26/02/2024 | Yazar: Kaos GL
LGBTİQA+ Tıp Öğrencileri Ağı’ndan Aram Kadiroğlu, Penil İnversiyon Vajinoplasti’nin ne olduğunu, hastane süreçlerini, taburcu sonrası bakım ve seks hayatını yazdı.
Bu yazı tıbbi vajinoplasti sürecine dair genel bilgileri içermektedir. Sürece dair tıbbi tavsiyeler almak için mutlaka hekiminize danışın.
PIV Nedir? Nasıl yapılır?
Beden uyum süreçlerinde yapılan vajinoplasti ameliyatlarının birden çok çeşidi vardır. En sık kullanılan ve vajinoplasti için ‘altın standart’ kabul edilen teknik Penil İnversiyon Vajinoplastidir (PIV). PIV, en basit haliyle testislerin tamamının ve penis dokusunun bir kısmının çıkarılarak penis üzerindeki derinin vücut içine doğru ters çevrilmesiyle vajina elde edilmesidir. Ameliyat sırasında penis dokusunun hislere duyarlı bir kısmı, oluşturulacak vajinadaki klitoral bölgeye sabitlenerek cinsel hazzın sağlanması hedeflenir. Aynı zamanda prostat, idrar kaçırma ve üretra darlığı gibi komplikasyonları önlemek için yerinde bırakılacağından penetratif cinsel ilişkilerde haz almada yardımcı olacaktır. Gelecekte gerekli durumlarda yapılacak olan prostat muayenesi bu sebeple vajina yoluyla yapılacaktır. Ameliyat sonrasında iyileşen vajinanın yaklaşık derinliği 12-16 cm arasındadır. Bu derinlik kişiden kişiye değişmekle birlikte bazı ameliyatlarda penisten yeterli deri dokusu elde edilemediğinde kalçadan, alt karından ya da uyluğun iç kısmından deri grefti alınması gerekebilir.
Ameliyatın Riskleri ve Komplikasyonları
Tüm vajinoplasti teknikleri komplikasyon riski taşır. Vajinanın daralması, idrar akışında değişiklikler, idrar yolu enfeksiyonu riskinin artması, vajinal bölgede yara izi ve ağrı sık görülen komplikasyonlardır. Nadir görülen fakat ciddi olan komplikasyonlar arasında doku nekrozu, rektal yaralanmalar, fistüller, derin ven trombozu ve pulmoner emboli yer alır.
Ameliyata Hazırlık
Vajina oluşturulurken kullanılacak deri kıl folikülleri içerdiğinden operasyon sonrası vajinal kanalda kıllanma olmaması için ameliyattan önce kalıcı epilasyon yapılması gerekmektedir. Bu işlemin tamamlanması 3 ila 6 ay sürebileceğinden ameliyat olacak kişilerin en kısa sürede epilasyona başlamaları önerilir. Ancak ameliyat Modifiye Penil İnversiyon Vajinoplasti tekniğiyle yapılacaksa kılların alınmasına gerek olmayabilir. Ameliyattan yaklaşık bir ay kadar önce hormon replasman tedavisi durdurulmalıdır. Bu konuda ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorunuzun talimatlarını uygulamak en güvenli seçenektir. Yine ameliyattan en az bir ay önce sigaranın bırakılması önerilmektedir. Aksi takdirde ameliyat sonrası iyileşme süreci gecikecektir.
Ameliyat Sonrası Hastane Süreci
Ameliyattan sonra hastanede kalınması gereken süre yaklaşık 5-7 gündür. İyileşmenin beklenen hızda olmaması, dikişlerin tutmaması, ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapması gibi sebeplerle bu süre uzayabilir. Hastanede kalınan süre boyunca ameliyat yerindeki dokuların birbirine yapışmaması için ameliyat bölgesine bir tampon yerleştirilir. Kişi taburcu olurken bu tampon çıkartılır ve yerine uzun vadeli bir dilatasyon (genişleme) programı önerilir. Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli iki etken dilatasyon ve hijyendir. PIV ile elde edilen vajina, doğru ve yeterli dilate edilmezse daralır ve sonrasında tekrar genişleme süreci kişi için çok zor ve ağrılı geçer. Hatta bazen ikinci bir operasyonun yapılması bile gerekebilir.
Taburcu Sonrası Bakım ve Seks Hayatı
Ameliyattan yaklaşık 8 gün sonra vajinal kanalın temizlenmeye başlanması gerekir. Bu sürenin tayininde ameliyat bölgesinin iyileşme hızı ve genel durumu en önemli etkendir. Bu sebeple doktorunuzun talimatıyla ve onayıyla vajinal duşa başlamak en güvenli seçenek olacaktır. Temizlik su ve sabunla sağlanmalı, parfümlü temizleyiciler tercih edilmemelidir. Ameliyat sonrası ilk 6 haftada kahverengi-sarı renkte vajinal akıntı ve 6.haftayı takiben yaklaşık 2 hafta boyunca kanama ve lekelenme beklenen bir durumdur. Sabun ve su ile yapılan vajinal duş bu akıntıların temizlenmesi konusunda yardımcı olacaktır. Temizliğin ardından dış genitalin kuru tutulması enfeksiyon riskini önleme ve iyileşmeyi hızlandırma açısından çok önemlidir. Vajinal duşun aksine küvet, jakuzi gibi yerlerde suyun içinde uzun süre kalınan banyolardan en az iki ay kaçınılmalıdır.
Dilatasyon (genişleme) iyileşmenin önemli bir parçasıdır. Dilatasyon için tıbbi olarak üretilmiş, cilt sağlığına uygun olduğundan emin olduğunuz dilatasyon setlerinin kullanılması gerekmektedir. Ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta boyunca günde iki kez en az 15 dakika süreyle dilate olmanız gerekir. Dilatasyon sürecinin başında rahatsızlık hissetseniz de zamanla kendiniz için uygun teknikleri ve pozisyonları keşfederek bu süreci ağrısız geçirmeniz mümkündür. Bu süreç en az 6 ay sürmelidir ve her gün yapılmasına çok dikkat edilmelidir. Dilatasyon sürecinde yaşanan bir aksaklık vajinal kanalın daralmasına hatta yapışmasına sebep olabilir. Bu da kişi için çok zor ve ağrılı bir dönemin habercisidir. Bu yüzden dilatasyon titizlikle yapılmalı ve aksatılmamalıdır.
Taburcudan sonraki ilk ay oturmak rahatsız edici olabilir ancak sağlığınız açısından bir tehlike oluşturmaz. Otururken ameliyat bölgesindeki basıncı azaltmak için ‘hemoroid yastığı’ olarak bilinen halka şeklindeki yastıklar kullanılabilir.
Ameliyat sonrasında vajinal dudaklarda şişme, beklenen bir durumdur. Şişlikler ameliyattan yaklaşık 6-8 hafta sonra yavaş yavaş düzelir. Uzun süreli oturma veya ayakta kalmanın ardından şişlikler artabilir. Ameliyattan sonraki ilk haftalarda saat başı 20 dakikalık buz uygulamaları şişliklerin azalması konusunda yardımcı olabilir.
Ameliyattan sonraki 1 ay sigara, elektronik sigara, nargile ve benzer tütün ürünlerinin kullanılmasından kaçınılmalıdır çünkü sigara kullanımı iyileşme sürecini geciktirebilir.
Ameliyat sonrası ağrı en çok bildirilen şikayetlerden biridir. Bu süreçte ağrıyla baş etmek için yalnızca doktorunuzun onay verdiği ağrı kesicileri kullanmanız gerekmektedir.
PIV sonrası en yoğun komplikasyonlardan biri ameliyat bölgesinde oluşan enfeksiyonlardır. Bu riski azaltmak için ameliyat bölgesinin temiz tutulması çok önemlidir. Genital bölgeye temas etmeden önce ve sonra ellerin sabunlu suyla iyice yıkanması gerekir. Doktorunuzun da onayıyla sıkça vajinal duş uygulaması yapılmalıdır. Duşlarınızda ve tuvaletlerinizde anal bölgenizdeki bakteri ve mikropların vajinanıza bulaşmaması için temizlik işlemini mutlaka önden arkaya doğru yapmanız gerekmektedir. Özellikle ameliyattan sonraki 2 aylık süreçte dar kıyafetlerden giymekten kaçınılmalıdır; sürtünme bakteri geçişini kolaylaştırabilir.
Ameliyattan sonraki 3 ay boyunca anal penetrasyondan, vajinal penetrasyondan ve vajinal/anal bölgeye yapılacak oral seksten kaçınılmalıdır. Oral seks ameliyat bölgesinin enfeksiyon kapma riskini arttırırken anal penetrasyon ise ameliyat bölgesinde yırtıklara ve zedelenmelere sebep olarak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Ancak ameliyattan yaklaşık 1 ay sonra penetratif olmayan mastürbasyon yapmanızda bir sakınca yoktur. Mastürbasyon sırasında enfeksiyon riskini azaltmak için elinizin ve vajinal bölgenizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Ameliyat sonrası klitoriste hissizlik beklenen bir durumdur. Bu bölgedeki sinir fonksiyonu ortalama 3-4 hafta sonra geri döner. Ancak bazı kişilerde bu süre bir yıldan fazla da sürebilir.
PIV tekniği ile yapılan vajinoplastiler, vajinal mukoza oluşturmadığından vajina kendi kendini nemlendiremez. Bu sebeple dilatasyon (genişleme) ve penetratif seks için harici bir kayganlaştırıcı kullanılması gerekir. Bu kayganlaştırıcı mutlaka su bazlı kayganlaştırıcı olmalıdır. PIV tekniğiyle yapılan ameliyatlarda vajinal doku tıpkı kolunuzdaki ya da bacağınızdaki deri gibi olacağından kayganlaştırıcı kullanılmayan penetratif pratikler sürtünme sonucu vajinal kanalda yangıya, döküntüye ve kaşıntıya sebep olabilir.
Süreç Bitiminde Memnuniyet Oranları
Amerika’da PIV tekniğiyle ameliyat olan 117 kişi üzerinde yapılan araştırmada kişilerin %94 oranında genitalleriyle ilgili olumlu hissettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ameliyat olan kişilerin %71’i cinsiyet hoşnutsuzluğunun çözüldüğünü bildirmiştir. (Bu oran değerlendirilirken cinsiyet hoşnutsuzluğu yaratan tek faktörün genital organlar olmadığı, toplumsal koşulların da önemli bir etken olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.) Yapılan araştırmaya göre ameliyat olan kişilerin memnuniyetsizliklerinin en belirgin sebepleri vajina içindeki ve dışındaki yara izleri, uzun süreli ağrı, his kaybı ve aşırı kanamadır.
Etiketler: yaşam, sağlık, cinsellik