18/12/2009 | Yazar: Atilla Demir

Kanada’nın kuzey eyaleti Qeubec, homofobi ve ayrımcılıkla ile mücadele amacıyla yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor.

Kanada’nın kuzey eyaleti Qeubec, homofobi ve ayrımcılıkla ile mücadele amacıyla yeni düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Bu sayede Quebec, eşcinsel evliliğin yasal olduğu Kanada’da, homofobi ile mücadeleyi kamusal politikalara geçiren ilk Kanada eyaleti olacak. 

Düzenlemeler ile ilgili açıklama Quebec Adalet Bakanı Kathleen Weil tarafından İnsan Hakları Günü’nden bir gün sonra yapıldı. Daha önce de, 17 Mayıs Uluslararası Anti-Homofobi Gününde, Bakan Weil konu ile ilgili çalışmalara başladıklarını duyurmuştu.
 
Düzenlemeler 2007 yılında Quebec İnsan Hakları Komisyonu’nun yaptığı önerilerden yola çıkarak hazırlandı. Komisyon özellikle, LGBT’lerin karşı karşıya kaldığı ayrımcılıkların en fazla genç nesil üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunun altını çizmişti. Ayrıca gey ve lezbiyenler arasında intihar eğiliminin %10 civarında olduğu ve bunun genel orandan 7 kat fazla olduğu vurgulanmıştı. Düzenlemeler, Quebec’deki göçmen ve mültecileri de kapsamakta.
 
Weil yaptığı açıklamada, bu düzenlemelerin sözde kalmayacağını ve Quebec’in dünya üzerinde LGBT’lerin en özgür olduğu yer olmasını hedeflediklerini söyledi. Weil sözlerine şöyle devam etti: “Azınlıklar yoğun olarak engellerle yüz yüze gelmekte ve bu engeller kendilerini bir insan olarak var etme potansiyellerinin tamamını kullanmalarına engel olmaktadır. Toplum bu potansiyelin kaybına göz yummamalıdır.”
 
Düzenlemeler somut kanunlardan ziyade, cinsel azınlıkların eşitliğini tanıyan, gey ve lezbiyen toplumun haklarını ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlamaya yönelen ve de homofobi ile mücadeleyi tanımlayan genel maddelerden oluşmakta. Weil, bu düzenlemelerden yola çıkarak yapılması gereken kanuni düzenlemelerin, Ocak ayının sonunda oluşturulacak bir komite tarafından ele alınmaya başlanacağını söyledi.
 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret