23/08/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Queer neşe zorluklara rağmen güçlü bir şekilde yükseliyor ve ne kadar küçük olursa olsun ileriye doğru bir adım atıyor.

Queer Neşe Manifestosu’nu duydun mu? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Illustration: Henrick Dulin /Oxfam

Küresel iklim krizinin hissedilen sonuçları, orman yangınları, iktidarın nefret politikaları, ekonomik krizin ağır etkileri… Bugünlerde mutlu bir lubunya olmak gerçekten çok zor…

Varlığımızla fobikleri çıldırtıyor olmanın verdiği haz muhteşem olsa da neşemizi bulmak eskiden daha güç gibi… O zaman neden queer neşeden bahsetmeyelim…

Yoksulluğu ve adaletsizliği sona erdirmek için mücadele eden Oxfam’ın 2022’de yayımladığı Queer Neşe Manifestosu unuttuklarımızı hatırlatabilir, yüzümüzü güldürebilir, daha iyisini yazmaya teşvik edebilir.

İşte Queer Neşe Manifestosu!

Queer neşe güçlüdür

Araştırmalar, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ortadan kaldırılmasında ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yaklaşmada en güçlü aracın güçlü bir feminist hareket olduğunu kanıtlıyor. LGBTQİA+ hareketleri bu mücadelenin büyük ve ayrılmaz bir parçası. Queer aktivizmi ve bilim, toplumsal cinsiyet ve cinsellik anlayışımızı genişletmeye yardımcı oluyor ve toplumda çeşitliliği, kabulü ve katılımı savunuyor. 2022 itibarıyla, eşcinsel çiftler arasındaki evlilik 30 ülkede yasal olarak uygulanıyor ve tanınıyor; bunlara en son eklenenler Şili ve İsviçre. LGBTQİA+ haklarının daha fazla ülke tarafından devredilemez insan hakları olarak tanındığını görmek ilham verici ve güçlendirici. İşte böyle kazanacağız!

Queer neşe güç veriyor

Queer neşe, sosyal adalet mücadelesinin sürdürülmesine yardımcı oluyor. Cinsiyete dayalı şiddet ve onarım terapisi gibi konularla uğraşmak, sürekli tepki ve nefretle yüzleşmek çok yorucu. Onur Ayı, mücadeleyi hak edilmiş bir kutlamayla dengelemek için bize hoş bir mola veriyor. Ve queer neşe deneyimi sadece pride sırasında hissedilmiyor. LGBTİQA+ topluluğu, üyelerini yılın 365 günü destekliyor. Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimine bakılmaksızın herkes için güvenli ve sıcak bir ortam yaratma konusunda LGBTQİA+ topluluklarını desteklemek artık bize ve hükümetlerimize düşüyor.

Queer sevinç acı tatlıdır

Son yıllarda dünyaki gelişmelere rağmen, gerçek bir cinsiyet eşitliğinden hâlâ kilometrelerce uzaktayız. LGBTQİA+’lar, iklim krizinden savaşlara kadar dünyayı etkileyen her krizden orantısız şekilde etkileniyor. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin “göz ardı edilen salgınının” ve Covid-19 salgınının sosyal ve ekonomik yansımalarının olumsuz etkilerini yaşıyorlar. Yani Queer neşe kesinlikle acı-tatlıdır: Partinin ortasında bile cinsiyet kimlikleri ve ifadeleri veya cinsel yönelimleri nedeniyle bu krizlerin kurbanı olanları asla unutmuyoruz.

Queer neşe dayanıklıdır

Bazen ilerleme iki adım geri ve bir adım ileri gibi hissedilir. Ancak tüm zorluklara rağmen LGBTQİA+ aktivizmi ilerlemeye devam ediyor; cinsiyet eşitliği mesajı dünya çapındaki insanların kalplerini ve zihinlerini kazanıyor. Queer mutluluk, queer bir sanatçının prestijli bir ödül alması, radyoda queer aşkı kutlayan bir şarkı çalması ve öz aileniz sizi yüzüstü bıraktığında kapısını çalabileceğiniz seçilmiş bir aileye sahip olmaktır. Queer neşe zorluklara rağmen güçlü bir şekilde yükseliyor ve ne kadar küçük olursa olsun ileriye doğru bir adım atıyor.

Queer mutluluk herkes içindir

Herkes için adil ve eşit bir dünya için hepimizin yapacağı bir şey var. Böyle bir dünyanın LGBTQİA+’lar için nasıl görünebileceğini ifade etmek için bir Queer Neşe Manifestosu hazırladık.

Bu vizyonun, eşcinsel olsun ya da olmasın, daha fazla insana, onu her gün bir adım daha yakına getirmek için el ele vermeleri konusunda ilham vereceğini umuyoruz.


Etiketler: yaşam
İstihdam