04/08/2011 | Yazar: Kaos GL

Naziler tarafından eşcinsel oldukları gerekçesiyle toplama kamplarına götürülen ‘Pembe Üçgen’in hayatta kalan Fransa’daki son eşcinseli hayatını kaybetti.

Pembe Üçgene Son Veda! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Naziler tarafından eşcinsel oldukları gerekçesiyle toplama kamplarına götürülen “Pembe Üçgen”in hayatta kalan Fransa’daki son eşcinseli hayatını kaybetti. 

1960 yılında Fransız vatandaşlığına geçen 98 yaşındaki Rudolf Brazda’nın hayatını kaybettiği çevresi tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile duyuruldu. Cenaze töreni önümüzdeki hafta Mulhouse kentinde
yapılacak.

 

Açıklamada, “Vasiyeti üzerine, cenazesi yakılacak ve külleri 2003’te Mulhouse’da hayatını kaybeden 50 yıllık hayat arkadaşı Edouard Mayer’inkinin yanına konulacak” denildi. 

Rudolf Brazda, geçen Nisan ayında Fransa’nın en prestijli rütbesi olan Legion d’honneur Şövalyesi ünvanına layık görülmüştü. Brazda, cinsel eğilimlerinden dolayı Hitler döneminde sürgün edilen 10 bin kişi arasında bulunuyordu. Naziler eşcinselliği ırkın devamı önünde tehlikeli bir salgın olarak görüyordu. 

Brazda, Buchenwald toplama kampına götürülerek, burada “Pembe Üçgen” takmak zorunda kalmıştı. 1913 yılında Almanya’nın Saksonya eyaletinde Çek kökenli bir ailede dünyaya gelen Brazda, eşcinselliğini “doğal bir yapı olduğunun bilincine varıp” öyle kabul ediyor. Brazda, yanında her zaman bir arkadaşının olmasından dolayı da şanslı olduğunu ifade ediyor. 

Rudolf Brazda, 2008 yılına kadar toplama kampına götürülüş nedeni üzerine sessizliğini korumuştu ancak o yıl Berlin’de Nazi kurbanı eşcinseller için bir anıtın açılışı, onu yakınları nezdinde kendisini tanıtmaya teşvik etmişti. 


PEMBE VE SİYAH ÜÇGEN

Eşcinseller, sadece cinsel yönelimlerinden dolayı Nazi rejiminin bası ve soykırımlarına maruz kalan gruplar arasında yer alıyor. Pembe Üçgen (Almanca: Rosa Winkel), eşcinsel kültürün en sık rastlanan ve en popüler simgelerinden biri olarak biliniyor. Naziler tarafından cinsel eğilimleri nedeniyle toplama kamplarına konulan homoseksüellere (erkek eşcinseller) Pembe Üçgen takılıyordu. Kadın eşcinseller (lezbiyenler) ise Siyah Üçgen takmak zorunda kalmışlardı. 

Bugün Pembe Üçgen, Gökkuşağı Bayrağı ile birlikte eşcinsel yürüyüşlerinin ve eşcinsel haklarının başlıca sembollerinden biri olarak kullanılıyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam