23/10/2019 | Yazar: Robin Mat

Mardin Kızıltepe’den Faysal: “Güneydoğu'da aktivizm yürütmek LGBTİ camiası için ve görünürlükleri açısından önemli.”

“Özgürlüğe arzu duyuyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye de LGBTİ+’lara karşı ciddi bir baskı var. İnsanların insanlar için koymuş olduğu bütün yasalar, adaletsiz bir kalbur gibi. Tane eler, samanı tutar…


Bu toplumsal baskıya yaşadığım şehir olan Antep ve içinde yer aldığı Güneydoğu’dan bakmak istedim. Farklı şehirlerdeki LGBTİ+’larla görüştüm ve ortaya bir yazı dizisi çıktı.


Yaklaşık bir ay süren araştırmadan ve görüşmelerden şunu öğrendim: Ülkenin güneydoğusu Valiliklerin almış olduğu süreli ve süresiz yasak kararlarından sandığımızdan daha az etkilenmiş. Çünkü bu bölgede çoğu yerde LGBTİ+ hareketi görünür değil. Görünürlüğün başladığı yerde yasaklar da başlıyor. Fakat bu bölgede LGBTİ+’lara sürekli yaşatılan bir OHAL var ve bazen susmak en büyük çığlıktır…


TIKLAYIN - “Hep bir kuş olmak istemiştim”

TIKLAYIN - “Tenim güneş ışığına hasret kaldı”

TIKLAYIN - “Seksist sistemin yandaşı olduğunuz sürece güler yüzle karşılanıyorsunuz”


Yazı dizisi kapsamında dördüncü konuğumuz Faysal. Faysal 26 yaşında, Mardin Kızıltepe’de yaşıyor. “Özgürlüğe arzu duyuyoruz” diyor ve ekliyor: “Güneydoğu'da aktivizm yürütmek LGBTİ camiası için ve görünürlükleri açısından önemli. Ve bu duygu samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Bir o kadar da muhteşem.”


İşte Faysal’ın sorularımıza yanıtları


Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

Mardin Kızıltepe doğumluyum. Adım Faysal, yaşım 26. İstanbul Üniversitesi’nde okudum, sağlık bölümü mezunuyum. Şu an Mardin Kızıltepe’de bir kafede çalışıyorum. Spor yapmayı, şiir okumayı ve yazmayı, tarihi yerlere gezinti yapmayı aynı zamanda kitap ve sinemayı çok severim. Profesyonel voleybolcuyum aynı zamanda.


Yaşadığın kentten biraz bahseder misin?

Yaşadığım kente gelirsek; merkezinden daha büyük bir ilçede yaşamaktayım. Gelişime açık olan bir kent ve İpek yolu sayesinde gün geçtikçe gelişiyor. Yeraltı sorunları olan ve bitmek bilmeyen yol yapımı, doğalgaz hattı, elektrik hattı sorunları var. Senenin 6 veya 7 ayı tadilatla geçen bir şehir burası.


Güneydoğu insanı genellikle sıcakkanlı, misafirperver ve iyicil yönleriyle bilinir. Söz konusu LGBTİ+’lar olunca da böyle mi sence?

Söz konusu LGBTİ olunca destekleyen kesim de var aynı zamanda seni aşağılayan, dalga geçen ve arkandan bin bir türlü şeyler üreten kesim de var. LGBTİ bireyler genellikle rahat bir yaşam sürdürme arzusu içerisindedirler. Özgürlüğe arzu duyuyoruz diyebilirim.


Peki ya Güneydoğu’da LGBTİ+ aktivizmi yürütmek nasıl bir duygu?

Güneydoğu'da aktivizm yürütmek LGBTİ camiası için ve görünürlükleri açısından önemli. Ve bu duygu samanlıkta iğne aramak gibi bir şey. Bir o kadar da muhteşem.


Biliyorsun ki İstanbul Onur Yürüyüşü 5 yıldır Valilik tarafından yasaklanıyor. Bunun yanı sıra Ankara Valisi’nin süresiz yasak kararı vardı. Bu yasak Mersin, Antalya ve İzmir’e de sıçradı. Senin yaşadığın şehir bundan nasıl etkilendi? Etkilendi mi?

Yaşadığım kentteki çoğu LGBTİ bireyler bir yürüyüşün olduğunu bile bilmiyorlar. Bazen ben açıyorum bu tarz politik konuları. Çoğu kez de LGBTİ haklarını, anayasadaki haklarını araştırıp bu konuda bilgi eksikliği olduğunu düşündüğüm arkadaşlarımı aydınlatıyorum ve elimden geldikçe her konuda onlara destek olup, yanlarında durmaya çalışıyorum. Hani demek istediğim burada insanlar bir arada değil ki bir yasaklanma söz konusu olsun.


Etiketler: yaşam
İstihdam