09/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Gür, kendisine “Bu okulun LGBTİ+’larıyız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartlarının sorulduğunu; bu pankartların ifade özgürlüğü olduğunu söyledi.

Özgür Gür: “Hak ve özgürlük mücadelesi yürütüyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özgür Gür gözaltının ardından KaosGL.org’a konuştu. Gür, kendisine “Bu okulun LGBTİ+’larıyız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartlarının sorulduğunu; bu pankartların ifade özgürlüğü olduğunu söyledi. Av. Erkan Çiftçi ise, “Bu gözaltının hukuki hiçbir anlamı yok” dedi.

ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan ve ODTÜ ÖTK Başkanı Özgür Mehmet Gür, bir günlük gözaltının ardından bugün serbest bırakıldı.

Emniyet’teki sorguda kendisine ODTÜ mezuniyet töreninde açılan “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartları sorulan Gür, gözaltı sonrası KaosGL.org’a konuştu.

Emniyet’te LGBTİ+ ve Rektörlük pankartları soruldu

8 Temmuz Pazar günü öğlen 12.00’de evinden gözaltına alınan Gür, şöyle dedi:

“Saat 12.00’ye doğru eve geldi polisler. Gitmemiz gerektiğini, soruşturma olduğunu söylediler. Çok fazla bilgi vermediler. Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gittik. Emniyet’teki sorguda suçlamaları görmek istedik. Tuhaf kısım şu ki ortada bir suçlama yok. Sorguda bana “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartları ve “Rektör istifa” sloganları soruldu.”

Anayasal hak ve ifade özgürlüğü

Gür, Emniyet’teki ifadesinde her iki pankart ve sloganın da anayasal hak olduğunu, herhangi bir hakaret ya da şiddet içermediğini, ifade özgürlüğünü kullandığını söyledi ve ekledi:

“İfademde Ankara’da devam eden LGBTİ+ yasaklarının ayrımcılık olduğunu ve bu ayrımcılığa ilişkin eleştirinin de hak olduğunu belirttim.

“Emniyet’teki ifademin ardından serbest bırakılacaktım. Hatta tam serbest kalacakken Savcı’nın fikir değiştirdiğini ve bir gece gözaltına kalacağımı söylediler. Nihayetinde bugün Savcı serbest bırakılma talimatı verdi.”

“Gözdağı verilmeye çalışılıyor”

Hak ve özgürlük mücadelesi yürüttüklerini hatırlatan Gür, şöyle devam etti:

“En baştan bu gözaltı sürecinde gözdağı verme amacı olduğunu düşünüyorum. Olması gereken şekilde bir hak ve özgürlük mücadelesi yürütüyoruz. Sadece ODTÜ’lüler nezdinde değil; genel kamuoyu açısından da bu hak mücadelemiz görünüyor. Biz mezuniyette özel güvenlikler tarafından darp edildik ancak gözaltına alınan biz olduk.”

Serbest kaldıktan sonra Gür’ü Ankara Adliyesi’nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Ali Haydar Hakverdi ziyaret etti.

Av. Çiftçi: “Bu gözaltının hukuki hiçbir anlamı yok”

Gür’ün Avukatı Erkan Çiftçi ise gözaltı ve hukuki süreci şöyle aktardı:

“Hâlâ bize Türk Ceza Kanunu bağlamında yöneltilen suç nitelemesi yok. Dosyanın savcısı belli değil. Nöbetçi savcı serbest bırakılmasına karar verdi. Kendisi de dosyada herhangi bir suç olmadığını söyledi. Ancak dosyanın savcısı olmadığı için takipsizlik kararı veremedi. Dosyayı esas savcısına iletecek ve Savcı dosyayı inceleyecek. Daha sonra karar verecek. Geriye kalan 12 kişi hakkında da herhangi bir arama ve yakalama kararı kalmadı. Dolayısıyla esas Savcı dosya hakkında karar verdikten sonra diğer kişiler de ifadeleri için çağırılabilir.

“Bu gözaltının hukuki hiçbir anlamı yok. Sorguda sorulan sorular da bunu gösteriyor. Hakaret iddiası bile içeremeyecek söylem ve sloganlar bunlar. Dolayısıyla bu dosyanın hukuki bir dayanağı yok.”

Ne olmuştu?

ODTÜ diploma töreninde özel güvenlik birimleri gökkuşağı bayrağı ve pankart açan öğrencilere saldırdı.

Özel güvenlik birimleri önce tribünlere gökkuşağı bayrağı asan ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan öğrencileri tehdit etti, “bayrağı indiririz” dedi. Rektör’ün konuşması sırasında ise gökkuşağı bayrağı ile “Bir grup öğrenci değil, bu okulun LGBTİ+’larıyız. Buradayız! Sokakta, kampüste güvenle yaşamak hakkımız” ve “Verşan Kök ODTÜ’ye Rektör olamaz” pankartı açan öğrencilere özel güvenlik birimleri saldırdı.

Mezuniyet törenindeki protestoların ardından 8 Temmuz Pazar günü ODTÜ LGBTİ+ Dayanışması’ndan ve ODTÜ Öğrenci Temsilcileri Konseyi Başkanı Özgür Mehmet Gür evinden gözaltına alındı.

İlgili haberler:

ODTÜ mezuniyetinde gökkuşağı bayrağına saldırı

ODTÜ LGBTİ+’dan Gür gözaltına alındı

Özgür Gür’e gözaltında LGBTİ+ pankartı soruldu

ODTÜ LGBTİ+’dan Özgür Gür serbest


Etiketler: insan hakları
nefret