27/04/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Kızıl Okyanus LGBTİ+’dan Toprak, yaşananları KaosGL.org’a anlattı: “Üç kere peşimizden geldiler. Israrla takip ettiler. Bir trans erkek olarak göğsüme dokunulmasını istemem ama bilerek, ısrarla göğsümden ittiler.”

Polisten, Eskişehir’de Kızıl Okyanus LGBTİ+ ve ÖGK pikniğine “özel” engeller Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eskişehir Kızıl Okyanus LGBTİ+ ve Özgür Genç Kadın, bugün Eskişehir Kanlıkavak Parkı’nda piknik düzenlemek istedi.

Polis ilk andan itibaren peşlerine takıldı, pikniği engelledi. Polisin tacizleri LGBTİ+’ların mekan değiştirmesine rağmen bitmedi.

Polisten ısrarlı takip, tehdit ve taciz

Kızıl Okyanus LGBTİ+’dan Toprak ve Özgür Genç Kadın’dan Sinem gün boyu yaşanan polis tacizi ve pikniklerinin engellenmesini KaosGL.org’a anlattı. Toprak, buluşacakları alana gittiklerinde polisin alanı kapattığını gördüklerini belirterek yaşananları şöyle anlattı:

“İlk gittiğimizde buluşacağımız alan kapalıydı, diğer her taraf açıktı. Hatta herkes maskesiz şekilde oturuyordu. Polisin kapattığını görünce yer değiştirdik. Bu sefer polis iki arkadaşımızı gözaltına almaya çalıştı. İtiraz ettik. Bizi tehdit etmeye başladılar. Gözaltına alınmalarını engelledikten sonra bu sefer başka bir yere geçtik. Yine peşimizden geldiler. Sürekli ısrarlı bir takip ve taciz halindeydiler.”

“Israrla göğsümden ittiler”

Polis üçüncü yerde de rahat bırakmadı. Toprak, bu sefer açık alanda oturan diğer herkesi de kaldırdıklarını söyledi ve ekledi:

“Hepimizin kimliğini istediler. Biz herhangi bir suç işlemediğimizi, maskelerimiz takılı, sosyal mesafeli bir şekilde oturup piknik yapacağımızı söyledik. Bizi şüpheli olarak gördüklerini söylediler. Üstümüze geldiler. Ardından başka polisler de geldi. En son GBT’lerimize bakıp bizi geri yolladılar. Yapmak istediğimiz pikniği böylece mahvetmiş oldular.”

Polis, tüm bunların yanı sıra gün boyu Kızıl Okyanus LGBTİ+’dan aktivistleri ve ÖGK’lı kadınları taciz de etti. Toprak, “Bir trans erkek olarak göğsüme dokunulmasından inanılmaz rahatsız oluyorum. Bunu da söyledim. Bana dokunmayın dememe rağmen durduk yere sürekli beni göğsümden itiyorlardı” diyerek polisin cinsel taciz uyguladığını da belirtti.

Polisin ‘denetleyesi’ tuttu…

ÖGK’dan Sinem ise polisin özellikle bu etkinliği engellemek istediğini şöyle aktardı:

“Kanlıkavak parkı çok uzun ve bayağı büyük bir park. Gittiğimizde sadece bizim piknik yapacağımız alanı polisin çevirdiğini gördük. Onun dışında insanlar parkta oturuyordu, onları kaldırmıyordu. Polis bize ‘Bir aydır parklarda oturmak yasak’ dedi ama bir aydır parkta oturan kimse bir engelle karşılaşmıyordu. Tamamen bize ‘özel’ bir muameleydi bu. Pandemiyi gerekçe gösterdiler. Parkın diğer tarafına geçtik. Hınca hınç insanlarla karşılaştık yine. Polis bu sefer de orada oturan herkesi bağıra çağıra kaldırmaya başladı. Neden kaldırdıklarını sorduğumda bana bağırıp çağırmaya başladı. Üzerime yürüdü. ‘Ben seni aslında tanıyorum. Kim olduğunu biliyorum. Eğer bayan olmasaydın seni yere yatırıp ters kelepçe yapardım’ diye tehdit etti. İtip kakıyordu zaten sürekli ama etrafta çok fazla insan olduğu için bir şey yapamadı. Sonra kadın polis çağırdı. Üst araması yapıldı. Başka yere geçtiğimizde yine çok fazla insan vardı. Peşimizden gelip onları da kaldırdı. Bugüne özel neden yaptıklarını sorduğumuzda ise ‘Bir aydır denetleme olmuyordu. Bugün denetleyesimiz tuttu’ dediler. Dördüncü kez artık başka bir yere oturduk. Dördüncü de artık bir engelleme ile karşılaşmadan etkinliğimizi yapabildik.”

Kızıl Okyanus LGBTİ+, yaşananların bir bölümünü kameraya alarak sosyal medya hesaplarından paylaştı. “Bizler hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız” dedi.


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, kent hakkı
İstihdam