09/04/2012 | Yazar: Kaos GL

Nisan 2013’de New York’ta yapılması planlanan konferansta eşcinsel haklarının İsrail’e destek sağlamak ve Müslüman ülkelere yönelik ‘askeri saldırıları haklı göstermek’ için kullanılması tartışılacak.

Pinkwashing Sebebiyle İsrail’i Kınamak İçin Konferans Düzenlenecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pinkwashing sebebiyle İsrail’i kınamak için New York Şehir Konferansı düzenlenecek.

 
Yoğunlaşan eleştiriler ve ekonomik boykot tehdidiyle karşı karşıya kalan İsrail hükümeti, homomilliyetçiliği küresel pozisyonunu tekrar kazanmak için kullanarak pazarlama planlarını genişletti.
 
Konferansta eşcinsel haklarının İsrail’e destek sağlamak ve Müslüman ülkelere yönelik “askeri saldırıları haklı göstermek” için kullanılması tartışılacak.
 
Gelecek yıl New York’ta düzenlenmesi planlanan akademik konferans, İsrail’in eşcinsel hakları konusundaki olumlu sicilini Filistin meselesindeki tutumunu ifşa etmek için kullanacak.
 
New York Şehir Üniversitesi (City University of New York) Queer Direnişi ve Suç Ortaklığı’nı küresel olarak incelemek için bir fırsat sunarken İsrail’e de özel bir vurgu yapacak olan Homomilliyetçilik ve Pinkwashing toplantısını duyurdu. Üniversitenin Lezbiyen ve Gey Çalışmaları Merkezi’nin düzenlediği konferans, İsrail’i cinsel azınlıklar konusundaki ilerici yaklaşımı dikkatleri Filistin meselesinden başka yönlere çekmek için kullanmasını eleştiren bir terim olan pinkwashing faaliyeti sebebiyle kınayacak. Konferansın internet sitesinde ’’Yoğunlaşan eleştiriler ve ekonomik boykot tehdidiyle karşı karşıya kalan İsrail hükümeti, Homomilliyetçiliği küresel pozisyonunu tekrar kazanmak için kullanarak pazarlama planlarını genişletti’’ dendi.
 
Nisan 2013’de düzenlenmesi planlanan konferans şu anda hazırlık aşamasında ve konferans için akademik makale çağrısında bulunuldu. Özellikle önerilen makale konuları ’’Arap Yahudileri (Mizrachis) ve İş/Pinkwashing/Diaspora’’, ’’Queer ve Boykot/Tecrit/Yaptırım Hareketi’’ ve ’’Pinkwashing ve İsrail Queer Sinema’’ olarak belirtildi. Önerilen konular Avrupa’daki sağ kanatla eşcinsel gruplar arasındaki ilişkiyi ve Amerikalı evanjelistlerin İsrail ve Uganda’nın içişlerine müdahalesini de kapsıyor.
 
Önerilen konu listesi bize gösteriyor ki konferansı organize edenler İslam dünyasındaki eşcinsellerin uğradığı haksızlıkların tamamını incelemeyi planlamıyor. Konferansın odak noktasında islamofobiyi üretmek ve İran ve Irak’a karşı gerçekleştirilen askeri saldırıları aklamakla ilgili olan haksızlıklar var.
 
Konferansı New York Şehir Üniversitesi bünyesindeki Staten Island Enstitüsü’nde bir sosyal bilimci olan Sarah Schulman organize ediyor. Schulman geçen sonbaharda New York Times’daki tartışma yaratan bir makalede pinkwashing suçlamasının profilini çıkartıp ’’İsrail’deki eşcinsel askerler ve Tel Aviv’deki kimliği görece daha açık yaşayabilme durumu dikkatleri Filistinlilerin evleri gibi gördükleri topraklar için olan ısrarlarından başka yönlere çekmemeli’’ diye belirtti.
 
Kararlaştırılan konuşmacılar arasında Israeli Apartheid Week üyesi Berkeley profesörü Judith Butler ve Filistinli bir LGBT grubu olan alQaws’ın başkanı olan Haneen Maikey de bulunuyor.
 
İsrail’de Filistinli bir queer grup olma pozisyonunu yeniden elde etmiş gibi görünen AlQaws, şehrin Yahudilerin çoğunlukta olduğu kısmında bulunan bir eşcinsel merkezi olan Jerusalem Open House’dan yönetiliyor.
 
Çeviri: Ecem Yıldırım - Tuba Altınkaya 

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam