16/10/2023 | Yazar: Selma Koçak

Polonya’da iktidardaki sağcı Hak ve Adalet Partisi (PiS), bugün yayınlanan resmî olmayan sonuçlara göre meclisteki çoğunluğu kaybetti.

Polonya muhalefeti, iktidardaki homofobik partiyi devirmeye hazır Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polonya’da iktidardaki sağcı Hak ve Adalet Partisi (PiS), bugün yayınlanan resmî olmayan sonuçlara göre meclisteki çoğunluğu kaybetti.

PiS, 2015'te iktidara gelmesinden bu yana hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü, göç ve LGBTİ+ hakları konularında Avrupa Birliği ile defalarca karşı karşıya geldi. Ancak ülkedeki muhalefet partileri Brüksel ile ilişkileri düzeltme sözü verdi.

Resmî olmayan sonuçlara göre PiS oyların yüzde 36,6’sını alarak 460 sandalyeli parlamentonun alt kanadında 198 milletvekili çıkardı.

Avrupa Konseyi eski Başkanı Donald Tusk’ın liberal grubu Sivil Koalisyon (KO) liderliğindeki muhalefet partilerinin toplam 248 sandalye kazanacağı tahmin edilirken, KO'nun kullanılan oyların yüzde 31.0'ını alması öngörülüyor.

Analistler tarafından Avrupa için son yılların en önemli seçimi olarak görülen bu oylamada muhalefetin kazanması, Brüksel ile Orta ve Doğu Avrupa'daki en büyük AB üyesi ülke arasındaki ilişkiyi yeniden tanımlama potansiyeline sahip.

Resmî sonuçlar,  resmî olmayan sonuçlarla uyumlu olsa bile Tusk ve merkez sağdaki Third Way (Üçüncü Yol) ve New Left (Yeni Sol)'ten müttefiklerinin hükümet kurmak için haftalarca hatta aylarca beklemeleri gerekebileceği düşünülüyor.

Duda için hayal kırıklığı!

PİS'in müttefiki olan Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ilk şansı kazanan partiye vereceğini söyledi. Ancak aşırı sağcı Konfederasyon'un beklentilerin altında kalarak sadece yüzde 6,4 oy alması nedeniyle Başbakan Mateusz Morawiecki’nin ya da PiS'ten herhangi bir üst düzey siyasetçinin yeni bir hükümet kurmakta zorlanacağı öngörülüyor.

Üçüncü Yol’un bir bileşeni olan merkez sağdaki Polish Peasant Party (PSL- Polonya Köylü Partisi) lideri Pazartesi günü PİS liderliğindeki bir koalisyona katılmayacağını açıkladı.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz özel bir radyo olan RMF FM’e verdiği demeçte "Bize değişim için oy veren insanlar, PİS’in iktidardan gitmesini istiyor.” dedi.

Polonya’da iktidardaki sağcı Hak ve Adalet Partisi'nin desteğiyle cumhurbaşkanı seçilen Andrzej Duda ülkedeki kentlerin üçte birinin “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” ilan etmişti.

2021’de ülkede 6 eyalet (Malopolskie, Nowa Deba, Kraśnik, Lubelskie, Swietokrzyskie ve Podkarpackie) referanduma giderek “LGBT ideolojisinden arınmış bölge” kararlarını iptal etmişti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam