25/08/2015 | Yazar: Janset Kalan

Pembe Hayat Derneği’nin trans aktivistlere yönelik düzenlediği trans* ağı kampları bu yıl 12-16 Ağustos tarihleri arasında trans erkek aktivistler odaklı olarak Antalya’da yapıldı.

Pembe Hayat Derneği’nin trans aktivistlere yönelik düzenlediği trans* ağı kampları bu yıl 12-16 Ağustos tarihleri arasında trans erkek aktivistler odaklı olarak Antalya’da yapıldı.

Farklı illerden 16 trans aktivist ve alanında uzman kolaylaştırıcıların katıldığı kampta Sağlık, Hukuk, Beden, Cinsellik üzerine atölyeler gerçekleşti.

Katılımcı trans erkek aktivistlerin birbirleriyle deneyim paylaşımları ve trans erkek aktivizmi politikalarına yönelik tartışmaları mümkün kılan kampta, aktivistlere yönelik kapasite geliştirme atölyeleri de gerçekleşti.

Kampın ilk günü Hacettepe Üniversitesi’nden psikiyatr Gökhan Öz’ün kolaylaştırıcılığında Trans Geçiş Süreci ve Sağlık oturumu yapıldı. Aktivistlerin trans geçiş sürecine dair sorularının yanıtlandığı atölyede trans erkeklere yönelik geçiş süreci uygulamaları da ele alındı.

Kampın ikinci günü Kaos GL’den Av. Hayriye Kara’nın kolaylaştırıcılığında İnsan Hakları Eğitimi gerçekleşirken, kampın öğleden sonraki programında Türkiye’de mevcut hukuki sürec, ayrımcılık ve hak ihlalleri konuları ele alında. Katılımcıların soruları ve eleştirileriyle şekillenen öğleden sonraki oturumlarda trans insan hakları savunuculuğu alanında pek çok yeni fikir de ortaya çıktı.

Kampın üçüncü günü sabah oturumunda Beden Atölyesi gerçekleşti. Beden algısı ve trans erkek beden deneyimleri üzerine paylaşımların olduğu atölyede aktivistler birbirleriyle fikir alışverişinde bulundular. Öğleden sonra ise Türkiye Aile Planlaması ve Sağlığı Vakfı’ndan Cinsel Sağlık Eğitmeni ve Danışman Efsun Sertoğlu kolaylaştırıcılığında Trans Erkeklere Yönelik Cinsel Sağlık Atölyesi gerçekleşti.

Kampın sonunda katılımcılar kampa dair değerlendirmelerini, eleştirilerini Açık Forum’da tartıştılar.

Kamp süresince organizasyondan sorumlu Gizem Bayıksel (Pembe Hayat) ve Seçin Tuncel (Kaos GL), gönüllü olan aktivistlerle röportajlar gerçekleştirdiler. Bu röportajların derlenerek bir kitap haline getirilmesi ve trans erkek politikaları için bir kaynak oluşturması hedefleniyor. (Alican Kalan-Pembe Hayat)

*Pembe Hayat Trans Erkek Kampı 2015, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: yaşam
İstihdam