29/05/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Pandemide LGBTİ+’ların yaşadığı sorunları “Pandemide danışmanlık” yazı dizimizde ele alıyoruz. Bugün Pozitif Dayanışma’dan Barış anlatıyor.

“Pandemide test merkezlerinin kapanması kaygıyı büyüttü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana yaklaşık 3 aydır sosyal izolasyondayız.

Herkesin “evde kal”amadığı ya da güvenli alanlarda kalamadığı 3 aya yaklaşan bu zamanda LGBTİ+’lar nelerle karşılaştı, danışma hatlarına başvuran LGBTİ+’lar en çok hangi hak ihlallerine çözüm aradı, sorularına yanıtlar verdiğimiz yazı dizisinde bugün HIV ile yaşayanlara akran danışmanlığı veren Pozitif Dayanışma’dan Barış anlatıyor.

‘HIV yalnızca LGBTİ+’ları değil herkesi ilgilendirir’ diyen Pozitif Dayanışma’dan Barış, Diyanet’in nefret hutbesinin ardından danışanlarının yeni kaygılarla e-postalara sarıldığına dikkat çekiyor.

“Danışanlardan gelen sorular üzerinden içerik ürettik”

Barış, “Pandemi ile birlikte danışma mail kutumuza gelen e-postalar oldukça arttı. Pandemi başında çok yoğun mesaj ve telefon aldık. HIV ile yaşayanlar oldukça kaygılıydı, ‘Ne olacak, nasıl etkileneceğiz, biz daha mı riskliyiz, evden hiç mi çıkmamalı mıyız, başka ilaçlar da kullanmalı mıyız’ benzeri sorular aldık” diyor.

Danışanlardan gelen sorular üzerinden içerik ürettiklerini söyleyen Barış, “Bu dönem sosyal medyada ne kadar güncel duyuru varsa hızlıca paylaştık. Ayrıca eriştiğimiz bilgiler ve devletin açıklamalarını da vakit kaybetmeden danışanlarla paylaştık. Yoğun bir şekilde buna odaklandık” diyor.

“Test merkezlerinin kapalı olması kaygıyı büyüttü”

“Riskli teması olup, test merkezleri kapalı olduğu ve hastanelerden randevu alamadıkları için test yaptıramayan kişilerden de çok soru aldık. Ve bu süreçte test merkezlerinin danışma hatlarının dahi kapalı olması HIV ile yaşayanlar ve riskli teması bulunanlar için oldukça kaygı yaratan bir duruma dönüştü” diyen Barış ekliyor, “Tek tek tüm sağlık kurumlarına ulaşamasak da Ankara’da faaliyet yürüttüğümüz için bu kentteki test merkezleri özelinde çalışmalar yürüttük. Çankaya Anonim Test Merkezi’nin açılması için başvuruda bulunduk.”

Test merkezlerinin pandemi sürecinde kapalı olduğu ve nasıl bir açılma takvimi olacağının belirsizliğine dikkat çeken Barış, “Çankaya Belediyesi’ne başvurumuzun olumlu yanıtını bugün aldık; Belediye’nin anonim test merkezi telefon ile danışmanlığa başladı. Artık haftanın 5 günü danışmanlık hizmeti vermeye devam edecek” dedi.

“Alternatifler bulunabilirdi”

Anonim test ve danışmanlık hizmetlerine erişimin temel sağlık hakkına dahil olduğuna dikkat çeken Barış, “Başından beri pandemi sürecinde bu merkezlerin kapalı olmasını eleştirdik. Bu merkezleri tamamen kapatmadan teste ulaşım ya da danışmanlığa erişim sağlanabilirdi, alternatifler bulunabilir ancak HIV ile yaşayanlar dezavantajlı kılınan diğer gruplar gibi görmezden gelindi” diyor.

“Meclis’e taşıdık”

Barış, “Tüm sorunları tespit ettikten sonra konuyu Meclis’e taşımanın uygun olacağını düşündük ve Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Vekili Sezgin Tanrıkulu’nun danışmanına ulaştık ve sorularımızı kendisi ile paylaştık. Tanrıkulu da Meclis’e verdiği soru önergesi ile konuyu Meclis’e taşımış oldu” dedi ve Diyanet’in LGBTİ+ ve HIV ile yaşayanları hedef gösterdiği hutbenin ardından da çok fazla soru geldiğine değindi:

“Diyanet'in ve hükümetin HIV ile yaşayanları hedef göstermesi de bize gelen soru ve yorumlarda endişe ile yer aldı. ‘Tedavi ilaçlarını devlet artık karşılamayabilir mi’ benzeri soruların yanında, danışanların ‘zaten halihazırda ayrımcılık ve damgalama ile hayatımızı zor idame ettiriyorduk şimdi toplum bize daha da kötü şekilde yaklaşacak’ endişelerini de dinledik. Ayrıca kendisini heteroseksüel olarak tanımlayan danışanlarımız için HIV'in sadece LGBTİ+ meselesi gibi gösterilmesini de eleştiren yorumlar oldu. Biz tam da bu nedenle HIV, hepimizi ilgilendirir diyoruz en başından beri.”



Etiketler: insan hakları
2024