08/12/2023 | Yazar: Kaos GL

“İktidar yandaşı troller her gün kadınları ve LGBTİ+’ları hedef gösterirken, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde dijital mücadeleden bahsedilmesinin inandırıcılığı olabilir mi?”

Özgül Saki, LGBTİ+’lara dijital şiddeti TBMM’de gündeme getirdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul Milletvekili Özgül Saki, bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Kaos GL’nin “Bir Anda: LGBTİ+’lara Dijital Şiddet” araştırmasına değindi.

25 Kasım’da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde “kadına yönelik dijital şiddetle mücadele edileceğinin” söylendiğini hatırlatan Saki, “Kadınlar ve LGBTİ+’lar eğitimleri, yaşları, etnik kökenleri, politik görüşleri, cinsel yönelimleri, cinsiyet kimlikleri veya ilişki durumları nedeniyle çeşitli dijital şiddet saldırılarına maruz bırakılıyor” dedi ve ekledi:

“Bir anda başlayan hedef gösterme ve nefret kampanyaları, bir bakıyorsunuz çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor”

“Dijital ortamlarda trolleme, sözlü taciz, cinsel içerikli şantaj, mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşımı, fotoğrafların manipülasyonu, siber takip, veri ve bilgi ifşası, cinsel şiddet tehdidi, nefret söylemi gibi farklı şekillerde şiddetin hedefi haline getiriliyor. Yaşanılan dijital şiddet biçimleri, şiddete maruz bırakılanların üzerindeki çok ağır etkilerine rağmen önemsiz bir olay gibi algılanıyor.  Vakaların çoğunda şiddet çevrimiçi olarak başlıyor; ancak sonrasında fiziksel tehdit ve saldırılara dönüşerek kadınlar ve LGBTİ+’lar için güvensizlik hissine yol açıyor.

“Kaos GL Derneği’nin Ekim ayında yayınladığı “LGBTİ+’lara Dijital Şiddet Araştırması” her on LGBTİ+ bireyden dokuzunun sistematik olarak dijital şiddete maruz bırakıldığını ortaya koyuyor. Dijital şiddet ve LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyaları sanal ortamda kalmıyor; fiziksel şiddete ve LGBTİ+’lara yargı şiddetine dönüşüyor. Bir anda başlayan hedef gösterme ve nefret kampanyaları, bir bakıyorsunuz çok hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor. Dijital şiddet kontrol edilmediği takdirde fiziksel, toplumsal, psikolojik ve ekonomik birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bizzat iktidar yandaşı troller her gün kadınları ve LGBTİ+’ları hedef gösterirken, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde dijital mücadeleden bahsedilmesinin inandırıcılığı olabilir mi?”

TIKLAYIN - “LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyaları fiziksel şiddet ve yargı tacizine dönüşüyor”

“LGBTİ+fobiye izin vermeyeceğiz demeye geldik”

Saki, ayrıca müfredat değişikliğinden de bahsetti. Müfredat değişikliğiyle artık aile kurmanın “fıtrata uygun olduğu” anlatılacağını belirten Saki, şöyle devam etti:

“Son dönemde artarak gündemimize sokulan İslamcılıkla şekillenmiş “güçlü, fıtrata uygun aile”nin kadınlara, çocuklara ne yaptığını, ne vaat ettiğini biliyoruz. İktidar fıtrat söylemiyle kadınları ev içi emek sömürüsüne, erkek şiddetine, 3 çocuk doğurmaya, aileye hapsolmaysa zorluyor. Çocuklara verilen eğitim üzerinden erken yaşta kadınları başka bir seçenekleri olmadığına ikna etmek istiyor. Kadınlara “hayatta yapabileceğin tek şey evlenmek, kocana itaat etmek, çocuk doğurmak, çalışacaksan da ucuz ve esnek çalışmak, ev işlerini yapmak” diyen bu anlayışına cevabımızı daha iki hafta önce, 25 kasımda sokaklarda verdik.

“İktidarın Aile politikalarına karşı makbul kadınlar olmayacağız demeye, LGBTİ+fobiye izin vermeyeceğiz demeye geldik.” diyerek sokaklardaydık.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, aile, siyaset, dijital şiddet
İstihdam