23/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Bi+seksüel Görünürlük Günü’nde, Türkiye’de özel sektörde çalışan biseksüellerin iş yerinde neler yaşadıklarını paylaşıyoruz.

Özel sektör çalışanı biseksüeller ne yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de özel sektörde çalışan biseksüeller iş yerinde yaşadıkları ayrımcılığı nasıl anlattı?

Kaos GL Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin düzenlediği araştırmaya katılan biseksüeller; işyerinde açık olmaktan yaşanan ayrımcılığa dek kaygılarını ve sorunlarını paylaştı.

23 Eylül Bi+seksüel Görünürlük Günü için araştırmaya katılan biseksüellerin yanıtlarına yer veriyoruz.

Açık olmak…

Araştırmada, “Cinsel yöneliminiz açısından çalıştığınız kurumda açık davranabiliyor musunuz” sorusuna biseksüel katılımcıların verdiği yanıtlardan ikisi şöyle:

“Gizli tutmak ilgi çekmekten daha iyi. İş hayatı dışında gayet açığım.” (Biseksüel Kadın, Eğlence Sektörü)

“Bunun açık olması ön yargılara ve tepkilere yol açacağından gizli kalmasını tercih ederim.” (Biseksüel Kadın, Mağzacılık)

İş yerinde açık olmak, olamamak…

Araştırmada “Çalıştığınız kurumda cinsel yöneliminiz açısından açık davranabilmek veya kapalı davranmak zorunda kalmak konusunda neler düşünüyorsunuz, hissediyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlar ise çarpıcı:

“Yanlış bir şey yapmıyorum ama yanlış bir şey yapıyormuş gibi bunu saklamak zorunda olmak rahatsız hissettiriyor.” (Biseksüel Kadın, Mağzacılık)

“Açık yaşayamamaktan kaynaklı ilişki problemlerim sebebiyle işteki motivasyonum da düşüyor.” (Biseksüel Kadın Hukuk)

“Geymiş lezbiyenmiş bunların hepsi kafir diye başlayıp argo üslupla devam eden çok sayıda nefret cümlesi duydum kendi aralarında konuşurlarken.” (Eğitim sektöründe çalışan biseksüel erkek)

“İki aylık deneme surecindeyim ve eğer bilirlerse bunun çıkarılmama sebep olabileceğini düşünüyorum. İyi bir ihtimalle rahatsız edici sorulara veya arkamdan fısıldaşmalara maruz kalacağım. Yaptığım işle değil yönelimle gündem olmak bana baktıklarında anormal görmeleri, rahatsız hissetmeleri beni huzursuz eder.” (Biseksüel Kadın, Bilişim)

“Açık olursam hem cinslerim tarafından dışlanacağımı düşünüyorum”

“Eğer kapalı davranmazsam işimden ve sosyal çevremden olabilirim bastırılmış ve dışlanmış hissediyorum.” (Biseksüel Kadın, Eğitim)

“Azınlıktayız, çoğunluğa etkimiz yok. Çoğunluğun kararıyla yaşıyoruz, bireysel hakkımız yok.” (Gıda sektöründe çalışan biseksüel erkek)

“İnsanların pis bakışları altında kalmadan özgürce yaşamak istedim” (Biseksüel, Kadın, Reklam)

 “Açık olursam hem cinslerim tarafından dışlanacağımı düşünüyorum.” (Biseksüel Kadın, Sağlık)

“Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu” raporuna ulaşmak için tıklayın. 

 


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret