16/11/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Polonya Yüksek Mahkemesi, Almanya’da evlenen iki geyin tanınmayan evlilik başvurusunu Avrupa Birliği Adalet Divanı'na taşıdı.

Polonya'da seçim sonrası ilk olumlu gelişme Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Adalet Heykeli Themis’in koluna asılan gökkuşağı bayrağının üzerinde “insan hakları” yazıyor.

Polonya Yüksek Mahkemesi, 15 Ekim’deki genel seçimlerde çoğunluğu kaybeden LGBTİ+ düşmanı sağ partinin ardından ilk hukuki kazanım için adım attı.

Ülkedeki en yüksek idari mahkeme, diğer Avrupa ülkelerindeki eşit evliliklerin Polonya’da tanınması için Avrupa Birliği Adalet Divanı'na (CJEU) başvurdu.

Başvurulan dava Berlin'de evlenen biri Polonya vatandaşı, diğeri Polonya-Alman çifte vatandaşı olan iki gey tarafından açıldı. Evliliklerinin Polonya'da tanınması için başvuran çift, önce nüfus dairesi, ardından da Polonya Anayasası’nın 18. maddesiyle reddedildi. Bu madde, evliliği yalnız kadın ve erkek arasında gerçekleşebilir olarak tanımlıyor.

Tarihi bir gelişme

Polonya mahkemeleri şimdiye kadar bu tür davaları Avrupa Birliği’ne taşımayı reddettiği için Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararı oldukça önemli.

Çifti temsil eden avukat Anna Mazurczak, kararı şöyle yorumladı:

“Yıllardır bu tür davalarla uğraşıyorum ve umudumu yavaş yavaş kaybediyordum” dedi.

Avrupa Birliği ilkelerine dönüş

Polonya, son sekiz yılda, sağcı PiS’in nefret politikaları ve hukukun üstünlüğünü hiçe sayan yaklaşımı nedeniyle Avrupa Birliği’yle (AB) defalarca çatıştı ve bu durumun sonucu olarak ülke, kendisine ayrılan on milyarlarca avroluk Avrupa fonuna ulaşamadı.

Yeni hükümeti kuracak olan Donald Tusk, Ekim ayında AB ile yeni bağlar kurmak üzere Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile görüşmeleri başlatmıştı.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam