10/02/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Baba ve amcalarının eşcinsel olduğu için öldürdüğü Roşin Çiçek davasında aile fertleri LGBTİ aktivistlerine saldırdı. Polis izledi. Baba ve amcalara müebbet hapis cezası verildi.

Roşin Çiçek Davasında Müebbet Cezası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Baba ve amcalarının eşcinsel olduğu için öldürdüğü Roşin Çiçek davasında aile fertleri LGBTİ ve insan hakları aktivistlerine saldırdı. Polis güvenlik sağlayamayacağını iddia ederken mahkeme heyeti LGBTİ’leri salonun dışına çıkardı ve müdahillik taleplerini reddetti. Amcalara müebbet babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Babası ve amcası tarafından eşcinsel olduğu için öldürülen 17 yaşındaki Roşin Çiçek davasının 9. duruşması Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ailenin insan hakları aktivistlerine saldırdığı duruşmada amcalara müebbet, babaya ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
 
Aralarında Keskesor LGBT ve Hevî LGBTİ’nin de olduğu çok sayıda LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) örgütünün yanısıra Diyarbakır’dan kadın örgütleri Kardelen, DÖKH, SELİS, Ceren, EPİDEM ve KADEM de davaya destek olmak için adliyedeydi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Melda Onur ile Mahmut Tanal da Roşin Çiçek için adliyede yerlerini aldı. Kaos GL Avukat Ağı'ndan Müzeyyen Nergiz de davayı takip edenler arasındaydı.
 
Müdahillik talebine red
Mahkeme heyeti SPoD ve Lambdaistanbul LGBTİ ile Milletvekili Mahmut Tanal’ın müdahillik başvurusunu “suçtan etkilenmediklerini” öne sürerek reddetti.
 
LGBTİ örgütleri adına konuşma yapan Lambdaistanbul avukatı Fırat Söyle cinayetin nefret saikiyle işlendiğini belirtti. Ailenin avukatı ise aktivistleri ve Roşin Çiçek için adalet talebiyle buluşanları suçladı. Ailenin “modern ve burjuva” bir aile olduğu için homofobik olamayacağını iddia eden avukat, Roşin’i öldüren baba ve amcaların mağdur olduğunu öne sürdü.
 
Baba Metin Çiçek ise, “Çocuğumu korkutmak istedim. Terörist mi olsaydı. Tartıştık, vurdum” diyerek cinayeti itiraf etti.
 
Aile” LGBTİ aktivistlerine saldırdı!
Duruşma esnasında Roşin Çiçek’in ailesinden kişiler LGBTİ ve insan hakları aktivistlerine saldırdı. Adliye koridorlarında aktivistlere hakaret eden “aile” fertleri, “Bu davadan ceza çıkarsa duruşmaya gelen herkesi, avukatları, milletvekillerini öldürürüz” diyerek tehditler savurdu.
 
Saldırıda Kardelen Kadın Derneği’nden bir kişi ve SPoD LGBT’den Efe Songun’un yanısıra; Diyarbakır’dan destek için gelen bir LGBT aktivisti de yaralandı. Aile fertleri olayı görüntülemek isteyen basına da saldırdı.
 
Polisler LGBTİ aktivistlerinin güvenliğini sağlayamayacaklarını öne sürdü. Barikat oluşturarak aktivistleri duruşma salonunun dışarısına çıkardı. Polisin coplarla insan hakları savunucularına saldırdığı da belirtildi. Öte yandan alınan bilgilere göre, adliye çıkışında Diyarbakırlı 2 LGBTİ aktivisti de saldırıya uğradı.
 
LGBTİ ve insan hakları aktivistleri BDP'nin gönderdiği araçlarla güvenlik gerekçesiyle mahkemeden ayrılmak zorunda kaldı. Polis ise güvenlik için araç gönderme talebini reddetti.
 
Avukat Harika Günay Karataş mahkeme ve polisin tutumuna, “Aile üyeleri üstümüze saldırdı. Nefret her yerde. Kolluk kuvvetleri saldırıya uğramamıza rağmen adliye dışında güvenliğimizi sağlayamayacaklarını söylüyor. Müdahillik taleplerimiz reddedildi. Suçtan zarar görmek için katledilmiş olmak gerekiyor demek ki” sözleriyle tepki gösterdi.
 
Anayasada LGBTİ’lerin hakları korunmalı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise gün içinde yaptığı yazılı açıklamayla Roşin Çiçek davasının bir nefret cinayeti davası olduğunu belirterek şunları kaydetti:
 
Nefret suçlarının düzenlendiği yasalarda ve bizzat Anayasada, lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel bireylerin korunması için gerekli hükümlere yer verilmesi ve hükümetin bu konudaki taleplere daha fazla kulak tıkamaması şarttır. Kişilerin cinsel yönelimlerinden ötürü uğradıkları hak ihlalleri hiçbir biçimde kabul edilemeyeceği gibi, bu bireylere yönelik baskı, saldırı ve cinayetlerin önlenmesi için toplumda ciddi bir dönüşüm yaşanması gerekir. Başka Roşin Çiçek cinayetlerinin yaşanmaması için başta AKP iktidarı olmak üzere tüm siyaset kurumunun, sivil toplum örgütlerinin, kanaat önderlerinin üstlerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Aksi halde herkes, nefret cinayetlerinin ortağıdır.”
 
İlgili haberler:

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam