26/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Susan Buck-Morss ve interseks mücadelesindeki önemli isimlerden Anne-Fausto Sterling, Boğaziçi Phil-free açık dersine konuk olacak.

Phil-free açık derslere devam ediyor: Anne-Fausto Sterling ve Susan Buck-Morss Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü Gönüllüleri tarafından kurulan Phil-free, açık derslere devam ediyor.

Judith Butler’ın konuk olduğu açık dersin ardından 3 Mart’ta Anne-Fausto Sterling, 5 Mart’ta ise Susan Buck-Morss konuşacak.

İngilizce gerçekleşecek derslere kayıt yaptırmak gerekiyor.

Açık derste “Cinsiyet Gelişimi” üzerine konuşacak olan Anne Fausto-Sterling, özellikle interseks hakları alanında dünya çapında önemli akademisyenlerden birisi. İnterseks aktivist Belgin İnsan, KaosGL.org için kaleme aldığı “İnterseksin patolojikleştirilmesinin tarihi ve bugünü” başlıklı yazısında Fausto-Sterling’in interseks aktivizmindeki yerini şöyle anlatıyordu:

“1993 yılında feminist biyolog ve cinsiyet araştırmacısı Anne Fausto-Sterling, The Sciences ve The New York Times’da yayınlanan makalelerinde interseks bireylerin varlığını açıkça ifade ettiğinde bütün bunlar değişmeye başladı. The Sciences’daki makaleyi okuyan Cheryl Chase bir mektup yazarak aynı dergide Kuzey Amerika İnterseks Topluluğu’nun (ISNA) kuruluşunu ilan etti. Chase, çocukluğunda rıza dışı cinsiyet yapılandırma ameliyatı geçirmiş, yaşadıklarından dolayı pek çok kez dışlanma ve hak ihlallerine maruz kalmış, kendi tıbbi geçmişiyle hesaplaşmaya çalışıyordu. Grubu kurma amacı da kendisiyle benzer durumdaki kişilerle biraraya gelmekti. Kısa süre içinde Chase onlarca interseksle buluştu. İnterseks aktivizminin temelleri böylece atılmış oldu.

“1993’ten bu yana çok yol kat edildi. Milyonlarca insan intersekslerin varlığını öğrendi, öncü interseks aktivistlerinin ve internetin sayesinde interseks bireyler birbirlerini daha kolay bulmaya başladı, doktorların interseks bireylere söylediği “sen çok özelsin, çok nadir bulunan bir durumun var” yalanı böylece çöktü ve yok sayılan interseksler tıp konferanslarında masada yer bulmaya başladı.”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam