24/03/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Karanlık zamanların içinde tarihin gayri resmi bir ‘şiveyle’ okunması güç verir, ayağa kaldırır, iyileştirir. Bu düşünceyle sizler için LGBTİ hareketinin tarihinden fotoğraflar seçtik.

Queer tarihte yürümek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Karanlık zamanların içinde tarihin gayri resmi bir “şiveyle” okunması güç verir, ayağa kaldırır, iyileştirir. Bu düşünceyle sizler için LGBTİ hareketinin tarihinden fotoğraflar seçtik.

Resmi tarih; iktidarların ihtiyaçları için kurgulanmış ve toplum hafızasında hatırlanması istenen olayların yer aldığı belgelerden, anlatılardan ibaret. Resmi tarihteki varlığınız ile gelecek kuşakların hafızasında yer edinirsiniz. Yani egemenler sizi nasıl görüyorsa, resmi ideolojideki yeriniz neyse öyle tarihselleşirsiniz.

Resmi tarihte hiç yer almıyorsanız, aslında yaşamamış ve tarihsel açıdan doğmamış kabul edilebilirsiniz. O yüzden “başka” tarih çalışmaları, egemenlerin değil azınlıkların, yok sayılanların, işçinin, kadının, LGBTİ’lerin hafızası, belgeleri, günlükleri önemlidir.

Kötü, gerici, karanlık zamanların içinde tarihin gayri resmi bir “şiveyle” okunması güç verir, yeniden ayağa kaldırır, iyileştirir. Bu düşünceyle sizler için LGBTİ hareketinin tarihini fotoğraflarla arşivleyen Leighton Brown ve Matthew Riemer’in instagram hesabından LGBTİ yürüyüşleri fotoğrafları seçtik.

Umutlandırması, güçlendirmesi ve iyi gelmesi dileğiyle, keyifli okumalar.

New York’ta Haziran 1991 Onur Yürüyüşünde çekilen fotoğraf M. Prendergast’a ait. Pankartta “Değişim için Transeksüeller" yazıyor.

Londra’da 1995 yılında çekilen fotoğraf Steve Mayes’e ait. 1990 yılında İngiltere’de kurulan “OUTRAGE!” grubunun üyelerinin taşıdığı pankartta; “Queer’ler homofobiye karşı mücadelede” yazıyor.

22 Mart 1980 günü Kaliforniya’da düzenlenen iktidarın politikalarına karşı düzenlenen eylemin fotoğrafını Chris Booth çekmiş.

“Ben lezbiyen bir çocuktum” yazılı tişörtüyle 28 Haziran 1998 günü New York’ta… Fotoğraf Les Stone’a ait.

“Geylere ve kadınlara karşı şiddeti durdur” yazılı pankart 19 Mart 1983 günü alanlarda olan aktivistler tarafından taşınıyor. Derek Speirs fotoğraflamış.

27 Haziran 1969 tarihinde Kaliforniya’dan bu anı Dan Nicoletta yakalamış.

İrlanda’dan lezbiyen ve geylerin 1991 yılındaki Onur Yürüyüşünden bir kare. Fotoğraf Michael Prendergrast’a ait.

“Geylere özgürlük hemen şimdi” yazılı pankartı taşıyan aktivistlerin fotoğrafı 4 Mart 1971’de Richard Wandel tarafından çekilmiş.

Kaliforniya, 28 Haziran 1987 tarihli fotoğraf Saul Bromberge tarafından çekilmiş.

“Women on the Verge” grubundan kadınların 1990 yılında Kaliforniya’da katıldıkları Onur Yürüyüşünden. Saul Bromberger-Sandra Hoover fotoğraflarından.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam