09/02/2012 | Yazar: Kaos GL

Uluslararası Af Örgütü, Uganda Parlamentosu’nun Eşcinsellik Karşıtı Yasa önerisini yeniden gündemine almasının insan haklarına yönelik ağır bir saldırı olarak gördüğünü ve yasanın reddedilmesi gerektiğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Uganda Parlamentosu’nun Eşcinsellik Karşıtı Yasa önerisini yeniden gündemine almasının insan haklarına yönelik ağır bir saldırı olarak gördüğünü ve yasanın reddedilmesi gerektiğini açıkladı.
 
Yasa uyarınca Uganda’daki gey ve lezbiyen insanlar -tarafların rızasına dayalı cinsel birlikteliği de içeren bir anlamı olan- sözde “kışkırtılmış eşcinsellik” yüzünden ölüm cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
 
Uluslararası Af Örgütü Afrika Programı Direktör Yardımcısı Michelle Kagari, “Uganda Parlamentosu’nun Eşcinsellik Karşıtı Yasa’yı yeniden göz önünde bulundurması hem endişe verici hem de hayal kırıklığı yaratan bir durum. Eğer kabul edilirse, yasa cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden bağımsız olarak, tüm Ugandalıların insan haklarına yönelik ağır bir saldırı niteliği taşıyacaktır” dedi.
 
Yasa, şu an hali hazırda uluslararası normları ihlal eden Uganda’nın tarafların rızasına dayalı eşcinsel ilişkiler konusundaki var olan yasakların üzerine çok zalim hükümler getirmekte.
 
Yasanın amacı eşcinselliğin “teşvik edilmesini” suç haline getirmek, bazı durumlarda HIV testini zorunlu hale getirmek ve eşcinsel evlilik yapanlar için ölüm cezası getirmek. Aynı zamanda yasanın hükümlerinden haberdar olup da birinin bu yasayı ihlal ettiğinden haberdar olmak ve 24 saat içinde yetkililere bildirmemek de suç sayılacak.
 
Yasa insan hakları savunucularının ve yasal aktivitelerini gerçekleştirdikleri için yasalarla çelişen diğer bireylerin çalışmalarını gözle görülür bir şekilde engelleyecek.
 
Kagari, “Bu yasayı Parlamento’dan geçirmenin zincirleme etkisi Uganda’daki gey ve lezbiyenlerin çok ötesine ulaşacak, yasal çalışmalarını gerçekleştiren sivil toplum kuruluşları, halk sağlığı üzerine çalışan profesyoneller ve topluluk liderlerini tehlikeye atacaktır” diye konuştu.
 
Yasanın yeniden gündeme alınmasında bir sözcü, Meclis’i yasanın Yasal ve Parlamenter İlişkiler Komitesi tarafından tekrar gözden geçirilmesinin gerekmediği, yakında yasaya dönüştürülebileceği konusunda bilgilendirdi.
 
Kagari, “Bu üzücü yasa sadece Ugandalıların yaşama, ayrımcılığa maruz kalmama, kanun önünde eşitlik ve mahremiyet hakkını ihlal etmiyor aynı zamanda nefret, şiddet ve sadece sevdikleri insanları temel alarak bir grup insana zulmedilmesine de izin veriyor” dedi.
 
Ugandalı ve aralarında Uluslararası Af Örgütü’nün de bulunduğu uluslararası insan hakları kuruluşları Ekim 2009’da öne sürülmesinden bu yana üst üste yasanın uygulamaya konmaması konusunda çağrı yaptı. Kagari, “Uganda Parlamentosu’nun bu yasayı olduğu gibi reddetmeye davet ediyoruz. Yasa, nefreti kanun haline getirmemeli” açıklamasında bulundu.
 
Basında çıkan bazı haberler asıl yasadaki ölüm cezası hükümlerinin kaldırıldığını ama diğer hükümlerin doğası gereği ayrımcı olmaya devam ettiğini ve eşcinseller arasında tarafların rızasına dayalı cinsel birlikteliğin suç sayılması konusunda daha fazla girişimde bulunduğunu gösteriyor.

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam