24/06/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da elektrik fiyatlarının artırılması yönündeki karar dört gündür protesto ediliyor. Saray önünde eylem yapan binlerce kişinin en az 250’sini gözaltına alındı. Protestolara Ermenistan LGBT oluşumu, Pembe Ermenistan da katılıyor.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da elektrik fiyatlarının artırılması yönündeki karar dört gündür protesto ediliyor. Saray önünde eylem yapan binlerce kişinin en az 250’sini gözaltına alındı. Protestolara Ermenistan LGBT oluşumu Pembe Ermenistan da katılıyor.
“Sizin borçlarınızı ödemeyeceğiz!”, “Bu ülkenin sahibi bizleriz”, “Özgür, bağımsız Ermenistan” sloganlarını vurgulayan Pembe Ermenistan, polisin orantısız müdahalesini eleştiriyor.
 
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da konut hizmetleri ve artan elektrik fiyatlarını protesto etmek isteyen binlerce kişinin Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı kuşatmasıyla başlayan direniş dördüncü gününe ulaştı. Saray’ın bulunduğu caddeyi trafiğe kapatan ve "Hırsızlığa karşı" adını kullanan platform temsilcileri zamların geri alınmasını talep etmiş, olaylar 250’den fazla eylemciyi gözaltına alınması ile sonuçlanmıştı. Polis saldırıları sonucu 18 kişi de yaralandığı biliniyor.
 
Ermenistan’da elektrik hizmeti sağlayan şirket, Ermenistan Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu’na elektrik fiyatlarının 17.08 dram artırılması için başvuruda bulunmuş, komisyon da önceki hafta 6.93 dramlık fiyat artışı yönünde karar almıştı. Bunun üzerine 19 Haziran’da Erivan’daki Özgürlük Meydanı’nda toplanan yüzlerce protestocu elektrik zammı kararı geri çekilmezse Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yürüyeceklerini söylemişti.
 
"Sizin borçlarınızı ödemeyeceğiz"
 
Kaos GL’nin sekreteryasını yürüttüğü Bölgesel Ağ üyelerinden Pembe Ermenistan da protestolara katılıyor. Pembe Ermenistan ile protestoların gidişatını ve beklentileri konuştuk. Güvenlik kaygıları nedeniyle ismini gizli tuttuğumuz Pembe Ermenistan sözcüsü protestoları KaosGL.org’a şöyle değerlendirdi:
 
“Ermenistan’da elektrik hizmeti sağlayan şirket, Ermenistan Kamu Hizmetleri Denetim Komisyonu’na elektrik fiyatlarının 17.08 dram artırılması için başvuruda bulunmuştu. Bunun üzerine binlerce kişi elektrik fiyatlarının artışına karşı protestoya başladı. Binlerce eylemci doğrudan Erivan’ın merkezine, Cumhurbaşkanlık Sarayı’na doğru yürüyüşe başladı. Caddeyi trafiğe kapatan katılımcılar ‘Sizin borçlarınızı ödemeyeceğiz!’, ‘Bu ülkenin sahibi bizleriz’, ‘Özgür, bağımsız Ermenistan’ sloganları ile protestoları başlattılar."
 
Barışçıl gösterilerde kadınlara müdahale
 
“Komisyonun fiyatların 6.93 dram seviyesinde artıracağını duyurması ardından, Özgürlük Meydanı’nda barışçıl bir oturma eylemi başladı. Bu barışçıl gösteriye rağmen, sonraki sabah Ermenistan Polisi doğrudan müdahaleye başladı ve 237 kişi tutuklandı. Polisin kadınlara yönelik doğrudan cinsel şiddet içeren saldırılarda bulundu. Bu müdahaleler hükümetin tutumunu doğrudan yansıtıyor ve polis şiddeti şeklinde kendini gösteriyor."
 
“23 Haziranda aralarında Radyo Azatutyın, Hetq.am, Gala  TV, Haykakan Zhamanak, News.am, PanArmenian.net, Epress.am, 1in.am, and ArmTimes.com’ın bulunduğu gazete ve televizyonlar polisin orantısız müdahalesini duyurdu ve raporladı. Bazı gazetecilerin ekipmanlarının hasar gördüğü bildirildi."
 
“Bu polis şiddetinden sonra 15 bin kişi meydanlardaydı ve barışçıl oturma eylemimiz hâlâ devam ediyor. Bizim onların borçlarını ödemeyeceğimizi ve ülkenin gerçek sahibi olduğumuzu anlamalarını istiyoruz.”
 
Göstericiler: "Taleplerimiz belli"
 
Dün Cumhubaşkanı Serj Sarkisyan yaptığı açıklamada, göstericilerle görüşüp taleplerini dinlemeye hazır olduklarını söyledi ancak eylemcilerin çoğu "taleplerinin belli olduğu" gerekçesiyle öneriyi kabul etmedi.
 
Bugün de devam eden eyleme katılan çok sayıda politikacı ve sanatçı, olası çatışmaları önlemek amacıyla polis ile eylemciler arasında "canlı duvar" oluşturdu.
 
Sosyal medyada da “ElectricYerevan” etiketiyle sürdürülen protestolar hem ülkede hem de uluslararası basında büyük ilgi görüyor. Erivan’daki gösterileri internet üzerinden canlı olarak şuradan takip edebilirsiniz.

Etiketler: yaşam
nefret