15/05/2017 | Yazar: Özgül Saygun

Kıbrıs’ın kuzeyinde 17 Mayıs Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Yürüyüş "Hade Gene Sokakdayık" sloganıyla dün gerçekleşti.

"Sevmeyelim de taşa mı dönelim" Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kıbrıs'ın kuzeyinde 17 Mayıs Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karşıtı Yürüyüş "Hade Gene Sokakdayık" sloganıyla dün gerçekleşti.

                                                  Fotoğraflar: Hasan Yıkıcı

On sekiz sivil toplum örgütü, sendika ve bazı siyasi partilerin oluşturduğu 17 Mayıs Organizasyon Komitesi'nin düzenlediği Homofobi Transfobi ve Bifobi Karşıtı Yürüyüş, dün büyük bir çoşkuyla kutlandı.

Lefkoşa Dereboyu'nda buluşan topluluk, Suriçi’ndeki Lefkeliler Hanı'na kadar uzun ve çoşku dolu bir yürüyüş gerçekleştirdi. "Faşizme karşı bacak omuza", "homofobik devlet yıkacağız elbet", "Susma haykır translar vardır" sloganlarıyla Lefkoşa sokaklarını gökkuşağı bayrağı renklerine boyadı. Yürüyüş güzergâhı boyunca çeşitli noktalarda yere oturup slogan atan topluluk, yakın bir zamanda vefat eden Dereboyu'nda LGBT dostu mekân olarak da bilinen Ghetto Cafe'nin ortaklarından Hilmi Hami'yi anmak için mekânın önünde durup, "Gökkuşağının altında hep birlikteyiz" sloganları attı.

Yürüyüşe Engel Olunmaya Çalışıldı

Plakalarının üzerinde "KKTC Karadeniz Öğrenci Birliği" yazan bir grup, arabalarıyla eylemcilerin yolunu kesti. Polislerin müdahalesiyle herhangi bir gerginlik yaşanmadan sonlandırılan protestoda, plakaların kapatılmasına polisin herhangi bir cezai işlem uygulamaması da dikkat çekti.

Polis ve protestocular arasında yaşanan kısa gerginliğin ardından polis kontrolüyle eylemcilerin yanından geçen öğrenci arabalarından eylemcilere yükselen küfürler de dikkatten kaçmadı. Geçtiğimiz yılda da sosyal medya üzerinden yürüyüş öncesi tehdit mesajları gönderen topluluk, Komite'nin polise şikâyeti üzerine yürüyüşten önce gözaltına alınmıştı.

Kıbrıs'ın Güneyinden de Kitlesel bir Katılım Oldu

Bu yıl ilk kez Organizasyon Komitesi'nde de etkin görev alan 3 Kıbrıslı Rum kurum da yürüyüşü kitlesel katılımla gerçekleştirdi. Hafta boyunca destek mesajları gönderen kurumlar, Rumca sloganlarıyla yürüyüşe destek verdi.

Yürüyüş Davul Zurna Eşliğinde Sonlandı

Lefkeliler Hanı'nda sonlanan yürüyüşü bitiş alanında bekleyen davul ve zurna ekibi eylemcileri coşturdu. Davul ve zurna eşliğinde dans eden aktivistler yorgunluğunu dans ederek attı. Bu sırada, megafonu alan bir eylemci de sevgilisine evlenme teklif etti, bilindiği üzere Kıbrıs'ın güneyinde eşcinsellerin de evlenmesi geçen yıl yasallaştı.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam