02/04/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Özbekistan’da LGBTİ+ haklarını savunan sosyal medya kullanıcısı kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı.

Özbekistan’da LGBTİ+ hakları savunucusu saldırıya uğradı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Miraziz Bazarov

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 28 Mart’ta Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te LGBTİ+ haklarını savunan blog yazarının kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradığını duyurdu.

Blog yazarı Miraziz Bazarov, ülkede “erkekler arasında rızaya dayalı cinselliğin suç olmaktan çıkarılması”nı talep ettiği için saldırıya uğradı, soruşturma başlatan polis Bazarov'u kışkırtıcılıkla suçladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Avrupa ve Orta Asya direktörü Hugh Williamson, “Polis, Miraziz Bazarov'a yönelik bu saldırıyı ayrıntılı ve tarafsız bir şekilde soruşturmalı ve olası tüm nedenleri araştırmalı. Özbekistan'da homofobinin yükselişte olduğu bir dönemde, yetkililerin sorumluları adalete teslim etmesi kritik önem taşıyor” dedi.

ozbekistan-da-lgbti-haklari-savunucusu-saldiriya-ugradi-1

Fotoğraf: Amerika, New York’ta Onur Yürüyüşü’nde Özbekistan'ın bayrağı da alanda. (Fotoğraf: RFE / RL / Fergana.ru)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Mart başında Özbekistan'da eşcinsel erkeklerin, keyfi gözaltı, kovuşturma ve hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu duyurmuş ve geyler arasında rızaya dayalı cinsel ilişkiyi üç yıla kadar hapisle cezalandırılan ülkenin ceza kanunun 120. Maddesinin kaldırılması için yetkilileri göreve davet etmişti.

Özbek hukuku nefret suçları tanınmıyor. Ayrıca Bazarov’un uğradığı saldırı parlamentoda birkaç milletvekilinin LGBTİ+’ların haklarını yok sayan konuşmalarının ardından gerçekleşti.



Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam