15/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan akademisyen Samar Habib, Arap yarımadasındaki diktatörlere karşı halk isyanlarının içerisinde LGBT üyelerinin de yer aldığını belirtti.

’Arap İsyanında LGBT Hareketi de Var’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin davetiyle Türkiye’ye gelen ve Ankara’da katıldığı Uluslararası Feminist Forumdan sonra Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi ve Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü’nün (BÜKAK)  davetiyle İstanbul’a geçen Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan akademisyen Samar Habib, Arap yarımadasındaki diktatörlere karşı halk isyanlarının içerisinde LGBT üyelerinin de yer aldığını belirtti.  

Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi ve Boğaziçi Üniversitesi Kadın Araştırmaları Kulübü (BÜKAK), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde İbrahim Bodur Oditoryumu’nda panel düzenledi.

Panele, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da cinsel azınlıklar üzerine çalışmaları ile tanınan akademisyen Samar Habib katıldı. Arap ülkelerinde yeni doğmakta olan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel (LGBT) hareketlerine dair bir sunum yapan Habib, Arap ülkelerinin çoğunda eşcinselliğin "cinsel sapıklık" olarak görüldüğüne ve kanunlara göre suç sayıldığına işaret etti. 
 

’Ortadoğu’da Nefret söylemi’
Habib, LGBT bireylerin en yoğun baskıları Cezayir’de yaşadığını, Tunus ve Fas gibi turizme dayalı ekonomilerde ise baskının nispeten daha az olduğunu belirtirken, bedene ve cinselliğe geleneksel olarak olumlu bir yaklaşımın olduğu Fas’ta dahi modern homo fobinin var olduğunu vurguladı. Habib, medyada LGBT bireylere karşı işlenen suçlara ve nefret cinayetlerine yer verilmezken farklı cinsel yönelimlerin sürekli kriminalize edildiğine, bu yolla LGBT bireylere karşı nefret söyleminin yayıldığına ve devlet baskılarının arttığına dikkat çekti. Cezayir’in Muhalif MTLD Partisi’nin liderlerinden Wahran Al-Karoumie cinayetinin aydınlatılması için verilen toplumsal mücadelenin, Al-Karoumie’nin eşcinsel sevgilisi tarafından öldürüldüğünün iddia edildiği haberlerin ardından yok olduğunu söyleyen Habib, nefret söyleminin siyasal muhalefeti bastırmak için kullanılabildiğine işaret etti. 

Habib ayrıca Arap ülkelerinde henüz çok genç bir hareket olan LGBT aktivizminin Arap yarımadasındaki diktatörlük karşıtı isyanların bir parçası olduğunu dile getirdi. (DİHA)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam