25/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rusya’da ‘holiganlık’ suçlamasıyla 2 yıla yakın bir süredir hapis yatan muhalif punk-rock kolektifi Pussy Riot üyeleri, serbest bırakılmalarına iki ay kala çıkan genel afla salındı.

Pussy Riot’tan Mariya Alyokina: ‘Ben Hep Özgürdüm’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rusya’da “holiganlık” suçlamasıyla 2 yıla yakın bir süredir hapis yatan muhalif punk-rock kolektifi Pussy Riot üyeleri, serbest bırakılmalarına iki ay kala çıkan genel afla salındı. Şubat ayında yapılacak Şoçi Kış Olimpiyatları öncesinde LGBT haklarını görmezden geldiği için eleştirilen Rusya’nın genel af ile olimpiyatlar öncesi imajını düzeltmeye çalıştığı söyleniyor.
 
“Eşcinsel Onuru Prangalı Tutsak”
Pussy Riot, Kurtarıcı İsa Kilisesi’ndeki eylem konserinde “Özgürlük hayaleti cennette, eşcinsel onuru Sibirya’da prangalı tutsak / Tanrı’yı kızdırmamak için kadınlar doğurmak ve sevgi göstermek zorunda / Kutsal pislik, Tanrı’nın pisliği / Bakire Meryem, feminist ol!” sözlerine yer verdiği şarkıyla dini duyguları incitmekle suçlanmıştı.
 
Af kararıyla ilgili Rolling Stone’a konuşan Pussy Riot üyesi Mariya Alyokina, genel af söyleminin bir yalan olduğunu, affın belirli isimlerle sınırlı olduğunu söylüyor. “Bütün mesele Soçi,” diyen Alyokina, affı reddetmek istese de kendisine bu hakkın tanınmadığını belirtiyor.
 
Hapishane günlerinde diğer kadınlara haklarını nasıl arayabileceklerini anlatan Alyokina, “ben hep özgürdüm çünkü özgür hissediyordum,” diyor. Alyokina ayrıca bir insan hakları örgütü kurma fikirleri olduğunun müjdesini veriyor.
 
İlgili haberler:

Etiketler: yaşam
İstihdam