanıyorsun, arkadaşın geçemez” diye bağırdı.

Khalife, otelden çıkmak istediklerinde olanları ise KaosGL.org’a şöyle anlattı:

“21 ve 22’si için bize geri ödeme yapmalarını istedik. Ancak 21’i yani bize bağırdığı ve çıkmaya karar verdiğimiz geceyi geri ödemek istemediler. Ardından bana, ‘Hangi cinsiyettensin onu bile bilmiyorum. Kız mısın erkek misin’ dedi. Bunun onu alakadar etmediğini, zaten pasaportumun kopyasını aldığını söyledim.

“Masanın arkasından bir cetvel aldı ve bana vurmak için üzerime yürüdü. Şok olmuştum ama hareket etmedim. Eğer bana vurursan ben de geri vururum, dedim. Bana, “Çık dışarı, sokağa gel” dedi. Ardından, “Defol git otelimden. Sadece 22’sini öderim” dedi. Ben de kabul etmek zorunda kaldım. Odama çıkıp eşyalarımı topladım. Tekrar bize cetvelle saldırmaya kalktı. Bir arkadaşı tuttu.”

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı

Kaos GL Derneği hukuk danışmanlarından Av. Kerem Dikmen; mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık örneklerini, bir kişi LGBTİ+ diye mal ve hizmetlere erişiminin engellenmesinin neden ayrımcılık olduğunu ve mevzuatı şöyle anlatıyor:

“Mal ve hizmet, gündelik hayattaki ticari ve bireysel tüketime ilişkin her türlü metanın veya hizmetin genel adıdır. Örneğin bir avukat, ücret karşılığı avukatlık hizmeti verir. Bir eczacı ücret karşılığı ilaç verir. Mal ve hizmeti sağlayanın kamu otoritesi olup olmamasının bu hak veya yasak bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

“Bir ev sahibi tarafından kiracı ile girişilen kiracılık ilişkisi, bir taksiciden satın alınan ulaşım hizmeti, bir kafede alınan eğlence hizmeti, hamamda alınan bir hizmet gibi, alışveriş faaliyetinin gündelik hayatta akla gelebilecek her türlü formu, mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılığa uğramama hakkının konusunu teşkil edecektir.

“Konunun LGBTİ+'lar açısından anlamı, homofobik ya da transfobik bir motivasyonla LGBTİ+'lara mal veya hizmet sunumundan kaçınılmasıdır. Yani herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, bu ayrımcılık çeşidinin birer örneğidir.”

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık yasağı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.


Etiketler: insan hakları
nefret