10/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Emniyet Genel Müdürlüğü, cinsiyet kimliğinden ötürü soruşturduğu polis memuru F.B.’yi (28) meslekten attı. Travesti kimliğinden ötürü ‘fuhuş’ bahanesiyle dava açılan polisin 4 yıla kadar hapsi isteniyor.

Polis Memuru Cinsiyet Kimliğinden Ötürü Meslekten Men Edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Emniyet Genel Müdürlüğü, cinsiyet kimliğinden ötürü soruşturduğu polis memuru F.B.’yi (28) meslekten attı. Travesti kimliğinden ötürü “fuhuş” bahanesiyle dava açılan polisin 4 yıla kadar hapsi istendi ve beraat etti.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü, ayrımcı uygulamalara karşı cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimleri koruma altına almayan mevcut iş kanunlarına dayanarak işten atılan memurun peşini bırakmadı.
 
Polis memurunun travesti kimliğinden ötürü “fuhuşa yer temin etmek ve aracılık etmek” bahanesiyle Bakırköy Asliye Ceza Mahkemesi’nde 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. F.B., ‘fuhuşa yer temin etmek ve aracılık etmek’ suçundan beraat etti. 
 
Güngören İlçe Emniyet Müdürlüğü Koruma Büro Amirliği’nde görevli polis memuru F.B., Vatan gazetesinden Burcu Purtul’un “Gündüz polis, gece travesti”  başlıklı haberine göre, “gece kadın kılığına girerek fuhuş yaptığı” iddiasıyla İstanbul Emniyeti’ne ihbar edildi.
 
İhbar üzerine İstanbul Ahlak ve Kumar Büro Amirliği ekipleri evine baskın yaptıkları polis memuru F.B.’yi gözaltına aldılar.
 
Trans cinsiyet kimliğinde “Ceyda” adını kullandığı belirtilen polis memuru F.B.’nin, “fuhuş” suçlamasına karşı ifadesinde, cinsel eğilimlerimden dolayı erkek arkadaşlarıyla birlikte olduğunu söylerken, “Mesleğe girdiğimde böyleydim. Bu işi paradan çok zevk için yapıyorum” dediği aktarıldı.
 
“Kendimi çok zorladım ancak doğuştan bir eğilimim olduğu için düzelemedim”
 
2009 yılında mezun olduktan sonra 2010 yılında ilk atama yeri olan İstanbul’a geldiğini söyleyen F.B.’nin gözaltındaki ifadesinde cinsiyet kimliğine ilişkin söyledikleri şöyle aktarıldı:
 
“Kendimi küçük yaşlardan beri feminen eğilimlerin dolayısıyla kadın gibi hissediyordum. Normal bir erkek gibi yaşamak için kendimi çok zorladım. Ancak herhalde doğuştan bir eğilimim olduğu için düzelemedim. Bu hareketlerimin düzelmesi için birkaç seans doktora gittim ama bu da işe yaramadı.”
 
“Mesleğe girdiğimde böyleydim”
 
Polis olduğu için cinsel kimliğini gizlemek zorunda kaldığını belirten memur F.B., “fuhuş” yapmadığını cinsel eğilimlerini yaşadığını söyledi:
 
“Mesleğimin verdiği sorumluluğa bir zarar gelmemesi için hep gizli yaptım. Kendimi geri çektim ama bu cinsel eğilimlerimden dolayı erkek arkadaşlarımla birlikte oluyordum. Mesleğe girdiğimde böyleydim. Bu işi paradan çok zevk için yapıyorum.”
 
İş kanunu kendi eşit davranma ilkesine uymuyor!
 
Yargıtay’ın işyerinde cinsel yönelim ayrımcılığı yapılamayacağına hükmeden kararı olsa da mevcut iş kanununun “eşit davranma ilkesi”ni tanımlayan 5. Maddesi, cinsel yönelimler ile cinsiyet kimliklerini çalışma hayatında güvenceye almıyor. Subay, kaptan, öğretmen ve polislik gibi mesleklerde ise cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli doğrudan ayrımcılık yaratan düzenlemeler bulunuyor.
 
Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB) çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığını önleme yönündeki politikalarının gereğinin yapılmasını bekliyor. Avrupa Birliği sürecinde mevcut yasaların AB müktesebatına uyarlanması kapsamında çalışma hayatında cinsel yönelim düzenlemesi ödev olarak iletildiği halde Türkiye son on konuyu gündemine almıyor.
 
Oysa Avrupa Birliği’nin 1997 Amsterdam Anlaşması çerçevesinde çıkardığı ayrımcılığa karşı direktiflerden birisi olan cinsel yönelim ayrımcılığı konusunda üye ülkeler ve aday ülkelerin istihdamda her türlü ayrımcılığa karşı tedbir almaları gerekiyor.
 
İlgili haberler:
 
Gey Polis açılımı: Perhiz ve Lahana Turşusu!
 
Böyle olur Türk polisinin "geyliği"
 
“Skandal” bunun neresinde?
 
İzmir’de eşcinsel iddiasıyla bir polis açığa alındı
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam