03/04/2008 | Yazar: Murat Amid

PiramidGL Diyarbakır'dan ilk etkinlik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

PiramidGL Diyarbakır ilk LGBTT etkinliğini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda 30 Mart 2008 Cuma günü gerçekleştirdi. Bu etkinlikte Diyarbakırlı sanatseverler Esmeray’ın "Cadının Bohçası" adlı stand-up gösterisiyle buluştu. Kaos GL Diyarbakır muhabiri Siyabend Arin’in kaleminden.

Diyarbakır’da düzenlenmiş olan ilk LGBTT etkinliğinde PiramidGL Diyarbakır, gösterinin aracılığıyla kendi standını açmakla birlikte Diyarbakır izleyicisine de PiramidGL Diyarbakır oluşumunu da tanıtmış oldu.



Stantta Kaos GL dergileri ve eşcinsel bireylere yönelik kitap ve broşürler izleyicilere ve STK'lere dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda oynanan oyun izleyicinin şaşkınlığıyla birlikte beğenisini de toplamayı başardı. İzleyiciler arasında eşcinsel bireylerin yoğunlukta olması heteroseksüel izleyicilerin şaşkınlığını ikiye katladı.



Stand-up gösterisi sayesinde eşcinsel görünürlülüğünün, Diyarbakır halkının inkarlarına rağmen varolduğu bir nevi kanıtlanmış oldu. Hatta izleyiciler arasında "Diyarbakır’ın öteki bir yüzü de varmış, bizim haberimiz yokmuş" şeklinde konuşmalara da kulak misafiri olduk. Esmeray’ın verdiği cesaret sayesinde salonda bulunan eşcinsel bireyler, kendinden emin bir şekilde varolduklarını hiç çekinmeden gösterdiler. Stand-up gösterisi, standımızın açılışı ve izleyiciler arasında yoğun bir eşcinsel kitle oluşu, eşcinsellere yönelik önyargıların kırılmasını sağladı. Basının da yoğun ilgisini çeken gece izleyicilerin yoğun ilgisini ve beğenisini kazanarak alkışlarla son buldu.

Kısa Film Projesi

PiramidGL Diyarbakır bununla da yetinmeyip Mayıs ayında Ankara’da gerçekleşecek olan Homofobi Karşıtı Buluşma için, yerelde LGBTT bireylere yönelik homofobik tutumları anlatan kısa metrajlı film projesinin startını da etkinlik gecesinde vermiş oldu.



PiramidGL Diyarbakır olarak etkinliğe katılan izleyicilere bize göstermiş oldukları destek ve ilgiden dolayı teşekkürlerimizi, bu etkinlik sayesinde bize cesaret veren Esmeray'a da şükranlarımızı sunarız...

Oyunun sonunda izleyicilere birkaç soru sorduk:

Nasıl buldunuz oyunu?

Bu oyun sayesinde eşcinsel bireylerin yaşadıkları sorunlara ilgi çekildi ve böyle kültürel etkinliklerde eşcinsel bireyleri de görmek çok güzel. Aslında onları yakınımızda görmek çok hoş oldu.

Peki bu oyun, insanlardaki homofobik düşünceleri sorgulatmayı başardı mı?

Muhakkak. Umarım sizden de bir belediye başkanı çıkar bir gün.


Eşcinsellerin Kurtuluşu Heteroseksüelleri de Özgürleştirecektir

*Muhabirimizin diğer haberleri:

[[Herkese özgürlük ama bize daha çok özgürlük!]]

[[Diyarbakır’dan Burhan Kuzu’ya]]



Etiketler: yaşam
nefret