16/12/2010 | Yazar: Kaos GL

ODTÜ-LGBTT Dayanışması'nın topluluk olma başvuru, okul y&

Rektörlük, ODTÜ-LGBTT Dayanışması’nın Topluluk Olmasını Resmen Reddetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ODTÜ-LGBTT Dayanışması'nın topluluk olma başvuru, okul yönetimince resmen reddedildi.

2010 akademik yılı Ekim ayında resmi topluluk olmak için Kültür İşleri Müdürlüğü’ne başvuran grup, fiili engelleme ve oyalama sürecinin sonunda resmi ret cevabını aldı.

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Serap Karabayer imzalı resmi ret cevabı şöyle:

"ODTÜ LGB* Topluluğu kurulması ile ilgili başvuru Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğrenci Kültür Toplulukları Kurulma ve Çalışma İlkeleri Çerçeve Yönergesi'ne göre değerlendirildiğinde; 

"Kimlik" ve "duyarlılık yaratmak", "bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak" topluluk amacı ve topluluk kurmak için yeterli değildir.
 
Bilgilerinize sunarım."
 
Resmi ret cevabında, topluluk isminin eksik yazılmış olduğu görülüyor.

ODTÜ LGBT Topluluğu, resmi topluluk olma sürecini kaosgl.org'a anlatmıştı.
 
Detaylı bilgi için: 

ODTÜ-LGBTT Dayanışması'ndan açıklama: "Kendini her zaman demokrat ve özgürlükçü olarak lanse eden Türkiye’nin “en iyi üniversitelerinden” ODTÜ, kurumsallaşmış homofobik ve transfobik tutumuyla örgütlenme özgürlüğünü sonuna kadar hiçe saymaktadır."

"ODTÜ-LGBTT Dayanışması 2010 akademik yılı Ekim ayında resmi topluluk olmak için Kültür İşleri Müdürlüğü’ne başvurmuştur. 3 aydır süren topluluk olma başvurusu sürecinde ODTÜ LGBTT Dayanışması defalarca kez okul yönetiminin homofobik ve transfobik tutumu ile karşılaşmıştır.
 
Sürecin ilk zamanlarında teknik engeller koyan ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü, itiraz edilecek bir şey kalmadığında, kurul kararı ile ‘ODTÜ LGBTT Dayanışması’nın amacının topluluk amaçlarına uygun olmadığını sözlü olarak açıkladı. Okul idaresinden resmi cevap isteğine ise şu ana kadar hiçbir şekilde topluluklara resmi cevap verilmediğini söylendi. Resmi başvuruya resmi cevap talebi diretildiğinde ise, önceki açıklamalarından farklı olarak, ODTÜ Rektörlüğü ile irtibat kurulacağını, belki de kendi yaptıklarının yanlış olabileceğini ve ayrıca kendilerinin bir topluluk açılması veya kapanması ile ilgili yetkili bir mercii olmadığını iletti.
 
Burada göze çarpan husus, resmi başvuruya resmi cevap verme isteksizliğidir. Kurul kararı alındığı belirtildikten sonra kurul kararı diye bir şeyin olmadığı ve topluluk başvurusuna verdikleri tutarsız ve resmi olmayan sözlü cevaplar, başvuruyu yapan öğrencilerin şaşırmasına sebep oldu. Son olarak ise öğrenciler bu başvurunun geri çekilmesini talep ettiğinde, Rektörlükle görüşülebileceğinin belirtilmesi ve tüm bunların üstüne Kültür İşleri İdari personelinin ‘belki de yanlış yaptıklarını’ belirtilmesi; okul yönetiminin tutarsız ve homofobik ve transfobik tavrını somut bir biçimde göstermektedir.
 
Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Topluluk Girişimi’nin 2007 yılında başlattığı topluluk olma süreci 20’den fazla kez türlü bahaneler ile geri çevrilmişti. Üniversite yönetiminin homofobik ve transfobik tutumu, ODTÜ LGBTT Dayanışması’nın başvurusunda da somut bir şekilde ortaya çıkmıştır. ‘ Kadın kimlik değildir’, 'Ben kadınım ama şu ana kadar hiç ayrımcılığa uğramadım’, ‘Biz de sorunlar yaşıyoruz topluluk mu kuralım şimdi? ‘ , ‘Tabi ki bu sizin cinsel tercihiniz’ , ‘Kimlikler üzerinden topluluk kurmuyoruz.’ , ‘Cinsel topluluk kurmuyoruz’, ‘ Biz sadece kültür ile ilgili topluluklar kuruyoruz’ gibi ifadeler ve ayrıca ODTÜ LGBTT Dayanışması’ndan geliyoruz dediğimizde gözlenen tavır değişikliği de bu tutumu açıkça gözler önüne sermektedir.

Tüm bu başvuru süreci bizlere göstermiştir ki, kendini her zaman demokrat ve özgürlükçü olarak lanse eden Türkiye’nin “en iyi üniversitelerinden” ODTÜ, kurumsallaşmış homofobik ve transfobik tutumuyla örgütlenme özgürlüğünü sonuna kadar hiçe saymaktadır.
 
Duyurulur.
 
ODTÜ-LGBTT DAYANIŞMASI "


Etiketler: yaşam
İstihdam