11/10/2011 | Yazar: Kaos GL

Birinci sıradan aday gösterildiği Krakow’da 18 bin oy alan Anna Grodzka, Polonya’nın ilk trans vekili olarak ayrımcılığa uğrayanların sesini duyurmak istediğini söylüyor.

Polonya’nın İlk Trans Vekili: Anna Grodzka Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Polonya, kendi tarihinde bir ilke imza atıyor. 57 yaşındaki trans Anna Grodzka, geçtiğimiz pazar (9 Ekim) gerçekleştirilen seçimlerde 18 bin oy alarak liste başı olduğu Krakow’dan parlamentoya girmeyi büyük ölçüde garantiledi.
 
Grodzka seçimlere Palikot’un Destek Hareketi (PDH) isimli partiden girmişti. Reuters’ın ve Daily Telegraph’ın haberine göre yeni kurulan liberal PDH, "eşcinsel haklarını, kürtajı", doğum kontrolünü ve "hafif uyuşturucuları desteklediği için" birçok gencin oyunu kazandı. Haberde, partinin Katolik Kilisesi’ne gösterdiği tepkilerle de gençlerin desteğini almış olduğuna değiniliyor.
 
Liberal politikalar güden, tutucu, merkez-sağ bir parti olan Sivil Platform’un eski üyesiJanusz Palikot’un kurduğu PDH, ülkenin yüzde 10’unun desteğini alarak seçimlerde üçüncü sıraya yerleşti.
 
Daily Telegraph’a yaptığı açıklamalarda dünyanın ilk trans milletvekili Georgina Beyer’a da değinen Grodzka, seçilirse şu an dünyada görev yapan tek trans vekil unvanına sahip olacak. Beyer ise Yeni Zelanda’da 1999’dan 2007’ye dek görev yapmıştı.
 
Polonya’nın eşcinselliğini açıkça yaşayan ilk milletvekili olması beklenen Robert Biedron’a da değinen Grodzka; "Bugün, Polonya değişiyor. Robert Biedron ve ben bunun kanıtıyız" açıklamalarında bulundu.
 
Kendisinin bir solcu olduğunun da altını çizen Grodzka, "Senelerce, ideallerime karşılık verebildiği sürece Demokratik Sol Birlik’e (DSB) oy verdim; ancak onlar ne yazık ki ahlaki değerler konusunda başarısız oldular" dedi.
 
Psikoloji mezunu olan Grodzka, Reuters’e yaptığı açıklamalarda "PDH’den aday oldum çünkü Polonya siyasal sisteminden dışlanmış olan ve ayrımcılığa uğrayan kişilerin seslerinin duyulmasını istiyorum" diye konuştu. Grodzka, geçen yıl cinsiyet değişimi ameliyatını olmak için bu ameliyatlar üzerine uzmanlaşmış Trans-Fuzja adlı bir örgütten yardım almış.
 
Polonya seçimlerini Başbakan Donald Tusk’ın da üyesi olduğu Sivil Platform kazandı. (bianet)

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam