23/07/2010 | Yazar:

23 yaşındaki Sarah Grill Pakistan tarihindeki ilk trans tı

Pakistan’da İlk Trans Doktor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı 23 yaşındaki Sarah Grill Pakistan tarihindeki ilk trans tıp doktoru olacak.

Pakistan'da Jınnah Tıp Fakültesi'nde 4. sınıf öğrencisi olan Sarah Gill, kamuoyuna açılmasının ardından Birleşmiş Milletler(UN) Pakistan Ofisi'nde gazetecilerle görüştü.

İngiliz Yasaları Ayrmıcılığı Artırdı
Sarah, Pakistan halkının İslami kurallara göre yaşayan bir halk olduğunu, İslam ve Müslüman liderlerin trans bireylere bu kadar sert olmadığını; fakat İngiliz kolonisinin ardından, İngiliz yasalarından sonra trans bireylerin daha çok insanlık dışı ayrımcılığa maruz kalmaya başladığını, transların utanç simgesi haline dönüştürüldüğünü söyledi. İngiliz yasalarının hala Pakistan yasalarının bir parçası olmasının üzüntücü verici olduğunu dile getiren Sarah, bütün bu ayrımcılıkların trans bireylerin eğitim hayatlarını etkileyerek iş bulmalarını da engellediğini söyledi.
 
Toplumdaki bu önyargı ve ayrımcılıktan dem vuran Gill “Eğer bu haksızlıklar olmasa, trans bireylerin adı kriminal vakalarda anılmayacaktır” dedi.
 
Hala Jinnah Tıp Fakültesi'nde 4.sınıfta tıp eğitimine bir erkek gibi devam etmek durumunda olan Sarah Gill, “Ailem transgender kimliğimi açıklamam durumumda, fakülte harçlarımı ödemeyeceklerini söyledi. Şuan gelecek yıl okul masraflarımı kendim karşılamalıyım.” dedi.
 
Yanlış Bedende Hapsolan Ruh Gibi
Ailesinin; kendisinden kadın gibi hissettiğini bildikleri halde, bir erkek gibi davranmasını istediğini ve, kendisine “Bencilsin ve aileni kaybetmeyi dahi göze almıyorsun” dediğini, ve bütün trans bireylerin, aileleriyle aynı durumları yaşadığını söyleyen Sarah, “Bu toplumsal dışlanmadan ötürü birkaç defa intihar girişimim dahi oldu. Sıradan bir insan bizlerin ruh halini hiçbir zaman anlamaz. Bu, yanlış bedende hapsolan bir ruh gibi bir şey” dedi.
 
Eğitimli Bir Trans Şaşırtıyor
Yargıtay’dan kendi kadın kimliğini alması durumunda ne yapacağını bilmediğini söyleyen genç doktor, “Translara özel kimlik kartı veriliyor fakat bu resmi süreç hayli yavaş işliyor, şuana kadar pratik işleyen bir şey olmadı. Trans bireylerin çoğu kötü eğitimli, haklarının ne olduğunu dahi bilmiyorlar. Devlet daireleri eğitimli bir trans görünce şaşırıyor” diye belirtti.
 
Halkının sağlığı için, çalışmasını engelleyecek hiçbir şeyin olmadığını düşünen Sarah Gill ekliyor: “Cinsel kimliğimden utanmıyorum, bana en çok ilham veren şey halkın bana ihtiyacı var”
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam