14/04/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Panama’da karantina tedbirleri kapsamında nüfus belgesinde yazan cinsiyete göre belirli günlerde dışarı çıkılabiliyor. Bu sebeple trans kadın Bárbara Delgado’ya para cezası geldi.

Panama’da “cinsiyete göre” karantina tedbirleri sonucu trans kadına ceza kesildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Barbara Delgado

Panama, COVID-19 salgınıyla mücadele kapsamında “cinsiyete göre” karantina tedbirleri uygulamaya başladı. Ülkede kadınlar Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri; erkekler ise Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri sokağa çıkabiliyor. Pazar günleri kimse dışarı çıkamıyor.

Ancak ülkede transların, cinsiyetlerine uygun kimlik düzenlemesine ancak uzun süreçler ve cerrahi operasyonların ardından ulaşabiliyor. Bu durum, “cinsiyete göre” karantina tedbirleriyle de birleşince birçok trans ve non-binary (ikilik dışı cinsiyet) kişi için sorunlar yaratıyor.

panama-da-cinsiyete-gore-karantina-tedbirleri-sonucu-trans-kadina-ceza-kesildi-1

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) bildirdiğine göre, 1 Nisan’da polis bir trans kadını “yanlış günde dışarı çıktığı ve erkek olduğu” iddiasıyla gözaltına aldı ve para cezası kesti.

Bárbara Delgado, karantina tedbirleri kapsamında cinsiyetine uygun olarak Çarşamba günü evinden dışarı çıktı. Evine yakın bir tıp merkezinde gönüllü olarak çalışıyordu ve oraya gitmeye çalışıyordu. Polis durdurdu ve Delgado’yu “karantina tedbirlerini ihlal etmek”ten polis merkezine götürdü. Üç saatin ardından Delgado’ya 50 dolar para cezası da kesildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Cristian González Cabrera, yaşananları raporladığı yazısında resmî belgelerdeki yasal cinsiyet bilgisini düzeltme prosedürünün uluslararası insan haklarıyla çeliştiği bir ülkede bu karantina tedbirlerinin translara ayrımcılıkla sonuçlanacağını vurguladı.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, dünyadan
nefret