31/10/2017 | Yazar: Anıl Üver

Cinsel saldırı ve tacize karşı Twitter’da başlayan ve çığ gibi büyüyen #MeToo kampanyası, Fransa’da sanal alemden sokaklara taşındı.

Paris’te feministler ‘ben de’ dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Cinsel saldırı ve tacize karşı Twitter’da başlayan ve çığ gibi büyüyen #MeToo kampanyası, Fransa’da sanal alemden sokaklara taşındı.

Fotoğraflar: derstandard.at

29 Ekim Pazar günü çoğu kadınlardan oluşan bir grup #MeToo protestosu için bir araya geldi. Eylem Paris dışında Marseille, Bordeaux ve Lille şehirlerinde de gerçekleşti. Protesto çağrısını yapan gazeteci Carol Galand, bu tür protestoların sadece internette kalmasını istemediği için bu eylemi örgütlediğini açıkladı.

#MeToo eyleminin etkileri

Twitter’daki #MeToo (ben de) protestosu kapsamında, dünya çapında milyonlarca kadın uğradıkları cinsel saldırıları ve tacizleri paylaşıyor. Kampanyaya katılım, Amerikalı oyunucu Alyssa Milano’nun ünlü Amerikan film yapımcısı Harvey Weinstein’a yönelik cinsel taciz açıklamasıyla milyonları aştı. Tepkilerin ardından Oscar akademisi ve İngiliz Film Enstitüsü gibi federasyonlar Harvey Weinstein’ı daimi olarak üyelikten çıkardı.

Benzer şekilde Fransa’da  #balancetonporc ( domuzu ifşa et) başlığı altında yeni bir internet tartışma platformu başlatıldı. Burada da kısa süre içinde yüz bin kadar kadın yaşadıklarını paylaştı.

Ayrıca, Bakanlık Müsteşarı Marlène Schiappa bir an önce cinsel saldırılara daha sert ceza veren yasalara yönelik çalışmaların başlaması gerektiğini belirtti.

“Tecavüzcülere onur yok” 

Diğer taraftan Fransız feministler, ünlü yönetmen Roman Polanski’ye atfen Paris‘te düzenlenen retrospektif bir etkinlikte eylem düzenledi.  Vücutlarına “çok ünlü pedofil” yazan iki kadın “tecavüzcülere onur yok”  sloganı attı. Etkinliğin olduğu mekânın dışında da feministler, “eğer tecavüz bir sanat şekliyse, Polanski’ye tüm Cesar ödüllerini verin” yazılı pankart açtı. Etkinliğin iptaline yönelik kampanyaya da 27 binin üzerinde kişi imza atmıştı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam