11/11/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Yusuf Özal Çelik daha önce yaşanan polis engellemesine rağmen ‘Geliyorum’ performansını 24 Kasım’da gerçekleştirecek.

Polisin engellediği ‘Geliyorum’ performansı 24 Kasım’da! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yusuf Özal Çelik daha önce yaşanan polis engellemesine rağmen “Geliyorum” performansını 24 Kasım’da gerçekleştirecek.
 
Performans sanatçısı Yusuf Özal Çelik’in polis tarafından engellenen “Geliyorum” adlı performansı, 24 Kasım saat 22.00’de Nublu’da gerçekleşecek.
 
29 Ekim akşam saatlerinde İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Sugar & Spice isimli kafenin bahçesinde yapılması planlanan performans polis tehdidi ve baskısı sonucu gerçekleştirilememişti.
 
Yusuf Özal Çelik, “Eşcinsel barda yapılan, cinsellik ve cinsiyet algısına ilişkin bir etkinlik olduğu için engellediler” ifadeleriyle durumu değerlendirmişti.
 
“Engellemek benim için bir şey ifade etmiyor”
KaosGL.org’a konuşan Çelik, polis baskısının ardından etkinliği 24 Kasım’da gerçekleştirme isteğini şöyle anlattı:
 
“Engellemek, benim için bir şey ifade etmiyor. O gün gelen misafirlerime saygısızlığı ve sanata olan saygısızlığı görmüş bulunuyoruz. Sansür olayı dünyanın her yerinde olduğunu biliyoruz. Fakat bizim ülkemizde son zamanlarda (Yeni Türkiye) bu tarz vakalarla sıkça karşılaşmaya başladık. Bunlardan biride benim. Performans gereği bende devletin tek tipleştirmesi ve pratikleri sonucu cinsiyet algısını işleyecektim. Böyle bir olay performansıma hizmet verdi. Nublu da gerçekleştirecegim performans artık tam da olması gerektiği gibi ‘beyaz yakalıların’ toplumdaki cinsiyet ve cinsel yönelimini anlatıyor.”
 
Ne olmuştu?
Performans gecesi yaşananlar ise Çelik’in aktarımıyla şöyleydi:
 
“Performans için 250’ye yakın kişi Sugar & Spice Kafe’nin bahçesinde toplandık. Bir yandan da mekanda gökkuşağı bayrağı vardı. 20.10’da etkinliği başlatmak istiyorduk ancak 20.05 dolaylarında beyaz ceketli, telsizli bir adam geldi. Polis olduğunu söyledi ve bizlere ‘Sokakta gösteri yapamazsınız’ dedi. Biz durumu anlatmaya çalışırken; ‘Ya dağılırsınız ya da polis gelir su sıkar ve sizi dağıtır. Mekana da ceza kesilir’ diyerek bizi tehdit etti.”
 
İlgili haber:

Etiketler: kültür sanat
İstihdam