10/09/2021 | Yazar: Kaos GL

2017 yılından beri İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları olma özelliğini taşıyan Queer Olympix, yazı bitirirken tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti.

Queer Olympix 2021 yaşandı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2017 yılından beri İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’nin ilk kuir olimpiyatları olma özelliğini taşıyan Queer Olympix, yazı bitirirken tüm baskı ve yasaklamalara rağmen gerçekleşti. Türkiye’nin birçok farklı şehrinde spor aktivizmi yapan lubunyalar etkinlikte bir araya geldi.

2015 yılında İstanbul’da kurulan LGBTİ+ futbol takımı Atletik Dildoa tarafından düzenlenen Queer Olympix’e bu yıl Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 100’den fazla kişi katıldı.

2017 ve 2018 yıllarında büyük bir coşkuyla gerçekleştirilen Queer Olympix, 2019 yılında Kadıköy Kaymakamlığı tarafından ‘genel ahlaka ve genel sağlığa aykırı olduğu’ gerekçesiyle yasaklanmıştı. Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nin (SPoD) de hukuki desteğiyle bu yasağa karşı açılan dava, 2020 yılında Queer Olympix’in lehine sonuçlanmıştı. Ancak aynı yıl, Covid-19 pandemisi sebebiyle, Queer Olympix online olarak gerçekleşmişti.

Yeniden Kalamış’ta

Pandemiyle geçen yaklaşık iki yılın ardından bu yılki Queer Olympix buluşması, LGBTİ+ spor aktivistlerinin fiziksel olarak bir araya gelebilmesi açısından da önemli ve heyecan vericiydi.

İstanbul’un farklı mekanlarına dağılan Queer Olympix etkinliği, 27-28-29 Ağustos tarihlerinde gerçekleşti. Lubunya spor aktivizminde bugün faal olan takımların yanı sıra önceki yıllarda sahalarda yer almış, çeşitli etkinliklerle bir araya gelmiş topluluklardan kişilerin de katıldığı etkinlikte sporda LGBTİ+’ların dünü, bugünü ve geleceği tartışıldı. Etkinliğe İstanbul’dan Atletik Dildoa, Olympik Khalkedon, Q-Bitches, Mersin’den Muamma, Ankara’dan Pembe Hayat ve Kocaeli’den Lolitop katıldı. Bireysel katılımcıların oluşturduğu Olympix Karması da her yıl olduğu gibi karşılaşmalarda yer aldı.

queer-olympix-2021-yasandi-1

Atölyeler ve çemberlerde buluşan lubunyalar aynı zamanda futbol, plaj voleybolu, yakar top ve uzun atlama branşlarında karşılaştı. Kazanmanın değil bir arada olmanın temel motivasyon olduğu etkinlikte herkes, olduğu gibi ve dilediğince spor alanlarında yer almanın tadını çıkardı. Norm-dışı puanlama kriterleriyle belirlenen ödüllerin takımlara ve kişilere verildiği ödül töreni ve kapanış partisiyle Queer Olympix 2021 sona erdi.

Queer Olympix ekibi 2021 programı, “Önümüzdeki yıllarda tüm şehre yayıldığımız, çok daha coşkulu ve kalabalık etkinliklerde buluşmak; spor sahalarında ve hayatın her alanında yasaklanmadan ve sansürlenmeden var olmak dileğiyle!” bitirdi. 


Etiketler: spor
İstihdam