13/12/2024 | Yazar: Kaos GL
Müze, Polonya’nın kuir tarihine bir bakış sunuyor. Müze, dünyadaki beşinci LGBTİ+ müzesi olma özelliği taşıyor.
Varşova'nın Marszałkowska Caddesi'ndeki QueerMuzeum, Cuma günü (6 Aralık) kapılarını açtı. Müze, Polonya’nın ilk LGBTİ+ müzesi olma özelliği taşıyor.
Polonya'nın en eski LGBTQ+ grubu Lambda Warszawa tarafından oluşturulan müze, ziyaretçilere aktivistler arasındaki gizli yazışmalar, fotoğraflar ve broşürler de dahil olmak üzere ülkenin kuir tarihine bir bakış sunuyor. Ay sonunda açılacak arşivde 100.000 öğe daha var.
PinkNews’te yer alan habere göre; Lambda Warszawa'nın başkanı Miłosz Przepiórkowski, müzenin açılışını tarihi bir an olarak nitelendirdi:
"Lambda Warszawa öncelikle bir yardım kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor, bu nedenle faaliyetlerimiz dışarıdan görünmüyor ancak bugün bu durum değişiyor. Bu bir açıklama. Başkent Varşova'nın tam kalbindeyiz ve bu politikacılara bir mesaj olmalı: 'Bakın, kuir insanlar için yasal durumun tüm AB'de en kötü olduğu bir ülkede dünyadaki beşinci kuir müzesini açıyoruz'"
Müzenin müdürü Krzysztof Kliszczyński ise açılışın “bir dönüm noktası” olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Açık bir gerçeği ifade etmek istedik: Polonya topraklarında insanlar olduğu için, Polonya topraklarında da kuir insanlar oldu. Farklı terimler kullanıldı ancak bunlar her zaman vardı.”
Etiketler: kültür sanat, yaşam