31/03/2023 | Yazar: Yıldız Tar

25 yılda dört beraat gören Pınar Selek davası, Yargıtay kararı üzerine yeniden başladı. İlk duruşma öncesi basın açıklaması yasaklanırken, dava 29 Eylül’e ertelendi.

Pınar Selek davası beşinci kez sil baştan: “Yargıtay, hukuki denetim yetkisini aştı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dört kez beraat gören 25 yıllık Mısır Çarşısı davası yeniden başladı. Sosyolog Pınar Selek’in hakkındaki dördüncü beraat kararının da Yargıtay tarafından bozulması üzerine dava İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar başladı.

Mahkeme heyeti Selek’in ifadesinin Fransa’da alınması talebini reddetti. Selek hakkındaki tutuklama ve kırmızı bültenle arama kararının devamına hükmeden Mahkeme, Selek’in ifadesinin alınabilmesi için Türkiye’ye iade edilmesini şart koştu. Dava, 29 Eylül’e ertelendi.

Duruşma öncesi basın açıklamasına LGBTİ+ yasağı!

Çağlayan Adliyesinin sınırları içinde olduğu Kağıthane Kaymakamlığı, Hâlâ Tanığız Platformu'nun çağrıcı olduğu Pınar Selek için basın açıklamasını, LGBTİ+ örgütlerinin de açıklamaya çağrı yapmasını bahane ederek engelledi.

Kaymakamlık, yazılı kararda LGBTİ+ örgütlerinin de içinde yer aldığı paylaşımları göstererek ilçe sınırı içinde basın açıklaması yapmayı 1 gün süreyle yasakladı:

“İlçemiz sınırları içerisinde yapılacak olan veya yapılması muhtemel açık/kapalı yer toplantısı, gösteri yürüyüşü ve basın açıklaması benzeri faaliyetleri öncesinden tespit edebilmek amacıyla sosyal medya ve açık kaynaklardan usulüne uygun yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen bilgiler doğrultusunda;

Kaos GL(@KaosGL), ÖzgürRenkler Derneği(@ozgurrenkler), Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği(@galaderneği), Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği(@Lambda_istanbuıl), Sol Hukuk(@SOLHukuk), 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi, HEVİ LGBTİ+ Derneğİ(@HeviLgbt), Sol Parti (@solpartibilgi), Abluka(@ablukahukuk), Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği isimli sosyal medya grupları ile çok sayıda sosyal medya kullanıcısı tarafından,

‘Pınar SELEK için 31 Mart saat 14.00 Çağlayan Adliyesi’ndeyiz – Pınar Selek için adalet, LGBTİ+ lar için de adelettir ! – #pınarselek #beraatimizesahipçıkıyoruz #31martdava “Ülker Sokak’ tan barış için kadın ve LGBTİ+ mücadesinden tanıdığımız, yol arkadaşımız Pınar Selek 25 yıldır yargılanıyor’ – ‘25 LGBTİ+ örgütü 31 Mart Cuma günü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde buluşmaya çağırdı. Pınar Selek’ in Ülker sokak’ daki çalışmaları, barış mücadelesindeki yol arkadaşlığını davet ediyoruz. 31 Mart saat 13:00’da Basın Açıklaması İçin Çağlayan Adliyesindeyiz’ şeklinde ve benzeri şekilde paylaşımlar ile, basın açıklaması yapılabileceğine dair bilgiler elde edilmiştir.

Bahse konu şahıslarca/gruplarca ve birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından, sosyal medya platformlarında yada farklı mecralarda olay ile ilgili toplanma çağrılarına istinaden, şahıslarca/gruplarca gerçekleştirilmesi muhtemel; “bekleme ve oturma eylemi, basın açıklaması, toplanma, toplantı, stant kurma, vb. her türlü eylem ve etkinliğin” İstanbul Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim KİRAZ yerleşkesi çevresinde ve Kağıthane İlçesinin genelinde tüm açık alanlarda 31/03/2023 tarihinden itibaren 1 (bir)  gün süreyle YASAKLANMIŞTIR.”

Aralarında Paris Belediye Başkan Yardımcısı ve Fransa’dan milletvekilleri, uluslararası üyelerinin olduğu Hala Tanığız Platformu, HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu basın açıklaması grubu, açıklama günü çıkarılan yasakla engellendiği için duruşma salonuna geçti.

Davaya yoğun ilgi

Duruşmayı Fransa parlamentosundan milletvekilleri Pascale Martin, Elise Leboucher, Strasburg Belediye Başkan Yardımcısı Bertholle Véronique, Paris ve Marsilya Barosu’ndan avukatlar, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ile HDP Milletvekili Musa Piroğlu'nun yanı sıra Türkiye'den hak savunucuları ve uluslararası heyetler takip etti.

Adliye önündeki tavrını sürdüren polis, mahkeme salonuna sadece milletvekilleri, avukatlar ve basının girmesine izin verdi. İtirazlar üzerine davayı gözlemlemek üzerine gelen hak savunucuları sırayla salona girebildi.

Davayı takip etmek üzere Fransa ve Türkiye’den yaklaşık 200 hak savunucusu gün boyu adliyedeydi.

“Yargıtay, hukuki denetim yetkisini aşıyor”

Duruşmada ilk olarak Selek’in Avukatı Akın Atalay söz aldı:

“Bozma kararı sonrası mahkeme yeni hüküm verecektir ve bu karar da temyiz olacaktır. Bu mahkeme daha önce yargılamayı yapmıştı, 4 kez beraat verildi. Şekli gerekliliğe teslim olmadan yeni bir hükümle beraat kararı vermesini talep ediyoruz. Yargıtay bildiğimiz gibi hüküm mahkemesi değil, denetim mahkemesi. Hüküm mahkemeleri beraat kararı veriyor. Hukuki denetim yapılması için Savcı Yargıtay’a gönderiyor. Ancak Yargıtay hukuki denetim yapması gerekirken, hukuki denetim yetkisini aşıyor.

“Yargıtay, olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Kanunen hüküm değil ancak uygulamada bu sonucu doğuruyor. Bu durum hakkaniyet ve adalet duygusunu zedeliyor. Olay mahkemesi tam dört kez beraat diyor ancak hukuki denetim yapması gereken mahkeme tutuyor, “mahkumiyet vereceksin bir de şu sebeplere dayandıracaksın” diyor.”

Av. Atalay, bir kişinin hangi hallerde “kaçak” ilan edilebileceğini anlatarak “Mahkeme bu formaliteleri yerine getirmeden bir tutuklama kararı verdi. Bu yasal açıdan uygun değil” dedi. Tutuklama ve kırmızı bülten kararına gerek olmadığını söyledi.

Dosyadaki diğer sanık Abdülmecit Öztürk’ün avukatı Mehmet Erbil ise eziyet ve işkencenin devam ettiğini söyledi. 2007 yılında müvekkili hakkında beraat kararı verildiğini hatırlatan Erbil, bu kararın temyiz edilmediğini hatırlattı.

Paris Barosu avukatlarından Martin Pradel de duruşmada söz aldı, “Bu haksız davada Selek’in acılarına son verileceğine dair bir umudum var” dedi. Paris barosu avukatlarından Françoise Cotta ise dört kez beraate rağmen davanın sürmesini şöyle eleştirdi:

“Hakimler hukukun koruyucusudur deriz. Pınar’ın gereğinden fazla süren hukuksuzluk sürecine son vereceğinizi umuyoruz.”

Savcı, Selek hakkındaki tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi, kırmızı bültenin gereğinin yerine getirilmesinin beklenmesini talep etti. Öztürk hakkında çıkarılan yakalama kararının da infazının beklenmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Pınar Selek hakkındaki kırmızı bülten talebinin ve tutuklama kararının devamına, Öztürk hakkındaki yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi. Fransa ile yazışma olursa sonucuna göre taraflara bilgi verileceğini belirterek davayı 29 Eylül 2023 saat 14.00'e erteledi.

Engellenen basın açıklaması

Hâlâ Tanığız Platformu’nun Pınar Selek için dava öncesi Çağlayan Adliyesi önünde yapmayı planladığı ve Kağıthane Kaymakamlığı tarafından yapılması “LGBTİ+ örgütlerinin de çağrı yapması” gerekçe gösterilerek yasaklanan basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Hayatın rakamları bazen matematiğinkinden daha zor. Hayatın rakamları bazen utanır.

Sıfır suç, 25 yıl, 4 beraat eşittir Pınar Selek davası. 25 yıl, 4 beraat ve her seferinde beraatin bozulması üzerine kurulu bir işkence.

Kelimeler de bazen utanır. Gaz kaçağından kaynaklı bir patlamayı bombaya dönüştürdüler. Antimilitarist, şiddet karşıtı, feminist bir sosyoloğu, hayatın orta yerinde duran ve sevgi çoğaltan bir aktivisti o bomba dedikleri komploya iliştirmeye kalktılar. Arkaik dönemden kalma avukatsız ifade tutanakları ve sahte deliller yıllardır çürütüldü. Bir hakikat tam dört kez ilan edildi. Şimdi sanki duvara konuşmuşuz gibi aynı karar 25 yılın sonunda karşımızda. Biz de yine buradayız.  

Bakın bugün burada Pınar’ın hayatının kesiştiği, onunla ve bizlerle dayanışmak için uzun yollar tepip gelen kalabalık bir heyet de var aramızda. Milletvekilleri, belediye başkan yardımcıları, akademisyenler, feministler, yazarlar, sanatçılar, bilim insanları dayanışmak için bizlerle. Elbette biz de tam olmamız gereken yerdeyiz. Kalbine koca dünyayı sığdıran Pınar’ı ülkesine de sığdırmak için buradayız.

Biz Pınar’ın suçunun ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Devlet siyasetinin görünmez kıldığı, sesini bastırdığı herkese kendini doğrudan ifade etme imkânı verdiği için suçlu.

Neden barışamadık diye sorduğu, kadın haklarından LGBTİ+ harekete, Kürt, Ermeni meselelerinden sokak çocukları ve göçmen politikalarına nerede bir dert varsa oraya temas ettiği için suçlu. Buluşturduğu ve birleştirdiği için suçlu. Kurban olsunlar böyle suça demek için buradayız.

Hâlâ Tanığız Platformu diye yola koyulduğumuzda bu ismin nasıl bir kara mizaha dönüşeceğini tahmin etmemiştik. Bizler Pınar’ın çalışmalarına, kişiliğine, ağlar öre öre hepimizi çoğaltan varlığına tanıktık. Ama sonra bu hukuk cinayetinin tanığı olarak bulduk kendimizi. Tanık olmak sorumluluktur. O sorumluluğu bir kez daha yerine getirmek için buradayız. 

Yirmi beş yıl gibi Türkiye yakın tarihine denk gelen bu dönemde zorla kaybetmelerin, bombalamaların, faili meçhullerin, cezaevinde haksız yere rehin tutulanların mücadeleleri verildi. Hukuk, mahkeme salonlarında tecelli etmediğinde, temel haklar ihlal edildiğinde adaleti hep birlikte sokakta, meydanda, buluştuğumuz kalabalık toplantı salonlarında aradık. Birbirimize tutunduk. Birbirimizden güç aldık. Bu beraat onurumuzdur. Pınar Selek gururumuzdur. Bunun için buradayız.

Basit aritmetik işlemleri hatrına buradayız. Toplama çıkarma işleminde toplamayız. Bizden Pınar’ı, Pınar’dan adaleti eksiltemeyecekler. Birbirimize eklenerek çoğalacağız bir ömür. Çarpma bölme işleminde çarpmayız. Bizi bölemeyecekler. İradelerimizi çarpa çarpa katlanacak gücümüz.

Bu beraate gözümüz gibi bakıyoruz. O aynı zamanda bizim adil, özgür, eşit bir temelde kurulu bir hayat ve ülke hayalimiz. Bu beraat bizim ortak mücadelemiz. Burası aritmetiğin bittiği yer. Biz hayat için hesap soruyoruz. Hakikat için hesap soruyoruz. Ve elbette kazanacağız.”

Mısır Çarşısı davası

1998'de "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanan Pınar Selek, Mısır Çarşısı Davası'nda yargılandı. Yaptığı araştırmasına el konulan Selek, işkenceye uğradı. Kendisine uygulanan Filistin askısında sol kolu çıkan Selek için kolunun üstüne düştüğüne dair tutanak tutuldu. Selek, Mısır Çarşısı Patlaması'ndan yargılanacağını Ümraniye Cezaevi'nde tutukluyken televizyondan öğrendi.

9 Temmuz 1998'de meydana gelen Mısır Çarşısı patlamasından 2 gün sonra ve patlama ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın yapıldığı bir süreçte gözaltına alınan Pınar Selek'e patlama ile ilgili tek bir soru dahi sorulmamıştı.

İddianamede isimlerine yer verilen tanıklar, poliste ve savcılıkta avukat olmaksızın verdikleri ifadelerde Selek'i suçladı. Selek'i suçlayan sanıklardan Abdülmecit Öztürk, duruşmada ise Selek'i tanımadığını ve ifadeleri işkence altında verdiğini söyledi. Duruşmalarda, Öztürk'ün Türkçe bilmeyen halası da ne yazıldığını bilmediği kağıda parmak basmaya zorlandığını anlattı.

Polisin, Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin olay yeri raporları da, ardından hazırlanan çok sayıda bilirkişi raporu da patlamanın bombadan kaynaklandığına dair herhangi bir bulgu ortaya koymasa da dava 25 yıldır sürüyor. 25 yıldır devam eden yargılama sürecinde altı ayrı olay yeri inceleme ve kriminal raporunda patlamada bomba izine rastlanmadığı belirtildi. Uzmanlar, tüpgaz kaçağından dolayı patlamanın meydana gelmiş olabileceğine yönelik görüş bildirdi.

Mahkeme, 2008'de davayı beraatle sonuçlandırdı. Savcılık, Öztürk hakkındaki beraat kararını temyiz etmedi ve karar kesinleşti. Selek hakkındaki karar ise Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kararı da mahkumiyet verilmesi için bozdu.

Selek, bu davadan dört kere beraat etti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 25 yıllık yargılama süresince mahkemelerin 4 kez beraat kararı verdiği Pınar Selek'in, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" öngören eski Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinden cezalandırılması gerektiğine karar verdi. Yargıtay, beraat kararının bozulmasını ve hapis cezasının onanmasını talep etti.

17 Ocak 2023 günü Yargıtay Ceza Genel Kurulu beraat kararının bozulması ile ilgili gerekçeli kararını İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme de Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğine ilişkin kararı doğrultusunda Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

Selek, dördüncü beraatini bundan 8 yıl önce almıştı. 8 yıl boyunca davada bir gelişme olmadı. Ta ki geçtiğimiz Haziran ayında Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla beraat kararının bozulduğu haberi, daha karar imzadan çıkmadan, dava dosyasına konulmadan servis edilene kadar. Pınar Selek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanıyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, dava
2024