20/02/2024 | Yazar: Defne Güzel
Pozitif Alan’ın çalıştayına LGBTİ+, HIV, cinsel sağlık örgütleri ve gönüllü test ve danışmanlık merkezlerinden temsilciler katıldı.
Pozitif Alan, 15-16 Şubat’ta sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Çalıştaya 20 ayrı oluşum katıldı. GDTM’lerin sorunları, mültecilerin ilaç krizi ve örgütler arası iletişim çalıştayın gündemlerini oluşturdu.
Pozitif Alan’ın 15-16 Şubat tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirdiği çalıştaya Pembe Hayat, Genç LGBTİ+, Kırmızı Şemsiye, Kaos GL, 17 Mayıs, Pozitif-iz, Pozitif Yaşam, Pozitif Dayanışma, TAP Vakfı, İnter Dayanışma, Kapsama Alanı, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar, SPoD, Muamma LGBTİ+, Lambda İstanbul, HEVİ ve Çankaya, Konak, Beşiktaş, Nilüfer Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi temsilcileri katıldı.
HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların sorunlarını ve ihtiyaçlarını ortaya koymak amacıyla düzenlenen çalıştayda bu yıl Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinin de sorunlarına değinildi.
GDTM’lerde insan kaynağı ve test krizi var
Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezlerinde yaşanan insan kaynağı ve test sıkıntısının yanı sıra merkezlerde görev alabilecek yeni personeller için eğitimlerin düzenlenmemesi GDTM temsilcileri tarafından aktarıldı. Ayrıca merkez çalışanlarının esenliğine dönük çalışmaların hayata geçirilmesi acil önerilerin başında geldi.
Kayıtsız mülteciler HIV ilaçlarından faydalanamıyor
Tedaviye erişimin ayrıca bir oturumla değerlendirildiği çalıştayda mültecilerin ilaca ve tedaviye erişimde yaşadığı sıkıntılar öncelendi. Mültecilerin anadilde bilgiye erişememesi de başlıca sorunlar arasında yer aldı.
Çalıştayın ikinci günü HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların sorunlarına ve ihtiyaçlarına ayrılırken, örgütlerin birlikte çalışması için örgütler arası iletişimde onarım süreçlerinin gerekliliği vurgulandı. HIV alanında çalışan örgütlerin LGBTİ+ farkındalığına dönük çalışmalar gerçekleştirmesinin güçlendirici olacağı çalıştayda ortaya çıkan talepler arasındaydı. Öte yandan LGBTİ+ topluluğunda HIV’le yaşayanların ifşa edilmesi sorununa ilişkin LGBTİ+ örgütlerinin HIV alanını öncelemesi gerektiğinin de altı çizildi. İnsan hakları hareketi içerisinde HIV konusunun öncelemesi de katılımcılar tarafından aktarıldı.
Çalıştay, örgütlerin koordinasyonu nasıl sağlayabileceğine ilişkin gerçekleştirilen oturumun ardından sonlandı.
Etiketler: insan hakları, sağlık, hiv